Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Δεν με αφορά πλέον η λίστα Γιωρκάτζη, δεν θα ξανασχοληθώ

Offsite Team -
01.09.2020 - 14:37

ΠτΒ: Δεν με αφορά πλέον η λίστα Γιωρκάτζη, δεν θα ξανασχοληθώ

Thumbnail
Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη λίστα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι δεν τον αφορά πλέον η λίστα Γιωρκάτζη και δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά ούτε και να ξαναμιλήσει για το θέμα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ο κ. Συλλούρης μιλώντας εντός της Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη λίστα, αφού θεωρεί κάτι τέτοιο παράνομο και κάλεσε οποιονδήποτε άλλον το επιθυμεί να το πράξει.

 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσο θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει κάποιος άλλος βουλευτής, με απόφαση της Βουλής τη λίστα Γιωρκάτζη, είπε ότι «δεν με αφορά πλέον αυτή η λίστα και δεν θα ξανασχοληθώ, ούτε και θα ξαναμιλήσω».

 

«Η Βουλή μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει για αυτό το θέμα. Το είπα πολλές φορές, μπορεί να τη δώσουν στη δημοσιότητα άλλοι, όχι εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «τελειώνει η ιστορία αυτή και μπαίνουμε στα υπόλοιπα θέματα που είναι ουσιαστικά».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην εισήγηση που έκανε στην ad hoc Επιτροπή και έγινε αποδεκτή.

Πρώτον, όπως είπε, η Επιτροπή πρέπει  να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Δεύτερον, πρόσθεσε, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να συνεδριάζει τρεις -τέσσερις φορές την εβδομάδα και τρίτον σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφασιστούν οι θεματικές την ερχόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός για τα θέματα που υπάρχουν για να μπορέσει η Επιτροπή να φέρει εις πέρας το έργο της μέσα στον καθορισμένο χρόνο των επτά εβδομάδων.  

Όπως λέχθηκε μέσα στην Επιτροπή, αναλόγως του αποτελέσματος των συζητήσεων για τις θεματικές που θα καθοριστούν, είναι δυνατόν να ζητηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων και θεσμών όπως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η Γενική Λογίστρια, ο Γενικός Ελεγκτής κ.α.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε απαράδεκτη τη Βουλή και λυπηρή τη στάση του Προέδρου της που δεν δημοσιοποιεί τη λίστα. Πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν έχει κανένα εμπόδιο για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και χαρακτήρισε ως έωλα τα επιχειρήματα που θέτει ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέροντας ότι η Βουλή, οι θεσμοί και η δημοκρατία οδηγούνται σε περαιτέρω διασυρμό. Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο ίδιος ζήτησε νομική γνωμάτευση για το τι γίνεται όταν ο Πρόεδρος ενός θεσμικού οργάνου αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση του συγκεκριμένου οργάνου. Ανέφερε ακόμα πως αν ο ίδιος ήταν στη θέση του κ. Συλλούρη θα υπέβαλλε την παραίτησή του.  

Παράλληλα βουλευτές μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, έκαναν εκ νέου λόγο για ανάγκη δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη, όπως ήταν η απόφαση της Ολομέλειας και λόγω άρνησης του Προέδρου της Βουλής να το πράξει έκαναν λόγο για εναλλακτικούς τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο.  

Μεταξύ των εισηγήσεων ήταν να δημοσιοποιηθεί η λίστα από την ad hoc Επιτροπή, ωστόσο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στους όρους εντολής της Επιτροπής.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας θα πρέπει να υπάρξει άμεση δημοσιοποίηση της έκθεσης και ότι ο μόνος που μπορεί να εκπροσωπήσει την Βουλή σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι ο Πρόεδρος της Βουλής. Εναλλακτικά, ανέφερε μπορεί να οριστεί κάποιος εκπρόσωπος της Βουλής από την Ολομέλεια για να δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος προτείνει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου.  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε πως συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής ο Πρόεδρος της.  

Ο βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας επανέφερε πρόταση να επεξεργαστεί η ΚΤΚ τη λίστα και να τη φέρει σε μια μορφή που να είναι ομοιόμορφα και ελεγμένα στα στοιχεία που αφορούν ΠΕΠ και ΜΕΔ και μετά να δοθεί στη δημοσιότητα για να μειωθεί ο κίνδυνος νομικών επιπτώσεων.  

 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης πρότεινε εφόσον δεν συμφωνεί ο Πρόεδρος της Βουλής, να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ο αρχαιότερος βουλευτής.

ΚΥΠΕ

Home