Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρουσίασε τις προτάσεις του για την Οικονομία ο Χριστοδουλίδης

Offsite Team -
04.10.2022 - 19:25

Παρουσίασε τις προτάσεις του για την Οικονομία ο Χριστοδουλίδης

Δομημένες σε 14 πολιτικές

Τις προτάσεις του για την Οικονομία παρουσίασε την Τρίτη το βράδυ, στην Λευκωσία, ο ανεξάρτητος Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τις οποίες όπως είπε στοχεύει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων και επερχόμενων προκλήσεων, ενώ με την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων στοχεύει να πετύχει την ισχυροποίηση της οικονομίας της Κύπρου.

Σε ομιλία του, κατά την εκδήλωση παρουσίασης των προγραμματικών του θέσεων για την Οικονομία, στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «η Κύπρος είναι μικρή ανοικτή οικονομία και ως τέτοια είναι επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν».

«Το γεγονός ότι είμαστε Κράτος–Μέλος της ΕΕ μας προσφέρει ευκαιρίες, όπως και προκλήσεις φυσικά, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε μέσα από μια ολοκληρωμένη, μια ολιστική προσέγγιση» πρόσθεσε.

Οι πολιτικές οι οποίες προτείνει θα πρέπει να είναι από την μια εναρμονισμένες με τις πολιτικές της ΕΕ και από την άλλη προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της Κύπρου, είπε. Ξεκάθαρος στόχος του είναι μια χώρα η οποία να αποτελεί «ιδανικό τόπο για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «με σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και την εφαρμογή συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων στοχεύουμε στη βελτίωση του επιχειρείν και στην προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων» δημιουργώντας νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι μέσα από τις προτάσεις του και σε συνεργασία µε όλους τους φορείς, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα τις υφιστάμενες και επερχόμενες προκλήσεις, υλοποιώντας στοχευµένες δράσεις, για να επιτύχουν μια ισχυρή οικονομία για την Κύπρο, η οποία θα είναι και βιώσιμη και καινοτόμα, με τον Άνθρωπο να βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο.

Είπε, επίσης, ότι εκ των προτεραιοτήτων του είναι η στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, λόγω και του ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά δεν έχει συνοδευτεί από αντίστοιχες αναπροσαρμογές στα εισοδήματα των πολιτών.

«Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, θα πρέπει, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε και την εξάρτηση της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις» είπε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι μέσα από τον διάλογό με την κοινωνία των πολιτών, με οργανωμένα σύνολα, απλούς πολίτες και φορείς της οικονομικής ζωής του τόπου, διαμορφώσαν με μία ομάδα κατηρτισμένων τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και των συνεργατών του, ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, βασισμένο στο Όραμα 2035.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διεμήνυσε, τέλος, ότι με τις προτάσεις του εργάζεται  για μία οικονομία ανθεκτική, καινοτόμα και βιώσιμη, με ποιοτικές θέσεις εργασίας, με βελτίωση του επιχειρείν και προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της Κύπρου και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αναλυτικά:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1 – Αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Παρέχουμε στοχευμένη οικονομική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, τηρώντας πάντα δημοσιονομική πειθαρχία και ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την πειθαρχία και στα νοικοκυριά, αξιοποιώντας τα προγράμματα της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Μέσα από το πρόγραμμα της χρηματοοικονομικής παιδείας ενημερώνουμε τους πολίτες για τα θέματα διαχείρισης του επιτοκιακού κινδύνου, στοχεύοντας στην προστασία της οικονομίας και της κοινωνίας από το αυξημένο κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Επανεξετάζουμε το θεσμό της ΑΤΑ, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή της προς όφελος όλων των χαμηλόμισθων. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2 – Υλοποίηση του νέου οικονομικού μοντέλου

Υιοθετούμε το Όραμα 2035, που ετοιμάστηκε από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και εντάσσουμε τις ενδεικνυόμενες στρατηγικές στο δικό μας ανθρωποκεντρικό οικονομικό μοντέλο.

Δημιουργούμε μηχανισμούς για αυστηρότερη πειθαρχία και έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών μέσω σύστασης ειδικής ομάδας, με συμμετοχή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Στόχος είναι μέσα στους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης, να μελετηθούν οι δαπάνες όλων των κρατικών υπηρεσιών, προκειμένου να δοθούν προτάσεις για μείωση των δαπανών και αύξησης της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τις Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Αναθέτουμε στο Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας τη μελέτη και αξιολόγηση των κινδύνων της οικονομίας, με απώτερο στόχο την ενεργή και έγκαιρη διαχείρισή τους.

Διασφαλίζουμε ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, μέσω της εμπλοκής όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για τους πολίτες του αύριο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 3 – Ανάπτυξη ψηφιακής οικονομίας

Δημιουργούμε ένα πλήρως ψηφιακό κράτος που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες καθώς και στις επιχειρήσεις για όλες τις δραστηριότητές τους. Προωθούμε την αλλαγή κουλτούρας στο δημόσιο τομέα η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4 – Προώθηση ολοκληρωμένου φορολογικού μετασχηματισμού

Στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σε εναρμόνιση με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε με ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό, με τη συμβολή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, επιδιώκουμε την απλοποίηση των διαδικασιών και την κατάργηση αχρείαστων φόρων, στοχεύοντας στην άμεση επιστροφή και συμψηφισμού φόρου.

Μέσω του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, στοχεύουμε να αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα της παραοικονομίας, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 30%. Καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή και ευθυγραμμίζουμε τις πολιτικές μας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5 – Υλοποίηση συνταξιοδοτικού μετασχηματισμού

Στοχεύουμε στη διασφάλιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επίτευξη αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων. Δεν περιποιεί τιμή το γεγονός ότι σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές, το 22% των συνταξιούχων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Προχωρούμε λοιπόν με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος ο οποίος θα συμπεριλάβει την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων (π.χ. προνοίας, ασφαλιστικών, κ.α.), ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές και προσεγγίσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 6 – Βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση

Διευρύνουμε τις πηγές χρηματοδότησης εύρωστων ή / και νεοφυών και υψηλής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, όπως προνοείται και από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα παραχωρεί κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Μέσω του εν λόγω Φορέα:

- Ενισχύουμε και διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, στηρίζοντας βιώσιμα έργα και δραστηριότητες σε υποσχόμενους τομείς, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο και την καινοτομία, ως συντελεστή παραγωγής.

- Ενθαρρύνουμε τη σύσταση νεοφυών κοινωνικών επιχειρήσεων που στοχεύουν, αποκλειστικά, στο όφελος της κοινωνίας.

- Ενισχύουμε την άντληση πόρων για τις νεοσύστατες, τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον μεταποιητικό τομέα, στον αγροτικό τομέα και σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν επιχειρηματικά υποσχόμενες προτάσεις.

- Χρηματοδοτούμε την πρόσβαση στην τεχνολογία και προωθούμε τον μικρό-δανεισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 7 – Μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Ενσωματώνουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο αναπτυξιακό ανθρωποκεντρικό μοντέλο μας, αξιοποιώντας στην ολότητά τους τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια και υλοποιώντας τον πράσινο προϋπολογισμό.

Ενισχύουμε τις επιχειρήσεις στην προετοιμασία τους για θέματα Διακυβέρνησης, όπως επίσης Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά θέματα.

Ενισχύουμε και υλοποιούμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και επισπεύδουμε τη μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Προβάλλουμε, όπως καταγράφεται και στο Όραμα 2035, την Κύπρο ως χώρα δοκιμής για νέες πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στον εν λόγω τομέα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8 – Προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας

Η Κύπρος μέσα από συντονισμένες ενέργειες, κατατάσσεται σήμερα στις 10 πιο καινοτόμες οικονομίες της ΕΕ.

Εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα που προκύπτει από την εν λόγω εξέλιξη, μετατρέπουμε την Κύπρο σε κόμβο τεχνολογίας, μέσω μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ανασύνταξη του κράτους, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ψηφιακή μετάβαση.

Την ίδια στιγμή, απλοποιούμε τις διαδικασίες και μελετάμε επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, όπως για παράδειγμα εταιρειών περιβαλλοντικού χαρακτήρα και εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, με υπηρεσίες και προϊόντα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης για την Κυπριακή οικονομία.

Επίσης, με την παροχή κινήτρων για συνεργασίες μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και Κυπριακών Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, προωθούμε την ανάπτυξη των απαραίτητων προγραμμάτων και δεξιοτήτων για ικανοποίηση της ζήτησης στην αγορά εργασία και ενισχύουμε τη διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων  με τις επιχειρήσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 9 – Αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα

Με στόχο την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα και την αύξηση της συνεισφοράς του στο ΑΕΠ, προωθούμε την αγροτεχνολογία και την αξιοποίηση τεχνολογιών «έξυπνης γεωργίας» καθώς και την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας για αύξηση της παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής και βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Ταυτόχρονα δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και ταυτότητα των προϊόντων μας, παρέχουμε κίνητρα για την αξιοποίηση της αδρανούς γης στα ορεινά και ημιορεινά, και για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, που σήμερα εισάγονται. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα των ορεινών κοινοτήτων και προστατεύονται τα δάση από τις πυρκαγιές που προκαλούνται, λόγω της εγκατάλειψης της γεωργικής γης και της κλιματικής αλλαγής.

Η επιχειρηματικότητα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές ενισχύεται επίσης με την ανάπτυξη επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και ενθάρρυνσης της υγιούς ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων συνεργατικών σχημάτων στο πρότυπο των συνεταιριστικών μοντέλων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10 – Στήριξη του τομέα της μεταποίησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Καταρτίζουμε εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής παιδείας και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για τις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και με την αξιοποίηση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενισχύουμε την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, τη σύνταξη βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου, αλλά και τη δημιουργία business clinics.

Προωθούμε επίσης περαιτέρω τη στήριξη των επιχειρήσεων για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρισμού, είτε μέσω χρηματοδότησης (κονδύλια) της ΕΕ ή/και κονδύλια από τα έσοδα των υδρογονανθράκων ή/και ακόμα φοροαπαλλαγές.

Μελετούμε και δημιουργούμε πλάνο στήριξης για ενσωμάτωση των Κυπριακών επιχειρήσεων σε μεγάλα δίκτυα αλυσίδων παραγωγής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11 – Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τομέα του Τουρισμού

Υιοθετούμε τις καλύτερες πρακτικές επιτυχημένων χωρών σε θέματα προώθησης και προβολής, και με την ίδρυση σχετικού Φορέα Προβολής, αναβαθμίζουμε την προώθηση ανάδειξης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους τοπικούς φορείς και συντονίζοντας τις προσπάθειές τους.

Διευρύνουμε το τουριστικό προϊόν με την προώθηση του αγροτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του επιχειρηματικού τουρισμού και του τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν, προωθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω του αρμόδιου Υφυπουργείου προς όλους τους εμπλεκόμενους του τομέα.

Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος μέσω της προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της δημιουργίας δικτύου πράσινων ξενοδοχείων.

Ενισχύουμε την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες και γειτονικές χώρες (π.χ. Ισραήλ, Ιορδανία, Μπαχρέιν).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12 – Προώθηση του τομέα επαγγελματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Επαναξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε την προβολή της Κύπρου ως περιφερειακού επιχειρηματικού  κέντρου στη βάση του νέου οικονομικού μοντέλου. Αξιοποιούμε την ανασύνταξη και μεταρρύθμιση του κράτους, τον ψηφιακό και φορολογικό μετασχηματισμό, και τον σχεδιασμό για την καινοτομία και την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβο τεχνολογίας με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων με διευρυμένη συμμετοχή στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Ενισχύουμε περαιτέρω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένου ότι η ισχυρή εποπτεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και για την εύρυθμη λειτουργία μιας διεθνοποιημένης αγοράς.

Προωθούμε επίσης την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13 – Ενίσχυση του τομέα Ναυτιλίας

Ενισχύουμε τη Ναυτιλία, δημιουργώντας ‘One-Stop-Shipping Centre’ στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για τη δημιουργία υπηρεσιών τύπου ‘fast track’.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14 – Ανάπτυξη του τομέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημιουργούμε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με μία σειρά δράσεων και προτάσεων όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη θεματική μας για την Παιδεία, θεμελιώνοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σημαντικό παράγοντα τόσο για την παιδεία όσο και την οικονομία της χώρας μας.

Home