Νέα σενάρια για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ – Τι απαντά η Λευκωσία

kypros nato
Στόχος των ΗΠΑ η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ – Ποιά η σχέση PESCO με NATO

Επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στον Δυτικό Συνασπισμό του ΝΑΤΟ, μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ και των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο. 

Διαβάστε επίσης: Ιδού το Σχέδιο Μενέντεζ: ΗΠΑ «χτυπούν» Μόσχα & Άγκυρα μέσω Κύπρου

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, οι γερουσιαστές επισημαίνουν πως αυτό θα υποβοηθούσε στην προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Να υπενθυμίσουμε πως, στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Brief αναφέρθηκε σε πληροφορίες που ήθελαν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, να επιχειρείται να τεθεί ως εγγυήτρια δύναμη το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, αρνήθηκε το γεγονός πως τέθηκε μία τέτοια πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Τι απαντά η Λευκωσία  - «Μέλος της PESCO»

Στο μεταξύ, Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στην Offsite, ανέφερε πως το νομοσχέδιο και το συγκεκριμένο σημείο για το ΝΑΤΟ εκφράζει τις θέσεις των ΗΠΑ, και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν τίθεται θέμα για ΝΑΤΟ, καθώς η Κύπρος ανήκει στην Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρόσθεσε επίσης πως είναι στο πλαίσιο της PESCO που η Κυβέρνηση προχωρά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας με άλλα κράτη της ΕΕ. 

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με την ίδια Κυβερνητική πηγή, το ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Κύπρο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν παύει από το να είναι και μία αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σχετικά με το κατά πόσον με όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο μπορεί να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, η ίδια πηγή διευκρίνισε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς είναι θέσεις των ΗΠΑ και όχι της Κύπρου. 

Όπως επεσήμανε η ίδια αρμόδια πηγή, είναι πολύ σημαντικό που πλέον οι ΗΠΑ μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βλέπουν την Κύπρο έξω από το Κυπριακό και τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά την βλέπουν ως μία χώρα που έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων, σημειώνει πως είναι συμβολικού χαρακτήρα και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επαναλάβει αρκετές φορές πως επιδιώκει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του νησιού αλλά και να καταστήσει την Κύπρο ως πυλώνα ειρήνης στην περιοχή.

eu army

Τι είναι η PESCO

Η PESCO είναι η αρχή μίας προσπάθειας της ΕΕ για να δημιουργήσει κοινή στρατιωτική άμυνα μεταξύ των κρατών μελών. Βασικός στόχος της είναι η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη να αναπτύξουν από κοινού ικανότητες άμυνας, να επενδύσουν σε κοινά σχέδια ή να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Η συμμετοχή στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) είναι εθελοντική, ωστόσο εάν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να συμμετάσχει τότε έχει υποχρεωτικές δεσμεύσεις τις οποίες αν δεν τηρήσει, μπορεί να ανασταλεί η συμμετοχή του από της Συνεργασία.

Στο μεταξύ, PESCO και NATO έχουν άριστες σχέσεις, ενώ να σημειώσουμε πως τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, ανήκουν στο NATO. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο ΓΓ της Συμμαχίας έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη σύσταση της PESCO, λέγοντας ότι «θα είναι καλή για την Ευρώπη, θα είναι καλή για το ΝΑΤΟ».

pesco

 

Σήμερα, όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Δανία, τη Μάλτα και τη Βρετανία συμμετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία. Το Συμβούλιο αποφασίζει, με ειδική πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, την προσχώρηση νέων χωρών ή την ανάκληση ορισμένων από αυτά. Οι αποφάσεις και οι συστάσεις στο πλαίσιο μίας τέτοιας συνεργασίας εκδίδονται με ομοφωνία των συμμετεχόντων μελών του Συμβουλίου.

menentez

Έρχεται ο Μενέντεζ

Η συζήτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ επανήλθε λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο αύριο Δευτέρα 15 Απριλίου ο αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Αν και η επίσκεψή του κ. Μενέντεζ είναι ιδιωτικής φύσεως, αναμένεται να έχει συναντήσεις την Τρίτη (16/4) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατά τη συνάντηση του κ. Μενέντεζ με τον ΠτΔ θα συζητηθεί το θέμα της άρσης του εμπάργκο στην πώληση όπλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

8