Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι δύο Κύπριοι (Έλληνες υπήκοοι) που έγιναν Υπουργοί της Ελλάδας

Offsite Team
- 05.09.2021

Οι δύο Κύπριοι (Έλληνες υπήκοοι) που έγιναν Υπουργοί της Ελλάδας

Thumbnail
Άνοιξε συζήτηση η ενδεχόμενη υπουργοποίηση Στυλιανίδη στην Ελλάδα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στην Ελλάδα για την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία στο υπό σύσταση υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα η ορκωμοσία του νέου υπουργού και ενδεχομένως και ενός υφυπουργού που θα τον επικουρεί στον επιχειρησιακό τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Τις τελευταίος ώρες πάντως στα Ελλαδικά ΜΜΕ φιγουράρει ως επικρατέστερος για το αξίωμα του νέου υπουργού φέρεται να είναι ο Κύπριος πολιτικός Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν (2014–2019) Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και τον τελευταίο χρόνο είναι άμισθος σύμβουλος του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχινά.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο της ρεπορτάζ η Offsite ανέφερε ότι το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 81) αναφέρει πως δεν μπορεί διοριστεί κάποιος μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης η Υφυπουργός αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για βουλευτή. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 55 αναφέρει ότι για να εκλεγεί κάποιος Βουλευτής πρέπει να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει την νόμιμη ικανότητα να εκλεγεί και να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του κατά την μέρα εκλογής. Έτσι για να μπορέσει ο κύριος Στυλιανίδης να διοριστεί υπουργός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να έχει την Ελληνική υπηκοότητα. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μάλιστα μετά και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας Ελληνικά ΜΜΕ τονίζουν ότι με δεδομένο ότι ο κύριος Στυλιανίδης έχει την κυπριακή και όχι την ελληνική υπηκοότητα το πρόβλημα φαίνεται πως θα λυθεί άμεσα με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Όπως προβλέπεται στον νόμο για την ιθαγένεια, η σχετική διαδικασία προβλέπεται και για άτομο του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας και περατώνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα διοριστεί Ελληνοκύπριος σε θέση υπουργού στη Ελλάδα καθώς σε δύο άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε διορισμούς Ελληνοκύπριων πολιτικών οι οποίοι ωστόσο ήταν Έλληνες υπήκοοι σε υπουργεία.

Συγκεκριμένα ο Λουκής Ακρίτας διετέλεσε υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών στην Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1944. Παράλληλα ο Γιάννος Κρανιδιώτης διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών  από το Ιούλιο του 1994 μέχρι και τον Ιανουαρίου του 1995 ενώ στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. 

Παράλληλα στις 19 Φεβρουαρίου του 1999 ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

Home