Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οδυσσέας: Υποψίες για διαφθορά & ρουσφέτι και ο Νίκος μας αρνείται να ελέγξουμε

Offsite Team -
29.03.2023

Οδυσσέας: Υποψίες για διαφθορά & ρουσφέτι και ο Νίκος μας αρνείται να ελέγξουμε

Πρώτη κόντρα Γεν. Ελεγκτή με Πρόεδρο Δημοκρατίας για μεταθέσεις οπλιτών ΕΦ – Δεν του δίνουν στοιχεία, εξέδωσε ανακοίνωσ

Πρώτη κόντρα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη προέκυψε σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Αφορμή αποτελούν μεταθέσεις οπλιτών της Ε.Φ. για τις οποίες ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη δεν του έδωσε στοιχεία.

Σε ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι «η μεν προηγούμενη Κυβέρνηση μας παρεμπόδισε προσωρινά (για ένα περίπου χρόνο) στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα Κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, μας αρνείται μόνιμα τον έλεγχο της διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (που ως αντικείμενο ελέγχου εμπίπτει στον σκληρό και αδιαμφησβήτητο πυρήνα των δραστηριοτήτων μας), σε ένα θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού».

Το στόρι

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι περί το τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η Υπηρεσία έγινε δέκτης καταγγελίας ότι, γόνοι κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή ή επώνυμων οικογενειών, υπηρετούν κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες στη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ και μάλιστα σε θέσεις που ενδεχομένως να μην απαιτούνται αλλά να έχουν επί τούτου δημιουργηθεί, κάτι που θα σήμαινε σπατάλη δημόσιων πόρων. Σύμφωνα με τον Ελεγκτή, η  μετάθεση των οπλιτών αυτών από μονάδες της Εθνικής Φρουράς οδηγεί στη δημιουργία αναγκών που καλύπτονται με δημόσια δαπάνη από Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ).

Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τις πληροφορίες της Ελεγκτικής, υιός Κρατικού Αξιωματούχου ολοκλήρωσε τη θητεία του τον Σεπτέμβριο του 2022 και αμέσως μετά τον διαδέχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας σε τέτοια προνομιακή θέση ο πρώτος εξάδελφός του.

Λόγω άρνησης να παρασχεθούν τα στοιχεία, η Ελεγκτική Υπηρεσία στη  βάση  σχετικής νομοθεσίας ότι η μη κατάθεση στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή συνιστά ποινικό αδίκημα, καταγγέλθηκε η  υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα. Την ίδια ημέρα, διαβιβάστηκε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς,

Στις 13.2.2023, ο Γενικός Εισαγγελέας με σχετική επιστολή του  ενημέρωσε την Ελεγκτική  ότι ο ίδιος δεν διαπιστώνει επαρκή θεμελίωση του αιτήματός  για πρόσβαση στα ζητούμενα στοιχεία. Ειδικότερα, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας αναγνώρισε ότι, η εξέταση ενός θέματος που οδηγεί σε σπατάλη δημοσίων πόρων εμπίπτει στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων της Ελεγκτικής , εντούτοις αποφάσισε να ενεργήσει ο ίδιος ως ελεγκτική αρχή και, στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση και στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας. Στη βάση αυτών δεν διαπίστωσε ο ίδιος αύξηση των αναγκών της Εθνικής Φρουράς σε ΣΥΟΠ.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, αντί η αξιολόγηση αύξησης αναγκών σε ΣΥΟΠ, που θα σήμαινε σπατάλη ή/και θα οδηγούσε σε αυξημένες δαπάνες, να τη διενεργήσει η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του κράτους είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, τη διενήργησε η Νομική Υπηρεσία, κάτι που για την Ελεγκτική θεωρείται ανεπίτρεπτο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν αποσύρει ξαφνικά τα Leopard από την Κύπρο<<<<

Σύμφωνα με την Ελεγκτική,, «εφόσον «υπήρξε αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, θα μπορούσαμε εν πάση περιπτώσει να διεκπεραιώσουμε τον έλεγχο με την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση»..

Ήθελε να ελέγξει και το νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα

Ο  νέος Υπουργός Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε να αρνηθεί την πρόσβαση της Ελεγκτικής  στα σχετικά στοιχεία. Με βάση τα στοιχεία της καταγγελίας, από τον έλεγχο επηρεάζεται κρατικός αξιωματούχος και εν ενεργεία Υπουργός. Είναι επίσης σημαντικό ότι, η Ελεγκτική ήθελε να επεκτείνει τον έλεγχο μέχρι το 2020, όπου αντικείμενο ελέγχου θα ήταν και η περίοδος που Υπουργός Άμυνας ήταν ο νυν Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα και πρώην Υπουργός Άμυνας.

Home