Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ν. Τορναρίτης: Η διεθνής κοινότητα είναι επιεικής με την Τουρκία

Offsite Team -
22.06.2022 - 13:56

Ν. Τορναρίτης: Η διεθνής κοινότητα είναι επιεικής με την Τουρκία

Η επιείκεια προς την Τουρκία ελλοχεύει νέα κρίση και επικίνδυνες συνέπειες, είπε ο Ν. Τορναρίτης στην ΚΣΣΕ

Η επιείκεια που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία, που προωθεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή, θα φέρει σύντομα την Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα κρίση με εκτεταμένες και επικίνδυνες συνέπειες. Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Νίκος Τορναρίτης, κάνοντας λόγο για υποκρισία της διεθνούς κοινότητας, λόγω της ανοχής προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έχει ξεκάθαρη θέση κατά του Πούτιν, μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Ο κ. Τορναρίτης, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, τοποθετήθηκε στη συζήτηση με θέμα τις τρέχουσες προκλήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, νέες συγκρούσεις και άλλες απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».

Αντιπαραβάλλοντας την ξεκάθαρη θέση που τηρεί η διεθνής κοινότητα κατά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω της επίθεσης στην Ουκρανίας, με την ανοχή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, τόνισε ότι «αποτελεί υποκρισία να καθίσταται μόνο ο Ρώσος Πρόεδρος υπεύθυνος για τις επιθετικές του ενέργειες», υπογραμμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, «με την αδιάλλακτη και επιθετική του στάση παρεμποδίζει τη λύση του κυπριακού, παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προβαίνοντας σε παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Άλλωστε, υπογράμμισε ότι αυτή η επιθετική έχει στραφεί πρόσφατα και ενάντια στην Ελλάδα, με συνεχείς παραβιάσεις και απειλές έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο. «Η επιείκεια που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, επιτρέπει στην Τουρκία να προωθεί ανεμπόδιστη τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και τις ηγεμονικές της βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τορναρίτης και επεσήμανε ότι εάν συνεχιστεί η στάση αυτή, καθώς και η υιοθέτηση της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με νέα κρίση με εκτεταμένες και επικίνδυνες συνέπειες.

Ο κ. Τορναρίτης, σημείωσε, τέλος, ότι το ΣΗδυμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να απαιτήσει πλήρη δέσμευση από τα κράτη-μέλη του προς τις κοινές αρχές και αξίες του Οργανισμού και να καταδικάσει κάθε ενέργεια, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΔΕΚ: Για τα οικονομικά συμφέροντα η ΕΕ "χαϊδεύει" την Τουρκία

Offsite Team -
25.06.2022 - 09:59

ΕΔΕΚ: Για τα οικονομικά συμφέροντα η ΕΕ "χαϊδεύει" την Τουρκία

Τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της ΕΕ την οδηγούν στο να χαϊδεύει την Τουρκία, δηλώνει η ΕΔΕΚ

Τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της ΕΕ την οδηγούν στο να χαϊδεύει την Τουρκία, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές και την αλληλεγγύη που πρέπει να εφαρμόζεται, αναφέρει μέσω ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει η ΕΔΕΚ, στα συμπεράσματα του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ΕΕ προχωρεί με κυρώσεις ενάντια της Ρωσίας, δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική σε βάρος της Τουρκίας που κατέχει παράνομα ευρωπαϊκά εδάφη.

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση της ΕΔΕΚ:

«Πέρα από τις φραστικές διακηρύξεις που εντοπίζονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ εμπράκτως τι έκανε για να περιορίσει τον τουρκικό επεκτατισμό και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να συμμορφωθεί;

Ενώ προχωρεί με κυρώσεις ενάντια της Ρωσίας, δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική σε βάρος της Τουρκίας που κατέχει παράνομα ευρωπαϊκά εδάφη.

Τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της ΕΕ την οδηγούν στο να χαϊδεύει την Τουρκία, παραβιάζοντας έτσι τις αρχές και την αλληλεγγύη που η ΕΕ πρέπει να εφαρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις».

Home