Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο επί Χριστοδουλίδη (ΦΩΤΟΣ)

Offsite Team -
30.03.2023

Πρώτο Εθνικό Συμβούλιο επί Χριστοδουλίδη (ΦΩΤΟΣ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ενημέρωση Αρχηγών κομμάτων και πρώην Προέδρων για κυπριακό & επαφές στις Βρυξέλλες

UPD 14:25: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό – Προχωρά με Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ

Η πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα 30/3. 

αφ

Στη Συνεδρία παρευρέθηκαν μόνο οι Αρχηγοί των Κομμάτων καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Βασιλείου. Την ΕΔΕΚ εκπροσωπεί η Αναπληρωτής Πρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου και όχι ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλους. 

α

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα των επαφών του κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, για τις συνομιλίες που είχε με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των ΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, καθώς και για τις επαφές του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Θυμίζουμε ότι στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ, ανέλυσε και προώθησε την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

αφ

Τι έγινε στις Βρυξέλλες

Ο κ. Χριστοδουλίδης με δηλώσεις του μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου στις 24/3, δήλωσε πως μετά τις συζητήσεις που είχε με τους Προέδρους των θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κοινοβούλιο), τη συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την παρουσία του στο ΕΛΚ, παρουσίασε την πρότασή του και στους άλλους ηγέτες των κρατών μελών αλλά και διμερώς «με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θεωρώ ότι μπορούν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρόταση».

φα

Πρόκειται όπως είπε για τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε του οποίου η χώρα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Επίσης, συνέχισε, είχε συζήτηση με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και πρόσθσε πως σύντομα στην Κύπρο θα βρεθεί ο Πέντρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει την επόμενη Προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως θα υπάρξει επίσκεψη στην Κύπρο αξιωματούχου των ΗΕ πριν τις εκλογές στην Τουρκία και πως στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες συζητήσεις με τους συνομιλητές του «για το πώς μετουσιώνεται σε πράξη η πρόταση μας για να μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές».

Σε σχέση με τον στόχο διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ είπε ότι, «εάν και εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί, θα είναι μετά τις εκλογές» στην Τουρκία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε πως είχε μαζί του non-paper με τις ιδέες για το Κυπριακό το οποίο δεν έδωσε στους συνομιλητές του, αλλά χρησιμοποίησε ως βάση για να αναπτύξει τα επιχειρήματά του.

Το Εθνικό πραγματοποιείται και εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων με την βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, την οποία η Λευκωσία κρίνει ως θετική. Όσον αφορά την  απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ξεκαθαρίστηκε από το Προεδρικό ότι δεν δεσμεύει την Κύπρο αυτή η απόφαση και δεν στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα. Δεν προκύπτει όμως κανένα θέμα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας. 

Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση Εθνικού Συμβουλίου

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του, μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση που έδωσε στις 28/2, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προανήγγειλε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να γίνει αποδοτικότερο και πιο αποτελεσματικό έχοντας την απαιτούμενη επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως επιβάλλουν οι αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και τα νέα δεδομένα. 

Home