Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πήραν την ανηφόρα τα κρούσματα - Πάνε Προεδρικό οι Επιδημιολόγοι

Offsite Team
- 28.06.2021

Πήραν την ανηφόρα τα κρούσματα - Πάνε Προεδρικό οι Επιδημιολόγοι

Τα τριψήφια κρούσματα και η μετάλλαξη Δέλτα προκαλούν νέα μεγάλη ανησυχία

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα φαίνεται ότι θορύβησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος κάλεσε εκτάκτως στο Προεδρικό την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6:30 το απόγευμα. 

Μετά από ένα... μικρό διάλειμμα, οι επιδημιολόγοι ανεβαίνουν ξανά τον Λόφο του Προεδρικού με σκοπό να συζητηθεί η νέα έξαρση κρουσμάτων και γενικότερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Ήδη σε αρκετές χώρες η κατάσταση ξεφεύγει και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν οι αρμόδιοι. 

Ο ΠτΔ θα ζητήσει τις απόψεις των αρμοδίων για την κατάσταση και τυχόν μέτρα που πρέπει να παρθούν για να περιοριστεί το πρόβλημα. 

Τι είπε ο Τσιούτης για τη νέα έξαρση και τυχόν νέα μέτρα

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης δήλωσε την Κυριακή στο ΚΥΠΕ ότι η έξαρση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων, στις μεγάλες χαλαρώσεις που επιφέρουν αυξημένο αριθμό επαφών, τον εφησυχασμό και την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι το πρόβλημα της πανδημίας λύθηκε, την κόπωση μετά από 1,5 χρόνο και 3 lockdown, στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά (όπως το Άλφα όσο και το Δέλτα που γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στην κοινωνία μας από το Μάιο), την σταθεροποίηση του εμβολιαστικού ρυθμού και την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των κοινωνικά πιο δραστήριων ηλικιακών ομάδων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν νέα μέτρα, ο Κωνσταντίνος Τσιόύτης είπε ότι η απόφαση για μέτρα/περιορισμούς ή χαλαρώσεις έχει να κάνει με την επιδημιολογική κατάσταση, την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, την τοπική κουλτούρα και τους στόχους της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας.

«Για να εισηγηθούμε νέα μέτρα στην Κύπρο, θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση αλλά και να αναλύσουμε λεπτομερώς τα δεδομένα μας» είπε. Βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας που είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα, πρόσθεσε, και ως εκ τούτου, «πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία που μπορούμε στη διάθεσή μας και να δούμε το θέμα ολοκληρωμένα, ψύχραιμα και ώριμα, κρατώντας ως γνώμονα το στόχο που έχουμε από την αρχή της πανδημίας, που είναι η προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας με τον πιο αποτελεσματικό και λιγότερο παρεμβατικό τρόπο».

Ο Δρ Τσιούτης τόνισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης σε κοινόχρηστους χώρους και ότι οι εμβολιασμοί μειώνουν την πιθανότητα να κολλήσουμε, να μεταδώσουμε, να κάνουμε σοβαρά συμπτώματα και να πεθάνουμε.

Κοντά στο 65% οι εμβολιασμοί αλλά έπεσε το ενδιαφέρον

Στο μεταξύ το 64% περίπου έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση τουλάχιστον ενώ ποσοστό περίπου 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως. 

Παρά την αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στις ηλικιακές ομάδες των 18-19 και 20-29 ετών παραμένει αρκετά χαμηλό. Μόλις το 27,3% των ατόμων 18-19 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, ενώ στις ηλικίες 20-29 η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε το 35,1%.

Ο εντοπισμός της ινδικής μετάλλαξης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική ακόμα και από το βρετανικό στέλεχος του ιού, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμό των νεαρών. Τις τελευταίες μέρες αρκετοί νέοι αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν στην εντατική λόγω σοβαρών συμπτωμάτων. 

Πρωτιά για Πάφο 

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 72,9% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην Επαρχία Λευκωσίας η κάλυψη είναι στο 64,5%, στην Αμμόχωστο 64,1%, στην Λεμεσό 61,2% και στην Λάρνακα 59,4%.

Κάλεσμα στους νέους για εμβολιασμό

Το Υπ. Υγείας απεύθυνε για ακόμα μία φορά κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους το συντομότερο, αξιοποιώντας έτσι το όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη για έξοδο από την υγειονομική κρίση. Πιθανό πισωγύρισμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την οικονομία, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα του τόπου μας.

Home