Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Νίκος άλλαξε τις ισορροπίες για τις εκποιήσεις στη Βουλή

Του Στέλιου Στυλιανού
- 10.03.2023

Ο Νίκος άλλαξε τις ισορροπίες για τις εκποιήσεις στη Βουλή

ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ ψήφισαν μαζί, Η ΕΔΕΚ δεν πήρε θέση ενώ η ΔΗΠΑ έγινε σπλίτ

Αλλαγή ισορροπιών στο θέμα των εκποιήσεων παρατηρήθηκε στην πρώτη χθεσινή Ολομέλεια της Βουλής επί διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη ενώπιον της οποίας κατατέθηκε πρόταση νόμου με την μορφή του κατεπείγοντος από πλευράς ΑΚΕΛ, Κινήματος Οικολόγων και του Ανεξάρτητου Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου μέσα από την οποία επιχειρήθηκε αναστολή των εκποιήσεων για ακόμα 3 μήνες. 

Σημειώνεται ότι αν και στο παρελθόν επί Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη την πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων ψήφιζαν όλα τα κόμμα πλην του ΔΗΣΥ στην χθεσινή ολομέλεια μετά την κατάθεση της πρότασης με την μορφή του κατεπείγοντος υπήρξε αρχικά αντίδραση από πλευράς των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε πρόταση όπως δοθεί χρόνος 15 ημερών και μετά να έρθει η Πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας ώστε να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση και στον νέο Υπουργό Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα των Εκποιήσεων. Η πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίφθηκε με τις ψήφους ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων και Α. Θεμιστοκλέους. 

Η συνέχεια έκρυβε ανατροπές 

Η Πρόταση αφού εξετάστηκε από την Επιτροπή Νομικών επέστρεψε στην Ολομέλεια και τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε Τροπολογία όπως η Αναστολή εκποιήσεων να αφορά ένα μήνα (έως 10 Απριλίου 2023) και όχι τρείς μήνες όπως προνοούσε η πρόταση (έως 10 Ιούνιο 2023). Η Τροπολογία του Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίφθηκε εκ νέου από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Οικολόγων και Α. Θεμιστοκλέους.

Στην ψήφιση της Πρότασης υπήρξε η μεγαλύτερη ανατροπή. Εκεί που όλοι ανέμεναν την έγκριση της Αναστολής των Εκποιήσεων, ο ΔΗΣΥ που μέχρι εκείνο το σημείο φαινόταν ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου τάχθηκε κατά και έτσι μαζί με τις ψήφους του ΔΗΚΟ η Πρόταση απορρίφθηκε με 22 ψήφους εναντίον και μόλις 20 υπέρ. 

1

Κατά την ψήφιση όμως σημειώθηκαν και άλλες διαφοροποιήσεις.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο μοναδικός βουλευτής (απουσίαζαν Μαρίνος Σιζόπουλος και Ηλίας Μυριάνθους) που βρισκόταν στην Ολομέλεια ο Ανδρέας Αποστόλου δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία .   

Η δε ΔΗΠΑ έγινε σπλιτ. Συγκεκριμένα ο Αλέκος Τρυφωνίδης ενώ αρχικώς τοποθετήθηκε για να μην έρθει η Πρόταση στην Ολομέλεια σήμερα, δεν συμμετείχε μετέπειτα στην ψηφοφορία ενώ ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής ψήφισε Υπέρ της Αναστολής Εκποιήσεων. Να αναφέρουμε ότι από πλευράς ΔΗΠΑ απουσίαζαν ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν αλλά και ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο αναλυτικά πως κινήθηκε η ψηφοφορία:

Πυρά από ΑΚΕΛ και απάντηση από ΔΗΚΟ

Μετά την καταψήφιση της αναστολής των εκποιήσεων υπήρξε αντίδραση από το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ να απαντά στο κόμμα της Αριστεράς ότι επιλέγει την πρόκληση κρίσης και δημοσιονομικής αστάθειας.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ είχε αναφέρει ότι με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ συνεχίζεται η επίθεση των τραπεζών στους δανειολήπτες, αφού καταψήφισαν στη Βουλή την Πρόταση Νόμου για στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Η πρόταση νόμου όπως επισημαίνει το ΑΚΕΛ θα έδινε μια προσωρινή ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες μέχρι να αποκατασταθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις που είναι σκανδαλωδώς μεροληπτικό υπέρ των τραπεζών επισημαίνοντας ότι η συμπόρευση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ με τον ΔΗΣΥ (και την επιλογή της ΕΔΕΚ να μην συμμετέχει στη ψηφοφορία) αφήνει έρμαιο χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωπους στην αυθαιρεσία των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Στην απάντηση του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για κίνηση εντυπώσεων από πλευράς ΑΚΕΛ μέσα από την οποία:

1. Επιχείρησε να στερήσει από τη νέα κυβέρνηση τη δυνατότητα να φέρει ενώπιον της Βουλής και του λαού μια ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ.

2. Επιχείρησε να προκαλέσει πρόβλημα αυτές τις πρώτες μέρες της μετάβασης της νέας διακυβέρνησης και ενώ τα βλέμματα των οίκων αξιολόγησης και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στραμμένα στην Κύπρο.

3. Επιχείρησε να δυναμιτίσει το διάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Home