Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας: Διαβατήρια με κριτήριο την γνώση και όχι το χρήμα

Του Στέλιου Στυλιανού -
01.12.2022

Νικόλας: Διαβατήρια με κριτήριο την γνώση και όχι το χρήμα

Πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΚΟ αλλάζει άρδην την νομοθεσία για πολιτογραφήσεις

Ένα νέο μοντέλο για τις πολιτογραφήσεις που δεν θα έχουν σχέση με τις επενδύσεις αλλα που θα επικεντρώνεται στη γνώση εισηγείται το ΔΗΚΟ μέσα από πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο. 

Μιλώντας στην Offsite News ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι στόχος της πρότασης του είναι στο επικεντρο για να γίνει πολιτογράφηση θα πρέπει να είναι η γνώση του πολιτογραφέντα και όχι η επένδυση. 

Βάσει της πρότασης του Νικόλα Παπαδόπουλου κάποιος για να τύχει της θετικής έκβασης η αίτηση πολιτογράφησης του θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες γνώσεις και συγκεκριμένα προσόντα.

Μάλιστα θα πρέπει ο πολιτογραφηθέντες να είναι καλού χαρακτήρα. 

Ως στοιχεία που τείνουν να  καταδείξουν τον καλό χαρακτήρα είναι, μεταξύ άλλων, τα  ακόλουθα : 

(i) δεν έχει επιδείξει με έργα ή με λόγια, έλλειψη νομιμοφροσύνης ή δυσμένεια προς τη Δημοκρατία, 

(ii) δεν καταζητείται διεθνώς, 

(iii) δεν έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για 

οποιοδήποτε αδίκημα στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό, 

(iv) δεν εκκρεμεί εις βάρος του οποιαδήποτε ποινική 

υπόθεση στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό, 

(v) δεν έχει εισέλθει από παράνομο σημείο εισόδου ή εισέλθει ή διαμείνει στη Δημοκρατία κατά παράβαση  οποιασδήποτε απαγόρευσης, όρου, περιορισμού ή επιφύλαξης σύμφωνα με τους εκάστοτε σε ισχύ Νόμους της Δημοκρατίας, 

(vi) δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια  της Δημοκρατίας

Παράλληλα οι πολιτογραφηθέντες θα πρέπει να έχουν: 

(i) επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Γ1, όπως καθορίζεται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς  για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης 

(ii) επαρκή γνώση βασικών στοιχείων της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Δημοκρατίας, η διαδικασία και ο τρόπος αξιολόγησης των  οποίων καθορίζεται από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, η  οποία απαρτίζεται από εκπρόσωπο του Υπουργείου  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του  Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως· 

Σημειώνεται ότι η καλή γνώση της μητρικής γλώσσας είναι μια προϋπόθεση που τίθεται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις ΗΠΑ και αποτελεί προαπαιτούμενο για την παραχώρηση διαβατηρίου.

Όπως πιστεύετε με αυτό το τρόπο θα μπορέσουμε το συντομότερο θα προσελκύσουμε ταλαντούχο προσωπικό, τεχνοκράτες που θα μπορούν να δώσουν ώφελος και μια ενίσχυση στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας. 

Τέλος να αναφέρουμε ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη εβδομάδα και θα τεθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή μετά τις Προεδρικές εκλογές οπόταν και θα επαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή. 

Home