Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Προήδρευσε ειδικής συνεδρίας στην 9η Υπουργική Σύνοδο

Offsite Team -
07.10.2022

ΠτΒ: Προήδρευσε ειδικής συνεδρίας στην 9η Υπουργική Σύνοδο

Η Αννίτα Δημητρίου επισήμανε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κρίσης

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου προήδρευσε σήμερα συνεδρίας, στο περιθώριο της 9ης Υπουργικής Συνόδου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για το «Περιβάλλον στην Ευρώπη», με τίτλο «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση για μεταμόρφωση του πλανήτη – Προώθηση της Σύμβασης του Aarhus σε όλη την περιοχή της Μεσογείου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην εισαγωγική ομιλία της, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κρίσης, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή, εμπλοκή και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ως εκ τούτου, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, η Σύμβαση του Aarhus για την Πρόσβαση σε Πληροφορίες, τη Συμμετοχή του Κοινού στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για Περιβαλλοντικά Θέματα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εργαλεία για τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Η εφαρμογή των προνοιών της εν λόγω Σύμβασης, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, συμβάλλει ταυτόχρονα στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης καθότι προάγει τη διαφάνεια, τη δημοκρατία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.  

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ουσιαστική συμβολή που πρέπει να έχουν τα Κοινοβούλια στην επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των Κοινοβουλίων δεν περιορίζεται απλά και μόνο στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά εκτείνεται και στον έλεγχο της εφαρμογής των προνοιών της Σύμβασης, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε αυτές.

Όσον αφορά στην προσχώρηση των κρατών της Μεσογείου στη Σύμβαση του Aarhus, η κα Δημητρίου σημείωσε τα πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή των αρχών της Σύμβασης, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση όσο και την ενισχυμένη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν άμεσα, καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Η Κύπρος προσχώρησε στη Σύμβαση του Aarhus το 2003 και έκτοτε έχει θέσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως προτεραιότητα στην πολιτική της ατζέντα, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας, συναφώς, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ως εκπρόσωποι των πολιτών μας, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε και παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

ΚΥΠΕ

Home