Οζερσάι: Κατήγγειλε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στον ΓΓ του ΟΗΕ

Οζερσάι: Κατήγγειλε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στον ΓΓ του ΟΗΕ

Επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία καταγγέλλει την στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βάλει περιορισμούς στη διακίνηση από τα οδοφράγματα, απέστειλε ο ούτω καλούμενος «υπεξ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, με ημερομηνία 3 Μαρτίου. Η επιστολή εστάλη με τον γνωστό παράτυπο τρόπο μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο του οργανισμού. Ωστόσο την έχει κυκλοφορήσει το γραφείου του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι εγγραμμένο στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ως εταιρεία που κάνει λόμπι.  

«Σας γράφω για να φέρω στην προσοχή σας την ατυχή και απογοητευτική στάση που επιδείχθηκε από την UNFICYP ενόψει μονομερούς και αδικαιολόγητης απόφασης της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 2020 να κλείσει 4 από τα σημεία διέλευσης μεταξύ της Βόρειας Κύπρου και της Νότιας Κύπρου με την πρόφαση να αποτραπεί η πιθανή εξάπλωση του COVID-19, ενώ στην πραγματικότητα κανένα άτομο δεν έχει βρεθεί θετικό για τον κορωνοϊό σε οποιαδήποτε πλευρά του νησιού και η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, η οποία αποτελείται από τις δύο πλευρές, συντονίζεται συχνά για το θέμα», γράφει ο κ. Οζερσάι.

 

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εστιάζει την κριτική του προς την UNFICYP σε δύο σημεία. Πρώτον, αν και ενημερώθηκε σχετικά από την κυπριακή κυβέρνηση, η UNFICYP δεν ενημέρωσε την τουρκοκυπριακή πλευρά «για αυτή τη μονομερή και απαράδεκτη – όπως τη χαρακτηρίζει - απόφαση, "η οποία αποτελεί άμεση παραβίαση της ελευθερίας διακίνησης, επηρεάζοντας ουσιαστικά την καθημερινή ζωή πολλών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο λαών το νησί καθώς και τουριστών».

Και σημειώνει πως η αποτυχία της UNFICYP να συντονίσει και να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε μια τέτοια ζωτική εξέλιξη, οποία πιθανόν θα μπορούσε να αντιστραφεί με κοινές προσπάθειες, είναι απογοητευτική και βλάπτει την εμπιστοσύνη και τη σχέση μεταξύ των πλευρών.  

Το δεύτερο σημείο για το οποίο ο κ. Οζερσάι καταγγέλλει την UNFICYP στο ΓΓ, είναι πως «αντί να προβεί σε μια δήλωση που να καλεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά να αναστρέψει την κακόβουλη και αβάσιμη απόφαση της, η UNFICYP επέλεξε να προβεί σε δήλωση, μέσω του εκπροσώπου της, προς τον Ελληνοκυπριακό Τύπο, απεικονίζοντας αυτή τη μονομερή ενέργεια σαν να είναι εύλογο μέτρο, ομαλοποιώντας και νομιμοποιώντας τη μονόπλευρη, ανεύθυνη και ανώμαλη απόφαση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, η πρόθεση της οποίας είναι να προκαλέσει βλάβη στη Βόρεια Κύπρο, ιδιαίτερα στην οικονομία και τον τουρισμό της».

Χαρακτηρίζει επίσης την απόφαση αντίθετη με το πνεύμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και της συνεργασίας που τόσο επιτακτικά ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια περίοδο που η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πιο απαραίτητες ενόψει αυτού του επικίνδυνου ιού που επηρεάζει ευρύτερα τον κόσμο.  

Καταλήγοντας, ο κ. Οζερσάι εκφράζει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη πως ο κ. Γκουτέρες «θα καθοδηγήσει την UNFICYP να ακολουθήσει άμεσα τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα, καλώντας την Ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει αυτή την παράλογη εφαρμογή, η οποία μόνο δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών στο νησί χωρίς λόγο».  

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη η UNFICYP εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τους περιορισμούς στα οδοφράγματα, την οποία με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ατυχή παρέμβαση».  

ΚΥΠΕ

Home