Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προεδρικές: Όλες οι εξελίξεις στην προεκλογική δραστηριότητα

Offsite Team -
29.11.2022 - 20:30

Προεδρικές: Όλες οι εξελίξεις στην προεκλογική δραστηριότητα

Η δραστηριότητα των υποψήφιων για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου την Τρίτη (29/11)

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου συνέχισαν και σήμερα Τρίτη τη δραστηριότητά τους με επισκέψεις, δηλώσεις για θέματα της επικαιρότητας, συναντήσεις αλλά και έκδοση ανακοινώσεων με τις οποίες κοινοποιούν τις θέσεις και προτάσεις τους για σειρά ζητημάτων. O Ανδρέας Μαυρογιάννης εξάλλου, παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, Εκπροσώπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε τα περί "μυστικής συμφωνίας Παπαδόπουλου-Χριστοδουλίδη" και είπε πως οι συνέταιροι της κοινοπραξίας πρέπει να συνεννοηθούν επιτέλους μεταξύ τους.

Ανέφερε ότι χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι τα 18 σημεία της μυστικής συμφωνίας που ετοίμασε η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, δεν υπάρχουν.  Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την άλλη πλευρά, έχει δημόσια δηλώσει ότι συμφώνησαν σε όλα, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία.

"Ποιος λέει ψέματα;", διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι "η κρυφή συμφωνία υπάρχει στα συρτάρια του (κ. Χριστοδουλίδη)" και ότι "ο πολίτης απαιτεί από τους υποψηφίους του διαφάνεια και ειλικρίνεια".

Εξάλλου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκε τη Βιομηχανική περιοχή Δρομολαξιάς την Τρίτη, όπου δήλωσε ότι τα τεχνικά επαγγέλματα είναι αναγκαία και είναι από τα ψηλά αμειβόμενα. Ο κ. Νεοφύτου συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για επέκταση της τεχνικής εκπαίδευσης.

«Ένα θέμα που πρέπει να προωθήσουμε είναι ν’ αλλάξουμε την κουλτούρα στην κοινωνία μας. Τα τεχνικά επαγγέλματα είναι αναγκαία σε μία οικονομία και σήμερα τα τεχνικά επαγγέλματα είναι και από τα ψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα», σημείωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το 50% των μαθητών φοιτούν σε τεχνικές σχολές. «Άρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για επέκταση της τεχνικής εκπαίδευσης», είπε.

Θα κινήσουμε γη και ουρανό, θα δημιουργήσουμε ελπίδα από την πέτρα για επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατατάσσοντας το Κυπριακό ως το πλέον φλέγον ζήτημα που θα χειριστεί από την πρώτη μέρα αν εκλεγεί.

Στη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος Πρόεδρος δηλώνει, επίσης, ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και ότι είναι ο πιο πιθανός νικητής.

Δεν θα ψηφίσει, ωστόσο, στις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, τάσσεται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος και λέει ότι αν εκλεγεί, ο Υπουργός Παιδείας δεν θα υπόκειται σε έγκριση από την εκκλησία.

Ο κ. Μαυρογιάννης κατατάσσει στα τρία πιο φλέγοντα ζητήματα που θα χειριστεί από την πρώτη μέρα, εκτός από το Κυπριακό, το στεγαστικό και την ακρίβεια, τις τιμές των καυσίμων, το κόστος του ηλεκτρισμού.

Ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ότι δεν πιστεύει ότι τα συρματοπλέγματα φέρνουν αποτέλεσμα, ωστόσο, πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί καθώς η χώρα δεν αντέχει, θυμίζοντας παράλληλα ότι και οι Κύπριοι μαζικά αναζήτησαν καλύτερη ζωή ως μετανάστες και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, ο κ. Μαυρογιάννης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν, με τον οποίο επανεπιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Τις προτάσεις τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας δημοσιοποίησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εισηγείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της ΚΔ µε περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Στις 26 προτάσεις ο κ. Χριστοδουλίδης περιλαμβάνει και την θεσμοθέτηση και ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από την ιδιότητά µας ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρεί επίσης ότι το Κράτος θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά απέναντι σε ασύμμετρες απειλές, όπως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η τρομοκρατία και γενικά κάθε είδους υβριδική απειλή. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ακόμη ότι υπό τον συντονισμό και την εποπτεία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, συστήνεται συντονιστικός φορέας με σαφείς αρμοδιότητες για την συλλογή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων, σύνταξη και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης των απειλών αυτών.

Οι προτάσεις κωδικοποιούνται σε 5 συγκεκριμένες πολιτικές, ενίσχυση Αποτρεπτικής Ικανότητας, ισχυρές Συνεργασίες -Αναβαθμισμένος Ρόλος της Κύπρου, Σύγχρονος Ημιεπαγγελματικός Στρατός, Ουσιαστική Εφεδρεία και Εθνοφυλακή και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών.

O υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης χαιρέτισε τη θέση του Γ. Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και δημόσιου κατήγορου με αποκλειστική εξουσία για άσκηση ποινικών διώξεων.

"Η τοποθέτηση αυτή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και η σύμφωνη γνώμη και άλλων το τελευταίο διάστημα, είναι ταυτόσημη με την συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσα από το καλοκαίρι", αναφέρει σε ανακοίνωση.

Αναφέρει επίσης πως είναι καιρός να πάρουμε αποφάσεις, όχι να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις και προεκλογικές υποσχέσεις που θα ξεχαστούν μετά τις εκλογές και καλεί τα κόμματα να ενεργήσουν άμεσα για να γίνει η συνταγματική τροποποίηση πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Μάριος Ηλιάδης σχολίασε ανακοίνωση την πρόταση Νίκου Χριστοδουλίδη, για ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας από όλα τα Επιτελεία για ενθάρρυνση των νέων να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και είπε πως "προκαλεί έκπληξη που ο κ. Χριστοδουλίδης και το Επιτελείο του θυμήθηκαν τώρα την σημασία ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών από όλα τα Επιτελεία, για ενίσχυση τάχατες της δημοκρατίας και της εκλογικής διαδικασίας".

"Με την μέχρι τώρα συμπεριφορά και στάση του ο κ. Χριστοδουλίδης περιφρονούσε και περιφρονεί επιδεικτικά τους υπόλοιπους υποψήφιους και ιδιαίτερα τους ανεξάρτητους, τους οποίους και απαξιώνει επιδεικτικά", υποστήριξε.

Ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δημοσιοποίησε θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στο Τρόοδος, σε εργαστήριο με θέμα «Την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή Τροόδους» που έγινε τη Δευτέρα.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρεται στην ανάγκη για ένα νέο ριζικό σχεδιασμό του Τροόδους, για να στηρίξει μια νέα βιολογική παραγωγή αλλά και τεχνολογικά προχωρημένες μονάδες μεταποίησης προστιθέμενης αξίας.

Η στρατηγική του περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας καινούργιας «γεωργικής γενιάς», όπου νέοι άνθρωποι, πλήρως εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, θα μπορούν να εργαστούν στον γεωργικό τομέα με αποτελεσματικό και ελεγχόμενο τρόπο.

(ΚΥΠΕ)

Home