Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδρόμου: Υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση

Offsite Team
- 02.08.2019

Προδρόμου: Υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση

Thumbnail
Το σχόλιο το ΚΕ για τις δηλώσεις του ΓΓ ΑΚΕΛ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιλέγει να αμφισβητεί και να επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας στη θάλασσα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό καθεστώς απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο και με σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, είπε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. 

Κάλεσε επίσης τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να "αντιληφθεί επιτέλους ότι υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση και ότι όσον αφορά ειδικά το εθνικό θέμα πρέπει να σταματήσει αυτός ο παροξυσμός και ο κατήφορος".

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε σε τι εξυπηρετεί, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε συγκεκριμένα ότι «προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας στη θάλασσα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό καθεστώς απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο και με σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, να επιλέγει να αμφισβητεί και να επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Πρόσθεσε ότι "είναι μάλιστα απορίας άξιο ότι αυτή η επίθεση γίνεται δημόσια λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ενώ ήδη ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να προετοιμαστεί η εν λόγω συνάντηση".

Είπε ότι είναι πραγματικά πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί, να καταλογίζει ευθύνες στον Πρόεδρο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σημείωσε ακόμη ότι "δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη υπόσκαψη, την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται από τη θάλασσα και κλιμακώνει προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς για την Αμμόχωστο, ο κ. Κυπριανού να καταλογίζει στον Πρόεδρο ‘φοβικά σύνδρομα’. Ας πει καθαρά ο κ. Κυπριανού: η επιλογή και πρότασή του είναι αντί ‘φοβικά σύνδρομα΄ και ΄φόβος’, το ΄θάρρος’ να ενδώσουμε στις τουρκικές αξιώσεις;"

"Διερωτόμαστε: γιατί άραγε το ΑΚΕΛ αντί να στραφεί εναντίον της Τουρκίας που επιτίθεται στην Κύπρο και επιδιώκει να ναρκοθετήσει  με κάθε τρόπο τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων, γιατί δεν επικεντρώνεται στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που δηλητηριάζουν το κλίμα, και προτιμά με ζήλο να επικρίνει τον Πρόεδρο και να  αμφισβητεί  τις ελληνοκυπριακές θέσεις;", είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι "θα πρέπει, εξάλλου, να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Κυπριανού όταν αποδίδει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διχοτόμηση, εννοεί δηλαδή ότι και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος επί μακρόν διαπραγματεύτηκε το Κυπριακό με τον κ. Ταλάτ, αλλά δεν υπήρξε λύση, φέρει τέτοια ευθύνη; Διότι σύμφωνα με τη λογική και τους ισχυρισμούς του κ. Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε Πρόεδρος που άφησε την Κύπρο κατεχόμενη και διχοτομημένη. Για να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους παραλογισμούς, θα πρέπει ο κ. Κυπριανού να αντιληφθεί επιτέλους ότι υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση και ότι όσον αφορά ειδικά το εθνικό θέμα πρέπει να σταματήσει αυτός ο παροξυσμός και ο κατήφορος".

Είπε ότι "είναι πραγματικά ένας ατέρμονος κατήφορος όταν ο κ. Κυπριανού επιλέγει να αγνοεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει και να υφαρπάξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βγαίνει εκτός του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ".

Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακριά από τις όποιες προσωπικές, κομματικές, ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η τοποθέτηση του κ. Άντρου Κυπριανού, θα προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε  πού αποδίδει το Προεδρικό αυτή την κριτική του ΑΚΕΛ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαντώντας «διερωτόμαστε. Σε τι εξυπηρετεί, δημόσια, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί, και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί συνολικής υπαναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το Κραν Μοντανά, ο κ. Προδρόμου απάντησε λέγοντας ότι  «το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ ήταν εκείνο που οδήγησε την Τουρκία στο Κραν Μοντανά να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις και να μην καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το πλαίσιο του ΓΓ ήταν εκείνο που είχε κάνει τον κ. Τσαβούσογλου να μας λέει ότι θα πρέπει να πάψουμε να ονειρευόμαστε. Αν το ΑΚΕΛ ακόμα δεν γνωρίζει αυτά τα γεγονότα, αν δεν γνωρίζει ποια είναι εκείνη η πλευρά, η οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο να συζητήσει και να τεθούν στο τραπέζι τα θέματα της Ασφάλειας, τότε θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη στάση του".

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφής, από την επόμενη του Κραν Μοντανά ζητούσε και ζητά, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, επανάληψη των διαπραγματεύσεων και διερωτήθηκε "το ΑΚΕΛ δεν βλέπει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία στέλλει τον στόλο της να απειλεί στην Κύπρο;".

Home