ΠτΔ για Γαλλία: «Πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο»

ΠτΔ για Γαλλία: «Πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο»


Όλα όσα είπε στην Εθνική Επέτειο της χώρας (Φωτογραφίες)

Σαφή μηνύματα για τις άριστες σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας έστειλε το βράδυ της Δευτέρας στην Εθνική Επέτειο της Γαλλίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε «στη συνεχή αναβάθμιση,της Γαλλοκυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2016 και η οποία καθορίζει κοινούς στόχους συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, της διπλωματίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομίας».

anas

 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος «οι  τρέχουσες εξελίξεις και οι ασύμμετρες απειλές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κυρίως, όμως, το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, έχει  ως πυξίδα πάντοτε το διεθνές δίκαιο».

ANAS3

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον σχηματισμό MED7, εις τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την Ευρώπη και όχι μόνο.

ANASTASIADHS4

 

«Την ίδια στιγμή» τόνισε ο Πρόεδρος «στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η ενεργός εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας όσον αφορά τα ενεργειακά δρώμενα, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης».

Όπως είπε, «στο πλαίσιο αυτό, σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αποδεικνύει εμπράκτως την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όσους με απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν στην κλιμάκωση των εντάσεων».

 

 Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος υπογράμμισε «την έντονη επιθυμία μου να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των δύο κοινοτήτων που είναι μέλη του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεργασία στην παιδεία

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνεργασία στο χώρο της παιδείας λέγοντας: «Ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί και η συνεργασία στον τομέα της παιδείας και της εκπαίδευσης, με έμπρακτο παράδειγμα την άκρως πετυχημένη λειτουργία του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λευκωσία, το οποίο παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία και αλματώδη ανάπτυξη».  

 

Home