Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περδίκης σε Offsite: Η πόρτα συνεργασίας με άλλα κόμματα έκλεισε

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 22.12.2019

Περδίκης σε Offsite: Η πόρτα συνεργασίας με άλλα κόμματα έκλεισε

Thumbnail
Τι αναφέρει για το πολιτικό μέλλον του ίδιου και την επόμενη μέρα για τους Οικολόγους

Την πόρτα στα υφιστάμενα κόμματα για συνεργασία στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 κλείνει μέσα από συνέντευξη του στην Offsite o Γιώργος Περδίκης. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων εξηγεί τους λόγους που το Κίνημα πήρε αυτή την απόφαση 17 μήνες πριν από τις Βουλευτικές εκλογές τονίζοντας ότι και ο ίδιος έχει πολύ χαμηλό ο βαθμό ικανοποίησης για τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα της Κύπρου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ως Κίνημα είναι «καταδικασμένοι» να βάλουν στην ατζέντα θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ωστόσο ότι φαίνεται ότι αυτή η ιεράρχηση δεν είναι πολιτικά δόκιμη στην κυπριακή κοινωνία, δεν θεωρείται «πολιτική τοποθέτηση» και ούτε προσφέρει εκλογικά κέρδη. 

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό αναφέρει ότι δεν βλέπει δίκαιη λύση του Κυπριακού την επόμενη χρονιά, ενώ βλέπει βέβαια τον κίνδυνο να επιβληθεί μία λύση άδικη και καταστροφική για τον κυπριακό λαό.

 

-Πως προετοιμάζεστε για τις Βουλευτικές του 2021 μετά και το πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήσατε;

Οι Βουλευτικές του 2021 θα είναι και πάλι κρίσιμες για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών λόγω της αλλαγής του εκλογικού μέτρου μετά την συμπαιγνία ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ που ανέβασαν το εκλογικό μέτρο στο 3,6%. Ελπίζουμε για ακόμη μια φορά ο Κυπριακός λαός να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε αυτή την 25χρονη πορεία μας στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Έχει παρθεί μία απόφαση ότι πέραν από το σχήμα της Συνεργασίας Πολιτών δεν θα μπούμε σε διαδικασία συζητήσεων με υφιστάμενα Πολιτικά κόμματα ή κομματάρχες. Άρα η πόρτα έχει κλείσει για αυτή την επιλογή. 

Αναζητούμε συνεργασίες με πολίτες (προσωπικότητες αλλά και ομάδες πολιτών) και για αυτό το σκοπό έχει γίνει το προγραμματικό συνέδριο για να καταλήξουμε δηλαδή σε ένα σχέδιο πολιτικών θέσεων στη βάση του οποίου θα γίνουν και οι συνεργασίες με τα πολιτικά πρόσωπα και τις ομάδες συμπολιτών μας. Όσοι θεωρούν ότι το πλαίσιο είναι αποδεκτό τουλάχιστον ως βάση για συμφωνία, με αυτούς μπορούμε να συνεργαστούμε για να παρουσιάσουμε ένα διευρυμένο και ενισχυμένο ψηφοδέλτιο για τις Βουλευτικές εκλογές.  

-Ποιοι είναι οι λόγοι που αποφασίσετε να κλείσετε την πόρτα στο υφιστάμενα πολιτικά κόμματα, την στιγμή μάλιστα που είχατε συνεργασία στο πρόσφατο παρελθόν;

Εγώ είμαι υπέρμαχος των συνεργασιών και ήμουν από αυτούς που υποστήριζαν τις συνεργασίες. Ήμουν ο βασικός εμπνευστής της διεύρυνσης του κινήματος με τη «Συνεργασία Πολιτών» από το 2011 ακόμα. Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων πράσινων κομμάτων, με πιο γνωστό των Πρασίνων της Γερμανίας που δεν είναι μόνο Πράσινοι, καθώς μετά την επανένωση συνεργάστηκαν με οργανώσεις πολιτών και φέρουν το όνομα «Die Grünen – Bundis 90» δηλαδή «Οι Πράσινοι – Συνεργασία 90».

Στην Κύπρο φάνηκε μέσα από τα χρόνια ότι τα μεγάλα κόμματα είναι όλα βουτηγμένα μέσα στη διαπλοκή και τη διαφθορά.  Αυτά τα οποία έχουν έναν πατριωτικό λόγο αυτός είναι ψεύτικος και κούφιος, ενώ αυτά που παρουσιάζονται ειρηνιστικά δηλαδή υπέρ της λύσης, στο μεγαλύτερο μέρος των απόψεών τους κρύβονται πίσω αυτά τα ωραία λόγια, συμφέροντα.

Τα μικρότερα κόμματα ταλανίζονται από την φιλοδοξία των ηγετών τους και έχουν έναν περισσότερο ή λιγότερο προσωποπαγή χαρακτήρα. Συνεπώς αποφασίσαμε ότι η πρόταση που θα καταθέσουμε στις βουλευτικές εκλογές θα είναι κυρίως οικολογική, πράσινη, με συνεργασίες με την κοινωνία μέσα από ένα κοινωνικό πράσινο χαρακτήρα.

Αποδείχτηκε ότι οι συνεργασίες με άλλα κόμματα είναι δύσκολο να πετύχουν. Το μάθαμε αυτό μέσα από την εμπειρία μας τόσο στις βουλευτικές του 2016 όταν δεν συνεργαστήκαμε τελικά με κανένα κόμμα και στραφήκαμε στη συνεργασία με πολίτες, όπως επίσης και το 2018 όπου καταλήξαμε να υποστηρίζουμε το Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και όχι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα από τον χώρο του Κέντρου όπως θέλαμε εμείς. Τέλος το 2019 είχαμε μια άτυχη συνεργασία με την Συμμαχία Πολιτών. Έτσι καταλήγουμε ξανά στο μοντέλο του 2016, που ήταν η πιο επιτυχημένη παρουσία μας, με την διαφοροποίηση ότι παίρνουμε αυτή την απόφαση πολύ πιο γρήγορα και έγκαιρα.  

- Σας βλέπουμε να είστε απογοητευμένο για τις συνεργασίες που είχατε στο παρελθόν ως Κίνημα;

- Είμαι απογοητευμένος από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ακόμα κι’ από τον εαυτό μου, καθώς είναι πολύ χαμηλός ο βαθμός ικανοποίησης που έχω για τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, και θεωρώ και ότι εμείς αποτύχαμε να πετύχουμε μεγάλες αλλαγές. Πετύχαμε μικρές αλλαγές που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και θετικές για την κοινωνία, τη φύση, τα ζώα και για αυτό και συνεχίζουμε.  

- Οι Οικολόγοι θα βάλουν στην ατζέντα περισσότερο τα θέματα περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής;

Τα θέματα αυτά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί της Κύπρου σε ένα παράλληλο κόσμο όπως αστειευόμενος είπα στον πρόεδρο της Βουλής όταν στην τελευταία Ολομέλεια  ο κύριος Θεοπέμπτου μιλούσε για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και του απάντησε ότι θα τα δούμε στα πλαίσια της «Παράλληλης Βουλής». Δεν είναι θέματα του παράλληλου κόσμου είναι θέματα του ενεστώτος κόσμου και θα πρέπει να συζητούνται στην πρώτη σκηνή της πολιτικής ζωής.  

Το 2020 θα είναι η χρονιά που αν δεν ξυπνήσει η Κύπρος και να μπει στο ρυθμό  της πρωτοπορίας των χωρών θα μείνει πίσω στα θέματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν σχέση και με την οικονομική ανάπτυξη.

Η παρουσία μας είναι έντονη σε αυτά τα θέματα. Είμαστε ως Κίνημα στην πρωτοπορία όσον αφορά το κομμάτι των αγώνων για υποστήριξη της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών αλλά και στα θέματα της οικονομίας και της υποστήριξης των θυμάτων της οικονομικής κρίσης. Το ζήτημα είναι ότι όταν έρθει η ώρα της ψήφου με κάποιο τρόπο ξεχνιούνται όλα αυτά και καθοδηγούν το χέρι του Κύπριου ψηφοφόρου άλλα ζητήματα στα οποία δεν είμαστε τόσο ισχυροί.

Είμαστε «καταδικασμένοι» να βάλουμε στην ατζέντα θέματα που αφορούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή αλλά φαίνεται ότι αυτή η ιεράρχηση δεν είναι πολιτικά δόκιμη στην κυπριακή κοινωνία, δεν θεωρείται «πολιτική τοποθέτηση» ούτε προσφέρει εκλογικά κέρδη. Εύχομαι αυτό να αλλάξει στις προσεχείς εκλογές.  

- Ο Γιώργος Περδίκης θα ηγηθεί της προσπάθειας των Οικολόγων για τις Βουλευτικές του 2021;

- Αυτό δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα αν και υπήρχε προβληματισμός μετά τις Ευρωεκλογές. Η θητεία μου λήγει τον Απρίλιο του 2021, ενώ μπορεί βάσει καταστατικού να επεκταθεί για ακόμα 6 μήνες. Εγώ θα ήθελα να αναλάβουν νεότεροι άνθρωποι στο Κίνημα και πολύ σύντομα θα πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις, από την στιγμή μάλιστα που έχουμε μπει στη διαδικασία αναζήτησης υποψηφίων και ο Πρόεδρος παίζει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.  

Υπάρχει και ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε αν κάποιος/α δηλαδή ως επικεφαλής του αγώνα θα πρέπει να είναι και ο ίδιος υποψήφιος/α. Αυτά θα τα συζητήσουμε αρχές του 2020 για να παρθούν οριστικές αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν το κεφάλαιο βουλευτικών εκλογών 2021 για το Κίνημα.  

- Τέλος, ποια είναι η εκτίμηση σας για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Με μια Τουρκία που τα θέλει όλα δικά της και αντιλαμβάνεται την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες  της στη λογική του taxim τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι Τούρκοι ξέρεις όταν λένε taxim δεν εννοούν «διχοτόμηση». Εννοούν «διαμοιρασμό». Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι που ο ισχυρός παίρνει το μερίδιο του και ο αδύνατος παίρνει το δικό του, νομίζοντας μάλιστα ότι είναι δίκαια αυτή η  λογική. Δηλαδή ότι θα πάρεις κάποια ψίχουλα εσύ αφού είσαι ο ανίσχυρος των 700 χιλιάδων κατοίκων αλλά τη μερίδα του λέοντος να την πάρω εγώ που είμαι 70 εκατομμύρια κατοίκους. Και θα πρέπει να είσαι ως αδύνατος και ευτυχής γι’ αυτό το διαμοιρασμό (taxim).  

Ανέκαθεν αυτή είναι η προσέγγισή τους  στην λύση του Κυπριακού. Δεν τους ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τέτοια νοοτροπία δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια για μία στοιχειωδώς δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος την επόμενη χρονιά,. Βλέπω βέβαια τον κίνδυνο να μας επιβληθεί μία λύση άδικη και καταστροφική για τον κυπριακό λαό μια λύση μη βιώσιμη, που θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες και αιματοχυσία.  

Home