ΠτΔ: ''Ιστορική η συνάντηση'' - Τι συζήτησε με Πομπέο

ΠτΔ: ''Ιστορική η συνάντηση'' - Τι συζήτησε με Πομπέο

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ
Κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε ο ΠτΔ.

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος από την 6η Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ.

«Η τετραμερής συνάντηση θα πρέπει να πω ότι ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την ειρήνη και την ασφάλεια για τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής».

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε, «βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά, πέραν από τα θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Ιδιαίτερα, είπε, «με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής συζητήσαμε σειρά θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σσ: ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».  

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάληκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του». «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένονται και άλλα βήματα από άλλες μεγάλες χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις».

Home