Πρόταση Λ. Χριστοφόρου για διαφύλαξη κυριαρχίας των κρατών-μελών

Πρόταση Λ. Χριστοφόρου για διαφύλαξη κυριαρχίας των κρατών-μελών

H ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή

Πρόταση για  διαφύλαξη της κυριαρχίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια στην ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται στο Στρασβούργο.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, σε παρέμβασή του, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως «η απουσία  ισχυρής άμυνας και ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί το τεράστιο έλλειμμα που κουβαλά στους ώμους της η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

«Ισχυρή Ενιαία  Άμυνα και Ασφάλεια η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει χθες. Ήδη αργοπορήσαμε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ακόμη ότι «για να μπορέσει να προστατεύσει τα σύνορά της, όπως διακηρύσσει, και να διαφυλάξει, όπως είναι υποχρέωση και καθήκον της, την κυριαρχία των χωρών-μελών της, η ΕΕ οφείλει να διαθέσει χρήματα από τον προϋπολογισμό και να αρχίζει από τώρα να χτίζει την άμυνα και την ασφάλεια της».

 

«Δεν θα μπορούσε καμία Τουρκία να διανοηθεί να εισβάλει στη Συρία, στη Λιβύη, να κατέχει την Κύπρο, να εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, να απειλεί χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν υπήρχε αυτή η ενιαία ισχυρή άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ», πρόσθεσε.  

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση  στον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της κυριαρχίας των χωρών μελών της ΕΕ, μέχρι να δημιουργηθεί Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια στην ΕΕ.  

«Θα ήταν έναν καλό βήμα κύριε Μπορέλ, αν ληφθεί μία πρώτη απόφαση από τις χώρες μέλη, στα πλαίσια της αλληλεγγύης να αντιδρούν ενωμένοι, ενάντια σε οποιαδήποτε επιβουλή σε χώρα μέλος της ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβίαση της κυριαρχίας της. Και αυτή η αντίδραση να είναι με όλα τα μέσα από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home