Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πέντε πανίσχυροι Περιφερειάρχες - Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους

Στέλιος Στυλιανού 
- 18.08.2023

Πέντε πανίσχυροι Περιφερειάρχες - Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμή - Γιατί τα κόμματα «θέλουν από ένα»

Διαβουλεύσεις και παρασκήνιο εκτυλίσσεται ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών Εκλογών , οι οποίες ως γνωστό θα σημάνουν και την έναρξη της νέας εποχής για την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Πέραν των συνενώσεων των Δήμων και των περιφερειακών συμπλεγμάτων προκύπτει και ένας καινούργιος θεσμός αυτός του Περιφερειάρχη, δηλαδή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

Μια θέση η οποία γίνεται παραδεκτό ότι είναι πανίσχυρη και για την θέση αυτή προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία όλα τα κόμματα αφού ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης «θα ελέγχει» όλους τους Δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του Περιφερειάρχη (Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης) θα είναι αιρετή και θα ψηφίζεται από όλους τους πολίτες της αντίστοιχης επαρχίας του.  Ας δούμε όμως τα καθηκοντα και τις αρμοδιότητες του.

Καθηκοντα και αρμοδιότητες

Οι πέντε νέοι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης δημιουργούνται όπως είναι γνωστό με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν υπό την ευθύνη τους την  ενοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων καθώς και Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων(από το 2029).

Παράλληλα στους νέους Οργανισμούς μεταφέρεται η αδειοδότηση της ανάπτυξης (πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής) από τα Επαρχιακά Γραφεία Πολεοδομίας, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, αντίστοιχα, στους πέντε (5) αυτούς Οργανισμούς.

Ο Πρόεδρος κάθε Συμβουλίου εκλέγεται από τους εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας ενώ το κάθε Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και από δεκαέξι (16) μέλη, περιλαμβανομένου του Αντιπροέδρου, δέκα (10) εκ των οποίων προέρχονται από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια και έξι (6) από τα οικεία Κοινοτικά Συμβούλια. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου (Περιφερειάρχης) θα έχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Εκπροσωπεί το Συμβούλιο σε όλες τις επίσημες σχέσεις αυτού και ενώπιον τωνδικαστηρίων και οποιασδήποτε αρχής της Δημοκρατίας.
  • κατευθύνει τις δράσεις του Συμβουλίου για την υλοποίηση των σχεδίων και προγραμμάτων του.
  • ετοιμάζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριών του Συμβουλίου και συγκαλεί τις συνεδρίες αυτές.
  • προεδρεύει των συνεδριών του Συμβουλίου
  • εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου, διά του Γενικού Διευθυντή·
  • Υπογράφει ή εξουσιοδοτεί οποιοδήποτε υπάλληλο του Συμβουλίου να υπογράφει οποιαδήποτε άδεια ή έγγραφο χορηγείται ή εκδίδεται με βάση τον παρόντα Νόμο ή οποιονδήποτε άλλο Νόμο ή οποιουσδήποτε Κανονισμούς που εκδίδονται με βάση τους Νόμους αυτούς, βάσει των οποίων μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και εξουσίες στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.
  • υπογράφει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου στις οποίες έχει προεδρεύσει
  • ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα ή εξουσία η οποία του ανατίθεται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου ή Κανονισμού που εκδίδεται με βάση τους Νόμους αυτούς, βάσει των οποίων μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και εξουσίες στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης.
  • Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Πρόεδρου, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και, σε περίπτωση απουσίας και των δύο, αναπληρώνονται από το γηραιότερο μέλος του Συμβουλίου.

Τα κόμματα «θέλουν από ένα»

Όπως γίνεται αντιληπτό η θέση του Περιφερειάρχη είναι πανίσχυρη και αυτό δεν αφήνει αδιάφορα τα κόμματα. Μάλιστα το ποιο πρόσωπο θα διεκδικήσει την θέση του κάθε Περιφερειάρχη θα αποτελέσει και σημείο ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενδεικτικό είναι ότι ένα κόμμα είναι έτοιμο να παραχωρήσει θέσεις Δημάρχων σε άλλο κόμμα εάν εξασφαλίσει συμμαχία στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη. Με λίγα λόγια η θέση του Περιφερειάρχη «αντιστοιχεί» ή «ανταλλάζετε» με δύο - τρεις θέσεις Δημάρχων της ίδιας Επαρχίας. 

Τουλάχιστον τρία κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θέλουν να έχουν δικό τους ή δικά τους  πρόσωπα στις θέσεις των 5 περιφερειαρχών. 

Για πολλούς μάλιστα θεωρείται ότι οι όποιες συνεργασίες επιτευχθούν μεταξύ των κομμάτων στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης θα αρχίζει με την θέση του Περιφερειάρχη και μόνο αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό θα προχωρεί η συνεργασία για τις θέσεις των Δημάρχων.

Ονοματολογία 

Πάντως όπως αναφέραμε και πιο πάνω αν και καθοριστικό ρόλο για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τις Προεδρίες των πέντε Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ρόλο θα παίξουν οι συνεργασίες ανάμεσα σε κόμματα ήδη πρόσωπα έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Συγκεκριμένα για την Λευκωσία ακούγεται το όνομα του Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη ενώ στην Πάφο ακούγονται τα ονόματα δύο πρώην Βουλευτών και συγκεκριμένα του Κωστάκη Κωνσταντίνου από τον ΔΗΣΥ και του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη από το ΔΗΚΟ. 

Στην Λεμεσό αναλόγως των εξελίξεων με την Δημαρχία δεν αποκλείεται να επιδείξει ενδιαφέρον ο νύν Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου

Στην Λάρνακα για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης ενδιαφέρον φαίνεται να επιδεικνύει ο σημερινός Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Θεολόγος Μανώλη από πλευράς ΔΗΣΥ ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι στο τραπέζι το όνομα του Άθου Καζαντή.

Τέλος στην Επαρχία Αμμοχώστου τώρα φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από δύο Συναγερμικά στελέχη και συγκεκριμένα τον τέως υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Γιώργο Νικολέττο. 

Στέλιος Στυλιανού 

Home