Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Κυπριακό - Αλλεπάλληλες επαφές

Του Στέλιου Στυλιανού
- 07.02.2021

Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Κυπριακό - Αλλεπάλληλες επαφές

Thumbnail
Εντείνονται οι επαφές εν αναμονή της πρόσκλησης για Πενταμερή

Εντατικές είναι οι διεργασίες στην Λευκωσία εν αναμονή της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την πραγματοποίηση της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Μάλιστα στα πλαίσια της προετοιμασίας στην Κύπρο φτάνει αύριο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της αυριανής συνάντησης είναι ο  περαιτέρω συντονισμό Λευκωσίας – Αθηνών ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα παρακαθίσουν σε συνομιλίες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Την περασμένη Πέμπτη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ  επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον υποστηρικτικο ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην προετοιμασία για Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς και στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα λόγο για έντονο ενδιαφέρον από το Ηνωμένο Βασίλειο έτσι ώστε η νέα προσπάθεια να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα έκανε μιλώντας στα Digital News την περασμένη Πέμπτη  και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης το Συμβούλιο ασφαλείας με πρωτεργάτη την Βρετανία υιοθέτησε ένα ξεκάθαρο ψήφισμα για τον επιδιωκόμενο στόχο, τονίζοντας δε ότι ο Ράαμπ κατά την εδώ επίσκεψη του μίλησε για επανένωση και η επανένωση μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της ΔΔΟ. 

Σημειώνεται δε ότι ενόψει και της Πενταμερούς διάσκεψης φαίνεται να υπάρχει και κατ ιδίαν συννεννόηση των εγγυητριών δυνάμεων αφού ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας μίλησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ είχε είχε και συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται έτσι ώστε η άτυπη διάσκεψη να έχει θετικό αποτέλεσμα και η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά.

Στις διεργασίες που γίνονται από πλευράς Λευκωσίας μάλιστα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και επίσκεψη στην Κύπρο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκης Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. 

Εν αναμονή πρόσκλησης - Ανοικτή ακόμα η τοποθεσία 

Σημειώνεται ότι ακόμα παραμένει ανοιχτός ο χρόνος και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη καθώς  σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Digital αν και η πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες είναι η διάσκεψη να γίνει στην Νέα Υόρκη, οι περιορισμοί που υπάρχουν εξαιτίας των επιδημιολογικών δεδομένων των ΗΠΑ δημιουργούν προβληματισμό. 

Μάλιστα γινονται σκέψεις και για Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την Γενεύη να κυριαρχεί των συζητήσεων χωρίς καμία κατάληξη για την ώρα.

Τα διακυβεύματα και οι στόχοι 

Τις δικές τους θέσεις ενόψει της Πενταμερούς ανέλυσαν μέσα στην εβδομάδα στην εκπομπή Offsite on air και δύο γνώστες του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι τα διακυβεύματα στην άτυπη συνάντηση είναι δύο. 

Συγκεκριμένα πρώτον να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα και οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στη βάση των συγκλήσεων που επιτεύχθηκαν από το 2008 εντεύθεν και στη βάση του εγγράφου του κ. Γκουτέρες, το γνωστό πλαίσιο και αν και εφόσον εξευρεθούν συγκλήσεις σε αυτά τα έξι θέματα, τότε θα φτάσουμε σε μια στρατηγική συναντίληψη που θα αποτελέσει και την τελική ευθεία επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού. 

Το δεύτερο διακύβευμα σύμφωνα με τον κύριο Στεφάνου είναι η βάση λύσης του Κυπριακού. Όπως τόνισε επειδή η Τουρκία μετά την ανάδειξη στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας του Ερσίν Τατάρ επίσημα πλέον μιλά για λύση δύο κρατών, γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη. 

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο νομικός Κρίς Τριανταφυλλίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να αλλάξει η βάση των συνομιλιών, χωρίς δική μας συγκατάθεση διότι υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μόνο με δική μας συγκατάθεση μπορεί να αλλάξουν αυτά τα ψηφίσματα.  Μάλιστα όπως επισήμανε με σκέψεις δύο κρατών ή συνομοσπονδίας σημαίνει ότι επιβραβεύουμε την παρανομία, δημιουργείται νόμιμη κατάσταση στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, και καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα κράτος με νέα μορφή διακυβέρνησης από συνταγματικής απόψεως. Δηλαδή να πάμε από προεδρική δημοκρατία σε κάποιο ομόσπονδο τρόπο διακυβέρνησης.

Παράλληλα όσον αφορά το θέμα των Τουρκικών Εγγυήσεων ο κύριος Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι οι τουρκικές εγγυήσεις όπως και η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων είναι δύο ζητήματα τα οποία δεν τίθενται υπό συζήτηση, υπό την έννοια του να συνεχίσουν. Όπως είπε αυτές οι εγγυήσεις μπήκαν το ‘60 όταν δημιουργείτο η Κυπριακή Δημοκρατία υπό εντελώς άλλα δεδομένα. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. 

Home