Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το πόρισμα Καλογήρου άναψε νέες φωτιές

Offsite Team
- 30.12.2020

Το πόρισμα Καλογήρου άναψε νέες φωτιές

Thumbnail
Δεν έπεισε τα κόμματα το πόρισμα και βγήκαν στην αντεπίθεση 

Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψε το πόρισμα Καλογήρου για τις πολιτογραφήσεις με τα κόμματα να επανέρχονται με νέα πυρά προς την Κυβερνηση.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ικανοποιεί την καθολική απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όσους οργάνωσαν, έστησαν και εκμεταλλεύτηκαν τη βιομηχανία πώλησης χρυσών διαβατηρίων.

Μάλιστα επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα με την Επιτροπή Καλογήρου είναι όλα εκείνα με τα οποία δεν ασχολήθηκε. Η Επιτροπή αυτή, που διορίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη μετά από τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος της Κύπρου, έλαβε εντολή να εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις της περιόδου 2008-2018. Τελικά εξέτασε 12 περιπτώσεις που αφορούσαν 40 περίπου πρόσωπα. Επισημαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε πάνω από 6 χιλιάδες κυπριακά διαβατήρια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι κραυγαλέα και αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος που αφορά στον ίδιο τον Πρόεδρο και μια σειρά μελών της κυβέρνησής του. Η Επιτροπή όπως τονίζει  δεν ασχολήθηκε με τις εκατοντάδες αιτήσεις πολιτογραφήσεων που υπέβαλαν γραφεία συνδεδεμένα με τον Νίκο Αναστασιάδη και μέλη της κυβέρνησής του. 

Στο ίδιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ το οποίο αφού επισημαίνει ότι βασικός όρος εντολής της, να εξετάσει κατά πόσο όλες οι περιπτώσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών μέχρι το 2018, δηλαδή περίπου 2.500 αιτητές και άλλοι τόσοι συγγενείς τους, είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια αναφέρει οκτω διαπιστώσεις για το πόρίσμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

  •  1.   Αντί η Επιτροπή να εξετάσει 2.500 φακέλους, όπως προέβλεπαν οι όροι εντολής της, εξέτασε μόνο 12, δηλαδή ποσοστό 0,5%.  Το 99,5% των φακέλων δεν έχει εξεταστεί.
  • 2.     Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 το Γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι είχε κάνει 41 πολιτογραφήσεις.  Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει ελέγξει καμία από αυτές.
  • 3.     Σε συνέντευξη του, τον Οκτώβριο του 2020.  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι ο γαμπρός του μετέχει στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μέσω εταιρείας που ασχολείται με οικιστικά ακίνητα.  Η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης στην οποία είχε συμμετοχή η εταιρεία αυτή.
  • 4.     H Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει καμία περίπτωση πολιτογράφησης από τα γραφεία που σχετίζονται με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον πρώην Υπουργό Άμυνας και νυν Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
  •  5.     Σε μία περίπτωση που αφορά τον πρώην Υπουργό Μεταφορών καταγράφεται στο Πόρισμα ότι ο ίδιος ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όταν εξέταζε την αίτηση του Γραφείου του πατέρα του, εγείροντας ζητήματα ασυμβίβαστου.
  • 6.     Η Επιτροπή Καλογήρου δεν φαίνεται να έχει εξετάσει το κατά πόσο έχουν γίνει πολιτογραφήσεις κατά παράβαση των σχετικών κριτηρίων, ιδιαίτερα ως προς την κατοχή μόνιμης κατοικίας, σε αντίθεση με το τι διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της ημερ. 24.9.2020 και συνεπώς δεν έχει εξετάσει πιθανές κυβερνητικές ευθύνες για τέτοιες περιπτώσεις.
  • 7.     Για τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του jet με το οποίο ταξίδεψε ο  ΠτΔ στις Σεϋχέλλες, η Επιτροπή Καλογήρου δεν έχει εξετάσει κατά πόσο η έγκριση της αίτησης του (και των άλλων 41 φίλων και συγγενών του) ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της ούτε και έλεγξε αν το δημόσιο απώλεσε έσοδα από φόρους και τέλη.    
  • 8. Ιδιαίτερα τονίζεται πως κεφάλαιο «Ευθύνης», δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα.  Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Είναι πέρα από ξεκάθαρο πως το Πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου δεν ανταποκρίνεται στους όρους εντολής της και περιέχει τεράστια κενά. Η έρευνα της είναι ελλιπής και αναποτελεσματική. Τέλος τονίζει ότι το πόρισμα αποδεικνύει ότι ο μόνο δρόμος για έλεγχο ΟΛΩΝ των φακέλων είναι η παράδοση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία διαθέτει το προσωπικό και την τεχνογνωσία για να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της. 

Στην δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ με αφορμή το πόρισμα γύρω από το θέμα των πολιτογραφήσεων, επαναφέρουμε την πρόταση της για ΠΛΗΡΗ διερεύνηση ΟΛΩΝ των πολιτογραφήσεων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος μέχρι και τη λήξη του, αναφέροντας ότι εκεί και όπου διαπιστωθεί πως έγιναν παρατυπίες, να εξεταστεί ποιοι ευθύνονται, να κατονομαστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Θετική εξέλιξη λέει ο ΔΗΣΥ

Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλογήρου ο ΔΗΣΥ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κυβερνώντος κόμματος το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι τόσο η αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία μπορούν με βάση το πόρισμα Καλογήρου να κινήσουν τις διαδικασίες διερεύνησης των υποθέσεων εκείνων στις οποίες προκύπτουν πιθανά αδικήματα.

Τα ευρήματα της Έκθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση Καλογήρου περιέχει εισηγήσεις για άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη για τέσσερις περιπτώσεις και για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε 12 πρόσωπα.

Η υπό την Δήμητρα Καλογήρου Τριμελής Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της, πως από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξετάστηκαν, όλες πλην δύο περιπτώσεων, που αντιστοιχούν σε επτά πρόσωπα, πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης.

Στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφονται τέσσερις περιπτώσεις που, όπως αναφέρεται, εξασφάλισαν πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή/και απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος για τις οποίες η εισήγηση της Τριμελούς Επιτροπής είναι η άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη κατ` εφαρμογή του Άρθρου 113(2) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου ή/και παραπομπή στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Επίσης η Επιτροπή εκφράζει τη θέση πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 12 πρόσωπα θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη κατ` εφαρμογή του Άρθρου 113(3)(ε) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και κάνει ειδική αναφορά σε τρία άτομα που φαίνεται να καταζητούνται για υποθέσεις κλοπής και απάτης.

Ακόμη προτείνεται από την Τριμελή Επιτροπή,για τις υπόλοιπες πέντε περιπτώσεις, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ήθελε φανεί ως περίπτωση υψηλού κινδύνου, το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβε κάθε δυνατό μέτρο για εξέταση και συνεχή παρακολούθηση (ongoing monitoring) των επενδυτών αυτών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που προκόψουν αρνητικές πληροφορίες στο μέλλον, να εξεταστεί το θέμα από την καθ` ύλη αρμόδια Επιτροπή που θα συσταθεί δυνάμει του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Δείτε αυτούσιο το πόρισμα ΕΔΩ

Home