Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 20+1 βουλευτές που άλλαξαν κόμμα μέσα στην θητεία τους

Του Στέλιου Στυλιανού
- 03.11.2019

Οι 20+1 βουλευτές που άλλαξαν κόμμα μέσα στην θητεία τους

Thumbnail
Συχνό το φαινόμενο αλλαγής πολιτικής στέγης Βουλευτών από το 1960 - Όσοι άλλαξαν πολιτική στέγη μεσούσης της θητείας

Την ένταξη της στο Κίνημα «Ανεξάρτητοι» ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η ανεξάρτητη Βουλευτής μετά την αποχώρηση της από την Συμμαχία Πολιτών Άννα Θεολόγου. 

Η Offsite εξαιτίας του γεγονότος αυτού κάνει αναδρομή στο παρελθόν ψάχνοντας τους Βουλευτές που αποχώρησαν από τα κόμματα με τα οποία εκλέγηκαν μεσούσης της Βουλευτικής περιόδου και στην συνέχεια εντάχθηκαν σε άλλο εν ενεργεία Κοινοβουλευτικό κόμμα, είτε δημιούργησαν οι ίδιοι κόμμα αποκτόντας εκπροσώπηση στον Βουλή χωρίς εκλογική αναμέτρηση.

112
O Αλέκος Μιχαηλίδης

Ανακατατάξεις και αποχωρήσεις Βουλευτών από ΔΗΚΟ

 Στις 16 Οκτωβρίου 1980 είχαμε την πρώτη αλλαγή κόμματος από Βουλευτές, όταν ιδρύθηκε η Νέα Δημοκρατική Παράταξη, όταν στελέχη του ΔΗΚΟ., ανάμεσα τους και έξι βουλευτές (Αλέκος Μιχαηλίδης, Σταύρος Αμπίζας, Νίκος Βασιλειάδης, Λοΐζος Καραμιχάλης, Πάρις Λένας και Τάκης Νέμιτσας αποχώρησαν από το κόμμα, λόγω διαφωνίας τους για τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές του 1983.

Πρόεδρος του νέου κόμματος τέθηκε ο Αλέκος Μιχαηλίδης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σταύρος Αμπίζας. Στις εκλογές του 1981 η ΝΕΔΗΠΑ συγκέντρωσε ποσοστό 1,92% και κατετάγη τελευταίο μεταξύ των κομμάτων, χωρίς να καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

22
O Μιχάλης Παπαπέτρου

ΑΔΗΣΟΚ μέσα από τα σπλάχνα του ΑΚΕΛ

Το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα(ΑΔΗΣΟΚ) ιδρύθηκε το 1990, όταν στελέχη του ΑΚΕΛ., ανάμεσα τους και πέντε βουλευτές (Παπαπέτρου, Ζιαρτίδης, Φάντης, Nτ. Κωνσταντίνου και Παύλος Δίγκλης) αποχώρησαν από το κόμμα, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική που ασκούσε το κόμμα.

>>>Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πολιτικές ειδήσεις της ημέρας 

Πρόεδρος του νέου κινήματος τέθηκε ο Παύλος Δίγκλης και αναπληρωτής πρόεδρος ο Μιχάλης Παπαπέτρου

Από το ΔΗΚΟ στο ΔΗΣΥ η Παντελίδου

Στο ΔΗΣΥ εντάχθηκε το 1998 η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Παντελίδου μετά την διαγραφή της από το ΔΗΚΟ. Συγκεκριμένα με επιστολή του στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής ο τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για διαγραφή της. Η Κατερίνα Παντελίδου στις 12 Δεκεμβρίου 1998 προσχώρησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από το ΑΚΕΛ στον ΕΔΕΚ Ο Φιλίππου

Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 ο Ανδρέας Φιλίππου, εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας συνεργαζόμενος ως Νέες Δυνάμεις με το ΑΚΕΛ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996. Αποχώρησε από το ΑΚΕΛ τον Απρίλιο του 2000 και αφού συνέχισε για λίγο ως ανεξάρτητος βουλευτής. τον Ιούνιο του 2000 εντάχθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ.

1

Μαζικές αποχωρήσεις λόγω σχεδίου Αναν 

Το 2004 λόγω διαφωνιών για το Σχέδιο Ανάν οι Πρόδρομος Προδρόμου, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλος Ταραμουντάς, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφασή τους ότι αποχωρούν από τον ΔΗΣΥ και  στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» (ΕΥΡΩ.ΔΗ.).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ OFFSITE

1

Παράλληλα ο Δημήτρης Συλλούρης διεγράφη από τις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού και έπαψε να συμμετέχει στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έπειτα από απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

1

Στις 29 Ιουνίου 2005, οι 4 βουλευτές αλλά και ο Βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης  με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κοινοποίησαν την απόφαση τους στο εξής να ανήκουν στο νεοσυσταθέν κόμμα Ευρωπαϊκό Κόμμα στο οποίο εντάχθηκαν και οι Νέοι Ορίζοντες.

Έφυγε από ΕΥΡΩΚΟ και πήγε Συμμαχία

Το 2013 είχαμε την ανεξαρτητοποίηση του Νίκου Κουτσού, από το ΕΥΡΩΚΟ καθώς είχε διαφωνήσει με την απόφαση του κόμματος για στήριξη στις προεδρικές της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη.

1

Ο κύριος Κουτσού στήριξε τότε τον κύριο Λιλλήκα και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στην συνέχεια εντάχθηκε στον νεοσυσταθείσα Συμμαχία Πολιτών, ως η πρώτη κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος μέχρι τις Βουλευτικές του 2016.

Έμεινε μόνο με Λιλλήκα η Συμμαχία 

Οι Προεδρικές εκλογές του 2018 έμελλε να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην Συμμαχία Πολιτών καθώς ανεξαρτητοποιήθηκαν για διαφορετικούς λόγους Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου.

Συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου 2017 ο Παύλος Μυλωνάς με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Συμμαχία Πολιτών και την επιθυμία του να θεωρείται πλέον ως ανεξάρτητος βουλευτής, εξαιτίας σοβαρότατων διαφωνιών  με την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθει ως υποψήφιος Πρόεδρος. 

1

Ο κύριος Μυλωνάς μετά την στήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου στις 3 Μαΐου 2018, με νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μετά των πρώτο γύρο των Προεδρικών αποχώρησε από την Συμμαχία και η Άννα Θεολόγου. Συγκεκριμένα στις 2 Φεβρουαρίου 2018 η Άννα Θεολόγου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Συμμαχία Πολιτών και την επιθυμία της να θεωρείται πλέον ως ανεξάρτητη βουλευτής. 

1

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θεολόγου ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την ένταξη της στο Κίνημα «Ανεξάρτητοι»

 

Home