Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ -Πρωθ. Αρμενίας: Θέλουν πρεσβείες σε Λευκωσία - Γερεβάν

Offsite Team -
16.12.2021 - 13:30

ΠτΔ -Πρωθ. Αρμενίας: Θέλουν πρεσβείες σε Λευκωσία - Γερεβάν

Συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, συμμετείχε χθες, 15 Δεκεμβρίου 2021, στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και στόχο είχε την ενίσχυση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ανατολικούς της εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη βάση των κοινών αρχών και αξιών Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της ανατολικής γειτονίας, μεταξύ των οποίων του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Εξήρε, επίσης, τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διοργάνωση διμερούς συνάντησης, την προηγούμενη ημέρα, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Αρμενίας και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης των προβλημάτων των δύο χωρών, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε ότι, προερχόμενος και ο ίδιος από μία χώρα που υποφέρει από έκνομες ενέργειες τρίτων, προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της ανατολικής γειτονίας. Υποστήριξε, επίσης, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν, στο ότι η σύνθεση της Νορμανδίας παραμένει η καλύτερη πλατφόρμα για διευθέτηση της διένεξης στην Ουκρανία.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, κ. Νικόλ Πασινιάν. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη στενή φιλία που δένει τους λαούς της Κύπρου και της Αρμενίας, εκθειάζοντας την παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο. Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για την Αρμενία, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και στις παραμεθόριες περιοχές, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει την ανάγκη για τερματισμό των συγκρούσεων και άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβεβαιώνει τον κ. Πασινιάν ότι η Κύπρος πάντοτε στηρίζει την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο μερών, στο πλαίσιο κυρίως της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Πασινιάν συμφώνησαν όπως οι δύο χώρες επισπεύσουν τις εν εξελίξει διαδικασίες για άνοιγμα πρεσβειών σε Λευκωσία και Γερεβάν, αντίστοιχα.

Home