Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν το ψευδοκράτους

Offsite Team
- 15.11.2022

Πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν το ψευδοκράτους

Κατεχόμενα: Αύξηση στις αφίξεις τουριστών από Ρωσία και Αγγλία
39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια (15/11) από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η διεθνής κοινότητα, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

ΑΚΕΛ:

«Με αφορμή την 35η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς, το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 ήταν το τρίτο κτύπημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Ήταν και παραμένει σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο, όπως έχει υπογραμμιστεί με τα Ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την κατοχική δύναμη και τον εγκάθετό της εντασσόταν στην στρατηγική τους για νομιμοποίηση της κατοχής και οριστικοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας και του λαού μας.

Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την πατρίδα μας και το Κυπριακό σε μια δεινή θέση. Η κατοχική δύναμη έχει καταστεί πιο επιθετική από ποτέ, επιβάλλοντας νέα παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ αξιώνει προκλητικά τη λύση δύο κρατών και τη λεγόμενη κυριαρχική ισότητα. Η δε διεθνή κοινότητα όχι μόνο δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά αναβαθμίζει συνεχώς τη γεωπολιτική της σημασίας ενώ αποδίδει ίσες ευθύνες στις δύο κοινότητες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης φάσης που βρισκόμαστε είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -σχεδόν έξι χρόνια- επικρατεί απόλυτη διαπραγματευτική στασιμότητα.

Το ΑΚΕΛ διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με το ψευδοκράτος, την κατοχή και τον εποικισμό της πατρίδας μας. Ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση, είτε αυτή έχει τη μορφή της οριστικοποίησης του στάτους κβο είτε επιχειρηθεί μέσα από διχοτομικές/συνομοσπονδιακές λύσεις. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα συστράτευσης σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε όλους τους Τουρκοκύπριους που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ, ενάντια στη διχοτόμηση και τον εποικισμό, ενάντια στην πολιτική αφομοίωσης των κατεχομένων και των Τ/κ στην Τουρκία.

Το ΑΚΕΛ καλεί όλους και όλες να συναισθανθούν ότι ο χρόνος που διαρρέει άπρακτος λειτουργεί σε βάρος της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Η πατρίδα μας μπαίνει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο αστάθειας, έντασης και αβεβαιότητας ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η κατοχή βαθαίνει καθημερινά. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η μάχη των Προεδρικών Εκλογών για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου έχει καθοριστική, ιστορική σημασία γιατί θα κρίνει και αν θα αλλάξει η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας και να ανατραπεί η σημερινή ολέθρια πορεία.

Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί να εγγυηθεί ένα μέλλον ασφάλειας για τον τόπο και το λαό. Για αυτό, το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των επιτευχθεισών συγκλίσεων. Μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη, χωρίς στρατούς και συρματοπλέγματα, για όλα τα παιδιά της ήταν και θα παραμείνει το όραμα και ο στόχος μας.

Με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους το ΑΚΕΛ οργανώνει αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση αύριο, Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022, στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, στις 19:00μμ. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.»

ΔΗΚΟ:

«Συμπληρώνονται τριαντα-εννέα χρόνια από την αποσχιστική και παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, σε ψευδοκράτος.

Μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές αποδείξεις της κακοπιστίας και της δολιότητας της Τουρκίας.

Η διεθνής κοινότητα όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος αλλά με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδίκασε την ανακήρυξη ως νομικά άκυρη καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα της.

Με την ευκαιρία της σημερινής θλιβερής επετείου, το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τόσο την ανακήρυξη του τουρκικού μορφώματος, όσο και τις απαράδεκτες και δόλιες μεθοδεύσεις στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, για την αναβάθμιση του.

Παρά τις επίμονες και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μεθοδεύσεις της τουρκικής πλευράς να νομιμοποιήσει την βάρβαρη τουρκική εισβολή και την κατοχή της μισής μας πατρίδας, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το μοναδικό νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το ανάχωμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς.Η φλόγα των εθνικών μας αγώνων για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, παραμένει άσβεστη.»

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου:

«Η ανακήρυξη του Τ/Κυπριακού ψευδοκράτους το 1983 στις κατεχόμενες περιοχές, αποτελούσε ακόμα ένα βήμα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του στρατηγικού της στόχου. Αυτός  συνίσταται σε πρώτο στάδιο στη νομιμοποίηση της παρουσίας της στη Μ. Ανατολή κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και σε δεύτερο στην προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια, ώστε να μετατραπεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

Δυστυχώς η υποχωρητική πολιτική που ακολούθησαν σειρά κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν έκαμψε την Τουρκική αδιαλλαξία, όχι μόνο δεν έφερε τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά αντίθετα υποβάθμισε το Κυπριακό από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτικό, επιτρέποντας στην Τουρκία να ασκεί ρόλο επιδιαιτητή και να κεφαλαιοποιεί πολιτικά οφέλη.

Την ίδια στιγμή η συστηματικά ανεπαρκής προσφυγική πολιτική και η οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας, οδηγεί αριθμό προσφύγων συμπατριωτών μας να καταφεύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων και να ξεπουλούν τις περιουσίες τους στις κατεχόμενες περιοχές σε εξευτελιστικές τιμές. Γεγονός το οποίο αξιοποιεί η Τουρκία για να αποκτήσει νόμιμα εδάφη, ώστε να δικαιολογεί και να νομιμοποιεί την απαίτησή της για γεωγραφική και πληθυσμιακή διαίρεση της πατρίδας μας.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο αφ΄ ενός να στηρίξουν τους πρόσφυγες και αφ΄ ετέρου να θέσουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων:

  1. Παραχώρηση στους πρόσφυγες του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης στις ελεύθερες περιοχές για πώληση ή για αξιοποίηση από τους ίδιους.
  2. Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Στήριξης Προσφύγων ώστε να ανακοπή η προσφυγή στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.
  3. Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου Α/Δ Τύμπου.
  4. Κλείσιμο των οδοφραγμάτων Λήδρας και Δερύνειας, εκτός εάν ανοίξουν  οι δίοδοι Πυροϊου και Κοκκίνων.
  5. Απαγόρευση σε Τ/Κυπριακά ταξί να παραλαμβάνουν από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηκόους τρίτων χωρών για μεταφορά στα κατεχόμενα. Να επιτρέπεται μόνο η μεταφορά Τ/Κυπρίων.
  6. Αυστηρή εφαρμογή του «κανονισμού της πράσινης γραμμής».
  7. Απαγόρευση της διανυκτέρευσης στα κατεχόμενα συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών φοιτητών. Εξαιρούνται οι συγγενείς εγκλωβισμένων και μέλη της Μαρωνίτικης Κοινότητας.
  8. Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την έγκριση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. προγραμμάτων στα κατεχόμενα.»

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών:

«Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 39 χρόνια από την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μία ανακήρυξη που ήταν και παραμένει, παράνομη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Η μέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός μας: την συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού μας από την Τουρκία. Ο εποικισμός, η μεθοδική ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, και η παράλληλη περιθωριοποίηση των Τουρκοκυπρίων, αποτελούν σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια της Τουρκίας να προσδώσει διεθνή οντότητα στο ψευδοκράτος. Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στη σύνοδο των τουρκογενών κρατών καταδεικνύουν τους πραγματικούς στόχους της κατοχικής δύναμης.

Η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους μας υπενθυμίζει ότι μόνο με μία συνεπή, πιεστική και διεκδικητική στρατηγική, θα έχουμε ελπίδα να αντιταχθούμε αποτελεσματικά στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας και, ταυτόχρονα να θέσουμε το κυπριακό πρόβλημα σε τροχιά σωστής και βιώσιμης λύσης.»

Νίκος Χριστοδουλίδης:

«Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές από την Τουρκία. Μια πράξη, που καταδικάστηκε από την πρώτη στιγμή με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας η οποία, δια του Συμβουλίου Ασφαλείας  των Ηνωμένων Εθνών, αποφάνθηκε με το ψήφισμα 541 (1983) κατά τρόπο δεσμευτικό ότι η ανακήρυξη είναι παράνομη και άκυρη και καλούσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν κράτος στην Κύπρο άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία

Με το ψήφισμά του μάλιστα 550 (1984) προχώρησε καλώντας όλα τα κράτη να μη διευκολύνουν ή υποβοηθούν την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.  Τα ψηφίσματα αυτά μαζί με τόσα άλλα σχετικά, επαναβεβαιώνονται μέχρι σήμερα με νεότερα.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τις ενισχυμένες και συντονισμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και για αμφισβήτηση του διεθνούς κύρους και υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα και από τη συστηματική προσπάθεια εσωτερικής και διεθνούς απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διάβρωσης και εξουδετέρωσης του Ψηφίσματος 186 της 4ης Μαρτίου 1964, που αναγνωρίζει την συνέχιση της νομιμότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις τουρκικές απόπειρες αποσύνθεσης και διάλυσης της.

Παρά τα 39 χρόνια που πέρασαν από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και 48 χρόνια από την εισβολή, η Κύπρος συνεχίζει να είναι διαιρεμένη λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, ενώ παρατηρούμε ανήσυχοι την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που εκδηλώνεται με μια προκλητική και επιθετική πολιτική, η οποία εντείνεται και επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην βάση του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ  και οι αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα διασφαλίζουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο, εδαφικά ακέραιο, κυρίαρχο και  ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, με τον κυπριακό λαό (Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους),  στο σύνολό του να διαφεντεύει τον τόπο του σε συνθήκες ενότητας, ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης.

Μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, θα  πρέπει μέσα από τις ενέργειες μας να μην επιτρέψουμε την αναγνώριση ή αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων και την ίδια στιγμή, να εργαζόμαστε για την περαιτέρω αναβάθμιση και διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Αχιλλέας Δημητριάδης:

«Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Μια πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Η επέτειος αυτή βρίσκει τη χώρα μας στη χειρότερη στιγμή της από το 1974. 

-    Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2017. Το Βαρώσι ανοίγει βήμα - βήμα. 

-    Ο ΟΗΕ ουσιαστικά δεν προωθεί καμία πρωτοβουλία  και σε καμία ατζέντα διεθνούς οργανισμού δεν υπάρχει το κυπριακό. 

-    Η Τουρκία εξασφάλισε πρόσφατα  στο ψευδοκράτος θέση παρατηρητή στην «Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών». 

-    Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει προβληματικό - με εξαίρεση τις συμφωνίες με την Αίγυπτο. 

Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να σημάνει πραγματική κινητοποίηση για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να διεκδικήσουμε τα καλύτερα. Δεν συμβαίνει αυτό. 

-    Η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι απασχολημένη με το να συγκαλύπτει τα τραγικά αδιέξοδα, εμφανιζόμενη στην Ε/Κ κοινή γνώμη ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γιατί κανένας στο διεθνή χώρο δεν την λαμβάνει σοβαρά υπόψη. 

-    Η αξιοπιστία της  απερχόμενης κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας των χειρισμών της στο Κραν Μοντάνα και μετά και εξαιτίας του διεθνούς διασυρμού του ονόματος της Κύπρου με τα «χρυσά διαβατήρια».  

Δεν αρκούν οι καθημερινές καταγγελίες της Τουρκίας στα κανάλια για εσωτερική κατανάλωση. Με ελλειμματική αξιοπιστία, με επιλογές που συμβάλλουν στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που μάς έβαλαν ο απερχόμενος πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες.  

Η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δεν είναι μια χωρίς σημασία ημερομηνία, γιατί μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε  την πορεία μας και να πάρουμε αποφάσεις.

    Η επέτειος  δείχνει την ανάγκη για σωστές διαπιστώσεις και στη συνέχεια για αλλαγή πορείας. Έχουμε σημαντικές  δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουμε «δύο κλειδιά» για να αλλάξουμε τα αρνητικά δεδομένα, το ενεργειακό  και την Ευρωτουρκική σχέση.  

Οι δυσκολίες είναι πολλές, γι’ αυτό χρειάζεται σύμπλευση δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση του κυπριακού.  Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα αντλώντας από 

το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, για ένα «Μεγάλο Συνασπισμό» με βάση σταθερές θέσεις. Για να φέρουμε την ουσία του κυπριακού στο επίκεντρο της δραστηριότητας τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ. 

Έχουμε ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο να πέσει στα βράχια της διχοτόμησης. 

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα! »

Μάριος Ηλιάδης:

«Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη, θλιβερή και απολύτως καταδικαστέα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που παραβιάζει κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Πέρα από την οφειλόμενη καθολική καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι η ώρα για αυστηρή περισυλλογή, αναστοχασμό και για διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου που θα μπορέσει να υψώσει ασπίδα απέναντι στις σημερινές εντεινόμενες και απαράδεκτες ενέργειες του τουρκικού καθεστώτος, για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ετούτη την ώρα που η τουρκική απειλή γιγαντώνεται και οι τουρκικές διχοτομικές προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, η απάντηση της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερα αντιπροσωπευτικού Κυβερνητικού σχήματος που θα είναι ικανό ν΄ αντισταθεί και να ματαιώσει τις προσπάθειες των Τούρκων.

Οι πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα που παραμένουν πιστά προσηλωμένα στην εξεύρεση λύσης στη συμφωνημένη βάση της Ομοσπονδίας, έχουν χρέος να παραμερίσουν τις όποιες μικροκομματικές τους διαφορές και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συναινούμε και αντιστεκόμαστε στις επαίσχυντες προσπάθειες για διαίρεση του τόπου μας.

Η Ιστορία μας καλεί. Ας αναλάβουμε όλοι τις ιστορικές ευθύνες που μας αναλογούν και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας.»

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης:

« «Πριν από το 2004 παλεύαμε για την Καρπασία – θεωρούσαμε δεδομένες τη Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μετά το 2004 παλεύαμε για τη Μόρφου – θεωρούσαμε δεδομένη την Αμμόχωστο. Από το 2017, παλεύουμε για την Αμμόχωστο, την οποία χάνουμε κάθε μέρα που περνά». Το μόρφωμα που παράνομα εγκαθίδρυσε η Τουρκία το 1983 στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλώς μια υποτελής στην Τουρκία παράνομη οντότητα. Το ψευδοκράτος αποτελεί το όχημα του κ. Ερντογάν για την πλήρη αιχμαλωσία των ίδιων των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία. Δια μέσου του ψευδοκράτους, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα εργαλειοποιείται στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού και επεκτατισμού στον οποίο επιδίδεται η Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν έχει το ψευδοκράτος υπό τη σιδηρά γροθιά του, χωρίς να τον ενδιαφέρει ποσώς η ευημερία ή η πραγματική ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων. Το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να είναι μια απόπειρα της Τουρκίας να προσδώσει δήθεν κρατική υπόσταση στη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των εδαφών της Κύπρου. Η κατοχή, η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ανείπωτο πόνο στους Ελληνοκύπριους, είναι συνώνυμη με το ψευδοκράτος. Καλώ τους Τουρκοκύπριους να συμπλεύσουν με τους Ελληνοκύπριους στην άρση της κατοχής και την επανένωση υπό ένα ομόσπονδο Κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα. Κάποιοι ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων προέδρων, επαναπαύονται πως το ψευδοκράτος δεν θα αναγνωριστεί ποτέ, διότι είναι παράνομα ιδρυθέν μόρφωμα επί κατεχομένων εδαφών. Αυτή η πεποίθηση όντως βασίζεται σε μια θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, αυτό που δεν αντιλαμβάνονται (ή δεν ενδιαφέρονται να αντιληφθούν) όσοι πολιτεύονται με την πλάνη πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας, είναι πως δεν είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος για να χαθεί για πάντα η προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου. Η αυξανόμενη παρουσία του ψευδοκράτους σε διεθνή φόρα και η ανάπτυξη οικονομικών και άλλων δεσμών με τρίτους, αποτελούν σημάδια των καιρών. Είναι μια προειδοποίηση πως το status quo στην Κύπρο μονιμοποιείται ανεπιστρεπτί. Εμείς ως Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντιληφθούμε το προφανές: ο χρόνος μετρά εις βάρος μας «Πριν από το 2004 παλεύαμε για την Καρπασία – θεωρούσαμε δεδομένες τη Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μετά το 2004 παλεύαμε για τη Μόρφου – θεωρούσαμε δεδομένη την Αμμόχωστο. Από το 2017, παλεύουμε για την Αμμόχωστο, την οποία χάνουμε κάθε μέρα που περνά». Καταδικάζω την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Απευθύνομαι σε όλους τους Κύπριους και ζητώ την ψήφο τους στις προεδρικές εκλογές, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας.»

Home