Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νικόλας: Μίλησε και σε μένα ο Πρόεδρος για χαλαρή ομοσπονδία

Offsite Team -
03.02.2021 - 12:59

Νικόλας: Μίλησε και σε μένα ο Πρόεδρος για χαλαρή ομοσπονδία

Thumbnail
Όλα όσα ανέφερε σε εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης τύπου

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και σε μένα για λύση χαλαρής ομοσπονδίας και η εικόνα που εγώ εισέπραξα "είναι ότι όσα έχει κατά νου προσομοιάζουν με λύση συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας", υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε τηλεδιάσκεψη εφ’ όλης της ύλη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν αυτά που o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον ίδιο, τα είπε και σε Τούρκους και σε Τ/κ, ενδεχομένως εύλογα να έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως και άλλοι συνομιλητές του Προέδρου, πέραν του Αρχιεπισκόπου, λένε τα ίδια δημόσια, ότι δηλαδή «μετά που του έχουν μιλήσει έχουν συγκεχυμένη εικόνα ή κατάλαβαν για συνομοσπονδία». Πρόσθεσε πως αυτοί οι άλλοι συνομιλητές είναι ξένοι διπλωμάτες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και άλλοι και αυτό δημιουργεί μια ανησυχητική εικόνα. Δεν είναι μόνο Τούρκοι, υποστήριξε, που ενδεχομένως να τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

Σε διευκρινιστική ερώτηση τι του είπε ακριβώς ο Πρόεδρος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε «για χαλαρή ομοσπονδία, να περιοριστούν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος «από τα συμφραζόμενα του βγαίνει (ότι μιλά) για συνεργασία δύο κρατών σε πολύ περιορισμένα πράγματα». Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους του.

«Οφείλω να πω ότι μίλησα με τον Πρόεδρο, και αυτά που μου περιέγραψε παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας. Και αν τα είπε και στην άλλη πλευρά, τότε φοβάμαι ότι δημιουργήθηκε η εικόνα ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και να πάει σε κάτι άλλο, σε συνεργασία δυο κρατών και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Τατάρ αυτό προβάλλει», υποστήριξε.

«Είναι συγκεχυμένες οι θέσεις του, δεν γνωρίζω τι θα περιλαμβάνει η χαλαρή ομοσπονδία. Πού θα διαφέρει η χαλαρή με την άλλη (ομοσπονδία)», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σε ερώτηση για την κατάληξη της πενταμερούς διάσκεψης και τις ανησυχίες του κόμματός του ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν απευθύνει πρόσκληση αν δεν ήξεραν ότι τα μέρη θα αποδεχτούν, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος «είχε αποδεχτεί την πρόσκληση πριν μας ρωτήσει».

Ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε και θα συνεχίσει να καταθέτει απόψεις και εισηγήσεις για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, πριν μεταβούμε στην διάσκεψη. Είπε ότι το κόμμα του βλέπει εκτροπή από τη βάση λύσης και ανησυχεί ιδιαίτερα.

Σε ερώτηση αν με βάση αυτά τα δεδομένα και τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ και αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, το κόμμα του θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στην πενταμερή, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οριστική αναφορά από πλευράς Προέδρου για να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα τον συνοδεύσει, αν ζητηθεί κάτι τέτοιο επίσημα, καθώς παρά τις διαφωνίες, «είναι καθήκον μας να τον συμβουλεύουμε ακόμη και όταν διαφωνούμε, οι επιφυλάξεις μας όμως παραμένουν και τις λέμε δημόσια».

Πρόσθεσε ότι αν ο Πρόεδρος μεταβεί χωρίς διευκρινίσεις και ξεκαθάρισμα, θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, με κίνδυνο να εκτραπεί παντελώς η βάση διαπραγμάτευσης.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι βλέπει λίγες δυνατότητες στην ΕΕ για ουσιαστικές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, λέγοντας  ότι η εικόνα μας και η αξιοπιστία μας, λόγω χρυσών διαβατηρίων, επηρεάζει εμμέσως και το Κυπριακό.

Χαιρέτισε την κάθοδο Μητσοτάκη στην Κύπρο, λέγοντας όμως ότι στο κομμάτι της συνεννόησης και κοινής προσέγγισης και της ταύτισης απόψεων στη βάση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να ξεκαθαριστεί για ποια μορφή λύσης μιλάμε, διευκρινίζοντας ότι δεν πιστεύει πως η Αθήνα συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ανέφερε ότι αν η επιδίωξη και πρόθεση του Προέδρου είναι να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και επιτέλους να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας, δεν είναι βέβαιος  ότι αυτή είναι η θέση της Αθήνας.

«Αυτή δεν ήταν (η θέση της) για δεκαετίες και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Αυτούσια η εισαγωγική τοποθέτηση του: 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σημερινή συζήτηση μας,  πραγματοποιείται σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, τόσο για την πατρίδα, όσο και για τους συμπατριώτες μας.

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση κρατά σε αβεβαιότητα την ανθρωπότητα, ενώ οι εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της στην οικονομία, την κοινωνική δραστηριότητα, την ψυχολογία όλων  μας, είναι τεράστιες.  

Στην Κύπρο, η κατάσταση είναι, δυστυχώς, ιδιαιτέρως επιβαρυμένη,  απ’ όσα κάνει και  - κυρίως -  απ’  όσα δεν κάνει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

 • Χωρίς πλάνο για την πανδημία,
 • χωρίς σχεδιασμό για την οικονομία,
 • χωρίς στρατηγική για το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ φαίνεται να επικεντρώνει τη δράση της σε ένα μόνο θέμα. Την προσπάθεια συγκάλυψης του τεράστιου σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο Κυπριακό η τακτική και η στρατηγική του προέδρου Αναστασιάδη έχουν  αποτύχει.

 • Χωρίς αξιοπιστία και αποτρεπτική διπλωματία,
 • Χωρίς διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα,
 • Χωρίς να πιέσουμε για να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία, βλέπουμε τις προκλήσεις της να εντείνονται.

Ο κ. Ερντογάν θέτει δημοσίως ζήτημα «δύο κρατών». Στο κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη,  δεν υπάρχει αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει καν αναφορά σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκινά δηλαδή η Κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία.  

Είναι πλέον προφανές ότι ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ  μας οδηγούν, είτε σε μία κακή λύση, είτε σε νέο αδιέξοδο.  

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράλληλα, η κοινωνία και η οικονομία δεν έχουν τη στήριξη που χρειάζονται και θα έπρεπε να είχαν. Η πανδημία επιδείνωσε τις αρνητικές εξελίξεις, που ξεκίνησαν στα τέλη του 2019, στην κυπριακή Οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε μία όλο και πιο δύσκολη πραγματικότητα, με την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να μην διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και τα μέτρα στήριξης να  είναι ανεπαρκή. 

Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για το μέγεθος του προβλήματος. Είχαμε προειδοποιήσει πως έρχεται 2ο κύμα της πανδημίας και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όμως, ήταν πολύ απασχολημένη, με το να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της. Όταν δυστυχώς το 2ο κύμα ήρθε, τους βρήκε παντελώς απροετοίμαστους. Και η οικονομία και η κοινωνία πληρώνουν σήμερα βαρύ κόστος για τα λάθη της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.  Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος παρουσιάζει τη 2η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σε ότι αφορά την απώλεια εισοδημάτων.   

Το Δημοκρατικό Κόμμα αντίθετα, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται,  για την ενίσχυση των εργαζόμενων, για την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.

Προτείνουμε μεταξύ άλλων:

1.         Την επιδότηση του ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα. 

2.         Την επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019.

3.         Την επέκταση του σχεδίου της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από το 2ο κύμα, με ιδιαίτερη και ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι.

4.         Την επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων,  για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια.

5.         Την Επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

6.         Την επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021.

7.         Λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. 

8.         Την αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχει αρνηθεί να συζητήσει μαζί μας τις προτάσεις μας.

Ακόμη και όταν το δικό της «Σχέδιο Β» απέτυχε, αντί να συνεργαστεί μαζί μας, με μεγάλη καθυστέρηση απλά αντιγράφει κάποιες από τις δικές μας προτάσεις, όπως, π.χ. ήταν η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ, την οποία το ΔΗΚΟ κατέθεσε ως πρόταση Νόμου από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Κυβέρνηση την απέρριψε  για «λόγους ρευστότητας».

Μόλις όμως πρότεινε την ίδια πρόταση ο ΔΗΣΥ, ξαφνικά εξαφανίστηκαν και οι «λόγοι ρευστότητας»… Δεν μας ενοχλούν τα πολιτικά παιχνίδια.  Μας ενοχλεί το ότι οι επιχειρήσεις όμως και οι εργαζόμενοι έχασαν 7 μήνες στήριξης περιμένοντας το «Σχέδιο Β» του ΔΗΣΥ που δεν ήρθε ποτέ...

Καλούμε για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση να συζητήσει και να αποδεχτεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Αν δεν το πράξει,  θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την ασφυκτική  κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας. 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένα τομέας που  η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ διαπρέπει και ξεχωρίζει:  στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στα σκάνδαλα.  Η ΕΕ, ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς, ειδησεογραφικά πρακτορεία, πορίσματα Ερευνητικών Επιτροπών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποκαλύπτουν την έκταση και την ένταση της διαφθοράς και της διαπλοκής, που  έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και επιβεβαιώνουν αυτή την θλιβερή εικόνα, οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ πρώην και νυν υπουργών αλλά και του ΠτΔ.

Χθες η κοινωνία έμεινε έκπληκτη από αυτά που ακούσαμε δια στόματος του Νίκου Αναστασιάδη. Ο ΠτΔ παρουσίασε για ακόμη μία φορά την εικόνα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και για τίποτα ο ίδιος.

Δεν γνώριζε, δεν έλεγχε, δεν ψήφιζε.

Δεν δόθηκαν ανταλλάγματα για τα ταξίδια  στις Σεϋχέλλες, δεν υπήρχε ασυμβίβαστο, δεν ήξερε που εργαζόταν ο γαμπρός του, δεν υπήρχε κατάχρηση εξουσίας… δεν υπήρχανγνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Φυσικά η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική από την εικόνα που προσπάθησε να περάσει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όσο και αν προσπαθεί ο ΠτΔ να αποποιηθεί σήμερα των ευθυνών του, όπως έχουν καταμαρτυρήσει οι ίδιοι οι Υπουργοί του,  τίποτα δεν γινόταν στο ΚΕΠ, χωρίς την γνώση, την καθοδήγηση και την έγκριση του Νίκου Αναστασιάδη.

Και μέχρι σήμερα,  όχι μόνο δεν έχει απολογηθεί στον Κυπριακό λαό, αλλά η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνούμενη να παραδώσει τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία εμποδίζοντας τον έλεγχο. 

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε τις εκλογές του Μαίου ως καθοριστική ευκαιρία και δυνατότητα, να αλλάξουμε όλα όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας και θίγουν την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

Ψηφίζοντας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

Ψηφίζουμε:

 • Για αλλαγή στρατηγικής και τακτικής στις διαπραγματεύσεις.
 • Για να απεμπλακούμε από απαράδεκτες παραχωρήσεις.
 • Για να προκαλέσουμε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος στην Τουρκία.
 • Για να διεκδικήσουμε  σωστή λύση.
 • Για υλοποίηση των προτάσεων μας για την οικονομία, την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.   
 • Για καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, για σεβασμό στους θεσμούς και τις ανεξάρτητες Αρχές, για πλήρη έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση.
 • Για ισχυρό Δημοκρατικό Κόμμα.
 • Γιατί Ισχυρό ΔΗΚΟ σημαίνει Καθαρή  Αλλαγή.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει πιο ισχυρή δράση κατά Τουρκίας»

Offsite Team -
26.06.2022 - 09:45

«Η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει πιο ισχυρή δράση κατά Τουρκίας»

Απαράδεκτες οι τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο, λέει στο ο Πρέσβης της Τσεχίας

Είναι δύσκολο για την Ευρώπη να αναλάβει αυτή τη στιγμή μια πιο ισχυρή δράση κατά της Τουρκίας, καθώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, που προσπαθεί να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, Βλαντιμίρ Νέμετς.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Τσεχική Δημοκρατία την 1η Ιουλίου 2022, ο κ. Νέμετς χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική θέση υπέρ της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, και εξήρε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Σημείωσε, ακόμη, πως τα όσα πράττει η Τουρκία κατά της Κύπρου δεν είναι αποδεκτά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει μέτρα κατά της Τουρκίας, παρά τις προκλητικές της ενέργειες κατά της Κύπρου, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, όπως έπραξε με τη Ρωσία μετά την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, ο Τσέχος Πρέσβης είπε πως «το να μιλάμε για κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Είναι ένα αρκετά εκρηκτικό ζήτημα, γιατί η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Έτσι είναι δύσκολο να γίνει αυτό και νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΕΦΕΤΗΣ: Διαγραφή από ΔΗΣΥ Χριστοδουλίδη, Κωστάκη & Μαρίνας

«Αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε μια συγκεκριμένη συγκυρία. Εάν οι προειδοποιήσεις δεν είναι αρκετές, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για πιο ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά η κατάσταση τώρα δεν είναι πολύ καλή για μια τέτοια κίνηση, γιατί τώρα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις από τον πόλεμο. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και η Τουρκία προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή», πρόσθεσε.

Έτσι, συνέχισε, «είναι δύσκολο τώρα κάνουμε πιο ισχυρά βήματα κατά της Τουρκίας. Ίσως στο μέλλον, όταν η κατάσταση είναι καλύτερη με τη μετανάστευση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, να μπορούμε να σκεφτούμε για πιο ισχυρές δράσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατοχής εδώ και των προκλήσεων στη Μεσόγειο», είπε ο κ. Νέμετς.

Πρόσθεσε πως «τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να ληφθούν πιο ισχυρές δράσεις από αυτές που έχουμε λάβει. Το τι έχει πει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να κάνουμε τώρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο Τσέχος Πρέσβης είπε πως τα όσα πράττει η Τουρκία κατά της Κύπρου δεν είναι αποδεκτά. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε μια μόνιμη πίεση πάνω στην Τουρκία και να επαναλαμβάνουμε σε αυτήν ότι παραβιάζει το ψηφίσματα των ΗΕ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως από την άλλη πλευρά υπάρχει οικονομική συνεργασία με την Τουρκία και «έτσι τώρα που χάνουμε τη ρωσική αγορά είναι δύσκολο να αναλάβουμε πιο ισχυρή δράση κατά της Τουρκίας με αυτή την κατάσταση, όταν χρειάζεται να ψάξουμε για νέες αγορές».

Ερωτηθείς για τη θέση της τουρκικής πλευράς υπέρ λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, ο κ. Νέμετς είπε πως αυτό είναι κάτι απαράδεκτο και εξέφρασε εκτίμηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εισηγηθεί μια σειρά από ΜΟΕ.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα, κατά την άποψή μου. Δεν ανέμενα ότι η αντίδραση από την άλλη πλευρά θα ήταν ‘είναι ωραία, ας τα δεχτούμε’, αλλά ανέμενα τουλάχιστον κάτι θετικό, να πουν αυτό είναι καλό, αυτό δεν είναι καλό, αυτό μπορεί να συζητηθεί κλπ. Αλλά η αντίδραση ήταν απολύτως αδιανόητη για εμένα, να πουν όχι σε όλα. Και λυπάμαι για αυτό, καθώς σίγουρα δεν θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως είχε την ελπίδα ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη μπορεί να σήμαινε μια νέα κίνηση προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Φοβάμαι ότι μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, τον Ιούνιο του χρόνου, τίποτε δεν θα συμβεί, γιατί όλα αυτά καθοδηγούνται από την Τουρκία και όχι από τους Τουρκοκύπριους», επεσήμανε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΚΟ: Λέει ΝΑΙ σήμερα στον Νίκο και φουλάρει για Προεδρικές

Ο κ. Νέμετς είπε πως το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο μετά τη λύση πρέπει να είναι ομοσπονδιακό ή κάτι σαν αυτό, και όχι μια διαιρεμένη χώρα. «Δεν μπορώ να φανταστώ μια λύση δυο κρατών. Αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη. Αυτή η πρόταση στοχεύει στην ένωση του βόρειου τμήματος του νησιού με την Τουρκία, γιατί οικονομικά αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Έτσι δεν είναι αποδεκτή από την κυπριακή Κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα, και όλοι το γνωρίζουν αυτό, και όλοι οι παίκτες λένε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

«Αλλά η Τουρκία παίζει αυτό το χαρτί. Το θέμα είναι πως αντιδρούμε σε αυτό. Όλοι λέμε όχι, η Ευρώπη λέει όχι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, με εξαίρεση την Τουρκία ασφαλώς», είπε.

Ανέφερε ακόμη πως ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε μια μεταβολή και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Κύπρο να γίνει μέρος μιας ευρύτερης επίλυσης θεμάτων. «Αλλά είναι αδύνατο να υπάρξει μια λύση δυο κρατών», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρέσβης της Τσεχίας είπε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο κύριος στόχος είναι να σταματήσουμε την επιθετικότητα και να τερματίσουμε τον πόλεμο. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε δυνατοί γιατί είμαστε ενωμένοι και συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία».

Επεσήμανε πως «όλες οι δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών».

Ο κ. Νέμετς είπε πως το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έδειξε ξεκάθαρα ότι το εννοούμε αυτό και δώσαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, κάτι που αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι η Ουκρανία είναι και θα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Γνωρίζω πως αυτό δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, αλλά δίνει δύναμη και ενθαρρύνει του Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ Νέμετς κατ’ αρχάς μίλησε για το μότο της Προεδρίας που είναι “Europe as a Task: Rethink, Rebuild, Repower” (Η Ευρώπη ως Αποστολή: Ξανασκεφτείτε, Ανοικοδομείστε, Ανανεωθείτε Ενεργειακά), υπενθυμίζοντας πως τη δεκαετία του 90 ο τότε Πρόεδρος της χώρας του, Βάτσλαβ Χάβελ, μίλησε για την Ευρώπη ως ένα καθήκον, μια αποστολή.

Και αυτό το μότο συνεχίζει να είναι επίκαιρο σήμερα, λέγοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται να ξανασκεφτεί, να ανοικοδομήσει και να ανανεωθεί ενεργειακά, και αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη μας, πρόσθεσε.

Ο Τσέχος Πρέσβης εξήγησε πως το να ξανασκεφτεί η Ευρώπη αφορά την πολιτική κατάσταση και τις πολιτικές αλλαγές σε όλα τα κράτη μέλη. Το να ανοικοδομήσει, είπε, «σημαίνει τη φυσική ανοικοδόμηση των θεσμών της ΕΕ και με αυτό τον τρόπο ξεκινούμε να καταπιανόμαστε και με την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα σημαίνει επίσης την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η ενεργειακή ανανέωση (Repower) αποτελεί ένα γνωστό πρόγραμμα της ΕΕ που σημαίνει να διακοπούν οι προμήθειες αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς και να ενδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες και δυνατότητες», ανέφερε.

Ο κ. Νέμετς είπε πως οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας αφορούν πέντε εμβληματικούς τομείς, την Ουκρανία, την Ενέργεια, την άμυνα, την οικονομία και τη δημοκρατία.

Υπογράμμισε πως η ΕΕ υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας με όλα τα μέσα «και προωθούμε την αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ουκρανία».

Για την Ενέργεια είπε πως το θέμα αφορά τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. «Θα χρειαστεί να διαφοροποιήσουμε τις πηγές, και ασφαλώς, εάν είναι δυνατόν, να μετριάσουμε το αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από τις ενεργειακές τιμές», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως ο τομέας της άμυνας έχει να κάνει με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, περιλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με την ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ κλπ.

Για την οικονομία, ο Τσέχος Πρέσβης είπε πως «δυστυχώς φαίνεται ότι με έναν πρωτόγνωρα ψηλό πληθωρισμό η ύφεση κάνει την εμφάνισή της».

«Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να ενισχύσουμε την αυτάρκεια, να εμβαθύνουμε την εσωτερική αγορά και να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις με όμορες χώρες ή χώρες που είναι έτοιμες να κάνουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Τώρα χάνουμε τη μεγάλη ρωσική αγορά και θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με νέους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με άλλους εταίρους», είπε ο κ. Νέμετς.

Πρόσθεσε πως «η δημοκρατία αφορά την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών. Περιλαμβάνει το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαφάνεια, τον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες κλπ. Έτσι θα επικεντρωθούμε επίσης στη συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ενεργειακών έργων, όπως ο EastMed, στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη, ο Τσέχος Πρέσβης είπε πως αυτό είναι «κάτι που λαμβάνεται υπόψη στις διαβουλεύσεις μας για το μέλλον της ενεργειακής ανεξαρτησίας».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε για την απόδοση ορισμένων έργων, περιλαμβανομένου του αγωγού από κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Θεωρώ ότι αυτό το έργο δεν είναι νεκρό. Ασφαλώς η κατάσταση είναι δυναμική και κανείς δεν ξέρει πως θα είναι ένα ή δυο χρόνια αργότερα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε ανοικτό», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως οποιεσδήποτε εξελίξεις εξαρτώνται από τις συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, τις διαφορές με γείτονες και τη συνεργασία με άλλους. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό κατά νου και να σκεφτούμε όλες τις πιθανότητες, για το πώς να χρησιμοποιήσουμε το αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως την Κύπρο, που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ο Τσέχος Πρέσβης είπε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση στη Μεσόγειο».

Σημείωσε δε τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου, όπως είπε, υπήρξε προειδοποίηση προς την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ένωσης, και σημείωσε πως αυτό ξεκάθαρα αφορά την Κύπρο.

«Αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι πρέπει να συμπεριφερθεί ως εταίρος και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης και επεσήμανε πως «θα εστιάσουμε σε αυτό ώστε να είναι ένα από τα κύρια σημεία των δραστηριοτήτων μας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Δεν ξεχνούμε το πρόβλημα εδώ γιατί το παρακολουθούμε. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, πώς οι παράνομοι μετανάστες διακινούνται δια μέσου της Πράσινης Γραμμής. Η Πράγα ενημερώνεται για αυτό το θέμα πολύ καλά», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home