Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι θέσεις των κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Offsite Team
- 08.01.2024

Οι θέσεις των κομμάτων μετά το Εθνικό Συμβούλιο

Ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 8/1 το Εθνικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει τους Πολιτικούς Αρχηγούς για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει και της καθόδου στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες Μαρίας Κουεγιάρ.

Με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου οι Πολιτικοί Αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις. 

Αννίτα: Η κατάσταση επιβάλλει υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι στο επίκεντρο ήταν το κυπριακό, σε συνάρτηση και με την επικείμενη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με βάση το Συμφωνημένο Πλαίσιο που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός  χειρισμός, δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον κάθε νέα προοπτική σε σχέση βεβαίως και με τις προθέσεις της κας. Κουεγιάρ. Ενώ μέσα από επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες να επιδιώξουμε να εγκαταλειφθεί η στάση των ίσων αποστάσεων τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήσαμε και τα όσα συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη που είναι άκρως ανησυχητικά και βεβαίως απότοκο της στασιμότητας στο κυπριακό με καθαρή στόχευση θα προσέθετα εκ μέρους της Τουρκίας.

Η προσπάθεια για ανατροπή των νέων τετελεσμένων που συνεχώς επιχειρεί η Τουρκία και η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές, συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και βεβαίως θα εμμένουμε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε τακτική βάση για ενημέρωση και διαμόρφωση στρατηγικής, ειδικά ενόψει όλων αυτών των σύνθετων πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν και απαιτείται να διαχειριστούμε και να λάβουμε υπόψη.

Καμία αναβλητικότητα δεν χωράει, η κατάσταση επιβάλλει υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς.

Μια καλή προετοιμασία μπορεί ναι να δημιουργήσει μια νέα πρωτοβουλία και αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή».

Σε ερώτηση για το θέμα του ανασχηματισμού, η κ. Δημητρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο ΔΗΣΥ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για κυβερνητική κρίση την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σίγουρα αυτή η κρίση δεν μπορεί να μεταφέρεται στους πολίτες, στις αποφάσεις για τον τόπο μας.

«Εμείς θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς, Υφυπουργούς. Το μόνο που έχω πολιτικά να δηλώσω είναι ότι το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

Στεφάνου: Το Κυπριακό στο μακροβιότερο αδιέξοδο που βρέθηκε ποτέ

Το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο, που βρέθηκε ποτέ, από το 2017 μέχρι και σήμερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως είναι φανερό ότι η παρέλευση του χρόνου, χωρίς λύση, ευνοεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτή την περίοδο του αδιεξόδου η Τουρκία την αξιοποιεί, για να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους, ενώ οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ χαμηλές», για να προσθέσει πως «είναι γι’ αυτό που εμείς ανεξαρτήτως των χαμηλών προσδοκιών θα πρέπει να εργαστούμε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες, να δημιουργηθούν δυναμικές, για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, το 2017».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με αφορμή το σκηνικό το ΑΚΕΛ επανακατάθεσε τις δικές τους προτάσεις και τις σκέψεις, οι οποίες συμπυκνώνονται σε τέσσερα βασικά σημεία.

Είπε συγκεκριμένα πως «πρώτον ενόψει της μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας στη λύση δύο κρατών, η δική μας η πλευρά με κάθε ευκαιρία ξεκάθαρα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στο δεύτερο σημείο των προτάσεων του κόμματός του, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς αμφισημίες, χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις, θα πρέπει να διατυπώνει τη θέση της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και να εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Τρίτον», σημείωσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαμορφώσει και να εξαγγείλει συγκεκριμένη θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ασφαλώς τα ευρωτουρκικά αποτελούν ένα πεδίο για ανάπτυξη θετικής ατζέντας, αλλά δεν επαρκεί για να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται να δημιουργηθεί για να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή τη θετική ατζέντα «θα πρέπει να ενταχθούν και τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχή και της Κύπρου», σημειώνοντας πως γι’ αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ «έχει επιδώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020».

Σε σχέση με το τέταρτο σημείο που συμπυκνώνουν οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι έχει να κάνει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι επανέλαβαν τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μονομερώς θα πρέπει να εξαγγείλει μέτρα στήριξης προς την τ/κ κοινότητα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε ή να δημιουργήσουμε καλύτερα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στην προσπάθεια για να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένο γραπτό έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τα τέσσερα σημεία, αλλά σημείωσε πως θα επεκταθούν και σε διάφορα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το σκηνικό στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ομάδα Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σήμερα είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά στο ρόλο της Ομάδας Κυπριακού, για να σημειώσει πως το κόμμα του έχει πάρει κάποιες απαντήσεις.

«Εντός των επόμενων ημερών», είπε, «θα απαντήσουμε στον Πρόεδρο αν και κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα αποστείλει συγκεκριμένα ονόματα».

«Έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης ο ανασχηματισμός»

Ερωτηθείς πως βλέπει το ΑΚΕΛ τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε πως «το γεγονός ότι μία Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη τους δέκα πρώτους μήνες να εξαγγέλλει, να συζητά και τελικά να κάνει ανασχηματισμό αυτό αποτελεί και έκφραση της μεγάλης απογοήτευσης, που προκάλεσαν οι πρώτοι δέκα μήνες της διακυβέρνησης του τόπου, μια διακυβέρνηση που δεν έφερε ούτε νέο πνεύμα, ούτε νέο αέρα, ούτε απέδειξε ικανότητα να μπορεί να χειριστεί ακόμα και τα πιο απλά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «από εκεί πέρα ο κόσμος παρακολουθεί», συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος θέλει λύσεις σε υπαρκτά και πολύ πιεστικά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ακρίβειας, που αφαιμάσσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και βάζει κάτω από μεγάλη πίεση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Εκεί η Κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει κατά πόσο έχει την ικανότητα το όραμα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά και άλλα ζητήματα. Μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να το κάνει», κατέληξε.

Νικόλας: Εξαιρετικά θετικός ο διορισμός απεσταλμένης

Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ από τον ΓΓ του ΟΗΕ ως προσωπική του απεσταλμένη, καθώς «μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μετά από το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υποτιμούν τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ενόψει της «γνωστής και διαφαινόμενης τουρκικής άρνησης κι αδιαλλαξίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει με κάθε τρόπο ν’ αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού». Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ αποδεχθούμε κάτι τέτοιο, πρόσθεσε. Η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στα ψηφίσματα των ΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. «Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε το πάγιο αίτημα της Τουρκίας, να χαρίσουμε εμείς ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία».

Κάτι τέτοιο «όχι μόνο θα είναι ατυχές διαδικαστικά, αλλά είναι και πάρα πολύ παράλογο να ζητεί η τουρκική πλευρά να ζητεί υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

Ευχόμαστε, είπε, πραγματικά ότι αυτός ο διορισμός θα δώσει ένα έναυσμα στις προσπάθειές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε αυτό που ευχόμαστε όλοι μας, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου οι διορισμοί

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν οι νέοι Υπουργοί. Έχουν μπροστά τους τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πολιτεία και οφείλουν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν ενώπιον τους, δήλωσε.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, ως ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο για να τους βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο έργο.

Ερωτηθείς εάν η συνεννόηση με τον ΠτΔ αφορούσε τα στελέχη του ΔΗΚΟ ή ευρύτερα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι οι διορισμοί που έγιναν ήταν αποκλειστικό προνόμιο και απόφαση του ΠτΔ. Από την αρχή, είπε, κατέθεσε το ΔΗΚΟ τις δικές του απόψεις και εισηγήσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους, εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σιζόπουλος: Να μη διολισθήσει το Κυπριακό σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

 

«Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται με το διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τα δεδομένα τα οποία αναμένεται να υπάρξουν στο προσεχές μέλλον. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, ακόμα μια φορά θέσαμε τις δικές μας θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού, που είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ειδικά αυτή την περίοδο, όπου συμβαίνουν και άλλα σοβαρά προβλήματα στον πλανήτη. Το πιο σημαντικό όμως από όλα, αυτό το οποίον κατ’ επανάληψη υποδεικνύουμε και υποδείξαμε και σήμερα, είναι ότι θα πρέπει οι δικοί μας οι χειρισμοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να μην μπορέσει η τουρκική πλευρά να επιτύχει την κατοχύρωση πρόσθετων πολιτικών παραγώγων και πολιτικά κεκτημένα και κυρίως ότι το Κυπριακό δεν θα πρέπει να διολισθήσει με οποιοδήποτε τρόπο, είτε σε θέματα που αφορούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είτε ενδεχομένως ενεργειακής ρύθμισης, αλλά περισσότερο θα πρέπει πια να αντιμετωπιστεί ως ένα θέμα διεθνές, ένα θέμα εισβολής συνεχιζόμενης εισβολής και παράνομου εποικισμού στα κατεχόμενα. Ελπίζουμε ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα ανταποκριθεί στις ευθύνες και τα καθήκοντά της στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Εθνών και του Διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου θα κριθεί από το αποτέλεσμα των πράξεων της ή αν και κατά πόσον αυτή η πράξη, η ενέργεια θα ήταν θετική ή θα είναι θετική και πόσο θα είναι αποδοτική».

Καρογιάν: Περίοδος χαμηλών προσδοκιών για Κυπριακό

Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ενημερώθηκαν, όπως είπε, ενδελεχώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, μετά και τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου.

"Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα", ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ. «Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών για το Κυπριακό κι αυτό δεν είναι ασύνδετο με το τί συμβαίνει γεωπολιτικά, τί συμβαίνει με τους βασικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και ταυτόχρονα  τις αλλαγές που διαδραματίζονται η μια μετά την άλλη, με ραγδαίους ρυθμούς», ανέφερε.

Σε αυτό το σκηνικό, συνέχισε, η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες έτσι που να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, ανηφορικός είναι ο δρόμος. Όμως χρειάζεται συνέπεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζεται σωστή και ορθολογική ανάλυση των δεδομένων, διασύνδεση του Κυπριακού με στοχεύσεις και μεθοδεύσεις ισχυρών παικτών του διεθνούς συστήματος. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πως η Τουρκία συμπεριφέρεται», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα αποστείλει έγγραφο εκ μέρους της ΔΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη γεωπολιτική διάσταση και το Κυπριακό, τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των υπερδυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την κατάσταση στην περιοχή και τί πρέπει η πλευρά μας με καλή προετοιμασία, στοχευμένα κι επεξεργασία δεδομένων να κάνει για να προχωρήσει ώστε να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που θα είναι υποβοηθητικές προς αυτήν. «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αρκεί να το αξιοποιήσουμε», επεσήμανε.

0
Home