Ο Χριστοδουλίδης κάνει πίσω στο «σχήμα λόγου» - Λέει τι εννοούσε

Ο Χριστοδουλίδης κάνει πίσω στο «σχήμα λόγου» - Λέει τι εννοούσε

Απάντησε και για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του το 2023

Για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο σύνταγμα του 1960 αλλά και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του στις Προεδρικές του 2023 κλήθηκε να σχολιάσει μεταξύ άλλων στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην Digital και τον Θανάση Αθανασίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τι μεταφέρει σε διπλωμάτες και ομολόγους του ως προς την πρόταση για το σύνταγμα του 60, κατά πόσο δηλαδή τους λέει ότι είναι σχήμα λόγου (κάτι που ο ίδιος δήλωσε αρχικά) ή κατά πόσο εξηγεί την πρόταση του Προέδρου για το Σύνταγμα του 60 όπως ο ίδιος ο ΠτΔ εξήγησε ενώπιον και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από την απάντηση κάνει ουσιαστικά ένα βήμα πίσω από το σχήμα λόγου και εξηγεί γιατί χαρακτήρισε τότε την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη έτσι.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών στην ερώτηση κατά πόσο είναι υποψήφιος Πρόεδρος το 2023 απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως η προτεραιότητα του αυτή την στιγμή είναι το Κυπριακό. 

Παρατίθενται πιο κάτω αυτούσιες οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών για το «σχήμα λόγου» και για τις Προεδρικές:

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τώρα που καταλάγιασε η τρικυμία θέλω να αναφερθώ στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή στο σύνταγμα του 1960 ήταν τελικά μια πρόταση ουσίας τελικά κύριε υπουργέ η «σχήμα λόγου». Διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την πρόταση του και εσείς στην συνέχεια δηλώσατε ότι ήταν «σχήμα λόγου», επανήλθε το προεδρικό και ανέφερε ότι δεν ήταν σχήμα λόγου αλλά μια πρόταση που έθεσε ενώπιον του Γενικού  Γραμματέα του ΟΗΕ. Εσείς όμως ποια θέση μεταφέρεται στους ομολόγους σας στην σωρεία συναντήσεων που έχετε με ομολόγους σας ότι είναι «σχήμα λόγου» ή πρόταση ουσίας;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρος, ότι ένα σχέδιο υπάρχει και αυτό είναι η λύση του Κυπριακού στην βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Άρα δεν αλλάζει με κανένα τρόπο ο επιδιωκόμενος στόχος. Το δικό μου σχόλιο στα ερωτήματα που τέθηκαν τότε σε σχέση με την πρόταση του Προέδρου αποσκοπούσαν να ξεκαθαρίσουν γιατί είχε ερμηνευθεί από κάποιους ότι ο Πρόεδρος μιλούσε για επιστροφή στο Ενιαίο Κράτος του 1960. Και ο ίδιος το έχει διευκρινίσει και δημόσια ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο. Μιλάμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε Ομοσπονδιακό Κράτος και ο Πρόεδρος όπως εξήγησε με λεπτομέρεια από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης σε περίπτωση που επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία και για να νιώσουν οι Τουρκοκύπριοι άνετα μέχρι την επίτευξη της συνολικής λύσης να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν με βάση το σύνταγμα του 1960.

Η παρέμβαση ηταν για να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αλλάζει ο τελικός επιδιωκόμενος στόχος που είναι η ομοσπονδία και δεν μιλάμε για επιστροφή στο ενιαίο Κράτος. 

Μια υποψηφιότητες για τις επερχόμενες Προεδρικές θα σας ενδιέφερε: 

Μοναδική μου σκέψη, μοναδικός μου στόχος και αυτό νομίζω προκύπτει και μέσα από την θεματολογία της συζήτησης μας είναι πως αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. 

Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών, πως να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας και είμαι επικεντρωμένος αποκλειστικά και μόνο σε αυτό τον στόχο. 

Home