Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στεφάνου: Από σήμερα αρχίζουμε δουλειά - Σηκώνουμε μανίκια

Offsite Team -
05.06.2022

Στεφάνου: Από σήμερα αρχίζουμε δουλειά - Σηκώνουμε μανίκια

Ενωμένοι θα παλέψουμε για την αλλαγή - Η ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη

Σημαντική μέρα χαρακτήρισε την σημερινή μέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην Έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές.

 Όπως δήλωσε ο κ. Στεφάνου, στο ΑΚΕΛ είναι πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης πληροί τις προδιαγραφές που έχουν θέσει, μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή και αποτελεί νικηφόρα επιλογή.

Παράλληλα όπως τόνισε, "Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον".

Αυτούσια η ομιλία

Είναι σημαντική αυτή η μέρα. Όχι μόνο γιατί η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς πορείας εσωτερικού κομματικού διαλόγου με τα μέλη, τις Νέες Δυνάμεις και τους φίλους του Κόμματος.

Είναι σημαντική γιατί εδώ δεν αποφασίζουμε για ένα πρόσωπο ή για μια εκλογική μάχη. Εδώ αποφασίζουμε για τον τόπο μας.

Για μας η Κύπρος υπερβαίνει και το κόμμα και την ιδεολογία και τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις. Γιατί η απόφαση για την Κύπρο είναι απόφαση για το αύριο. Για τα παιδιά μας. Για τους νέους που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας και δικαιωματικά απαιτούν μια πατρίδα που θα αγκαλιάσει τα όνειρά τους.

Από αυτό θέλω να ξεκινήσω σήμερα. Από το δίλημμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών το οποίο θα καθορίσει και τη σημερινή μας απόφαση:

Θέλουμε μια Κύπρο που θα βολεύει τους σημερινούς κυβερνώντες ή μια πατρίδα γι’ αυτούς που δεν βολεύονται με τα κουτσουρεμένα όνειρα; 

Έχοντας αυτό το ερώτημα κατά νου ξεκινήσαμε τις εσωκομματικές διαδικασίες οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Στο ΑΚΕΛ είμαστε υπερήφανοι για τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούμε. Διαδικασίες που συνδυάζουν τον διάλογο με την αξιολόγηση όλων των δεδομένων γύρω από τις Προεδρικές Εκλογές και τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Είναι μέσα από αυτή τη συντεταγμένη διαδικασία που τα κομματικά μέλη έχουν λόγο και ρόλο και συμμετέχουν στη λήψη απόφασης.

Το ΑΚΕΛ δεν φοβάται ούτε και αποφεύγει τον διάλογο με τον κόσμο του. Αντίθετα! Tον επιδιώκει γιατί μέσα από τη συζήτηση και τον προβληματισμό μπορούν να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Είναι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που η ηγεσία παίρνει το αίσθημα και την άποψη της βάσης και λειτουργεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική σοφία.

Εμείς στο ΑΚΕΛ είμαστε υπερήφανοι για ακόμα ένα γεγονός: ότι ανεξαρτήτως των απόψεων που υπάρχουν, όταν ληφθούν οι αποφάσεις όλοι στοιχιζόμαστε πίσω από αυτές και ριχνόμαστε στη δουλειά για να τις υλοποιήσουμε. Όλοι μαζί με μια γροθιά, με μια ορμή, με δύναμη και φόρα. Έτσι κάνουμε πάντα.

Έτσι θα κάνουμε και τώρα! Μόλις λάβουμε την τελική μας απόφαση σήμερα στη Συνδιάσκεψη, θα ριχθούμε όλοι στη δύσκολη μάχη των Προεδρικών Εκλογών. Γιατί για εμάς οι Εκλογές δεν έχουν να κάνουν με κομματικούς υπολογισμούς και προσωπικές ατζέντες. Δεν έχουν να κάνουν με την κατανομή υπουργικών και θεσμικών θώκων ούτε και με λάφυρα της εξουσίας. Για εμάς αυτά δεν μετρούν. Δεν τα υπολογίζουμε. Για εμάς αυτό που μετρά, το μοναδικό κριτήριο και έγνοια μας είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Πώς ο λαός μας θα συνεχίσει να ζει και να δημιουργεί σ’ αυτό το υπέροχο νησί.

Το ΑΚΕΛ πάντοτε προσεγγίζει τις Προεδρικές Εκλογές ως αφετηρία για να ανοίξουμε νέες προοπτικές και νέους ορίζοντες για τη χώρα μας και την κοινωνία μας.

Ειδικά τώρα που η Κύπρος μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά αδιέξοδα, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Τώρα, που πρέπει με αποφασιστικότητα να τα αντιμετωπίσουμε και να βρούμε λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. 

Πρώτα απ’ όλα είναι επιτακτική ανάγκη η Κύπρος να βγει από το τέλμα του παρατεταμένου αδιεξόδου που παγιώνει τη διχοτόμηση. Να βγει από το τέλμα των κοινωνικών ανισοτήτων, της θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και του αυταρχισμού που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.

Θέλουμε, επιδιώκουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τη χώρα και την κοινωνία μας. Για να γυρίσουμε σελίδα και να βαδίσουμε μπροστά.

Το αύριο της πατρίδας μας είναι για εμάς ταυτισμένο με την προοδευτική αλλαγή. Αυτή είναι που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Αυτό είναι που επιζητεί ο λαός μας.

Η προοδευτική αλλαγή δεν είναι ένα κενό σύνθημα άνευ περιεχομένου. Η προοδευτική αλλαγή εμπεριέχει το όραμα και τις προκλήσεις της νέας εποχής που είναι δύσκολη, αντιφατική, απαιτητική. Εμπεριέχει το σχέδιο δράσης που είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο. Τα παχιά λόγια, τα μεγάλα συνθήματα και τα ανέξοδα «δεσμεύομαι» δεν βγάζουν πουθενά. Ζούμε αυτή την κατάσταση εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια. Είναι γι’ αυτό που πρέπει να τα αφήσουμε και θα τα αφήσουμε πίσω μας.

Μπορούμε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις της χώρας μας κι όλα τα ταλέντα του λαού μας.

Μπορούμε και πρέπει ξανά να εμπνεύσουμε την κοινωνία, να κτυπήσουμε τη μοιρολατρία και να επαναφέρουμε την αισιοδοξία. Να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων μας, οι οποίοι ζουν με το καθημερινό άγχος και την πίεση της κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας.

Κυπριακό

Η προοδευτική αλλαγή έχει στον πυρήνα της την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Μια λύση η οποία να τερματίζει την τουρκική κατοχή, να απαλλάσσει από τα διχοτομικά συρματοπλέγματα και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Πολλοί διερωτώνται: μα είναι δυνατόν με μια τόσο προκλητική και επιθετική Τουρκία απέναντί μας να λύσουμε το Κυπριακό;

Απαντούμε: αν δεν κινηθούμε εμείς, αν δεν αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, κανένας άλλος δεν πρόκειται να κινηθεί εκ μέρους μας.

Αν δεν βάλουμε εμείς ενώπιον της Τουρκίας την ανάγκη για λύση με συγκεκριμένες προτάσεις που να δημιουργούν δυναμική, αυτή θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο και να παγιώνει τη διχοτόμηση επί του εδάφους. Αυτό κάνει και τώρα στην Αμμόχωστο, της οποίας το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής δεν ήταν τελικά ούτε πυροτέχνημα ούτε και επικοινωνιακά κόλπα της Τουρκίας.

Η Κύπρος βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της οριστικής διχοτόμησης. Εμείς, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση. Θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε αγωνιζόμενοι για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

σζδχψωβ

Οικονομία

Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα διασφαλίζει σταθερότητα και βιωσιμότητα στην οικονομία του τόπου και θα παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ένα μοντέλο που οριστικά και αμετάκλητα εγκαταλείπει τις πολιτικές της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους, οι οποίες στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ έγιναν επίσημη και επαναλαμβανόμενη πρακτική. Επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και στους παραδοσιακούς τομείς που απέδειξαν τη σημαντικότητά τους μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Πρωτίστως, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.  Την ίδια ώρα, ενσωματώνει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία δημιουργώντας νέους τομείς οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το νέο μοντέλο προωθεί την πράσινη και την κυκλική οικονομία.

Κοινωνικό κράτος

Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους ώστε αυτό να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά την κοινωνική ανισότητα και όχι να την ανατροφοδοτεί και να την ενισχύει, όπως γίνεται τώρα. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους που να διασφαλίζει αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, στις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τη νέα γενιά η οποία πρέπει να στηρίζεται στην απόκτηση οικογένειας και στέγης που είναι σήμερα άπιαστο όνειρο.

Εργασία με δικαιώματα

Η προοδευτική αλλαγή προωθεί ρυθμίσεις που βάζουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας και στις αρρύθμιστες μορφές εργασίας. Θεσμικά διασφαλίζει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Κατοχυρώνει αξιοπρεπείς μισθούς και βασικά δικαιώματα.

Δημόσια Υγεία

Η προοδευτική αλλαγή προωθεί και στηρίζει τη δημόσια Υγεία η οποία πρέπει να παρέχεται καθολικά, ισότιμα και ποιοτικά από το ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. Πρέπει να προστατευτεί από την υπόσκαψη και ταυτόχρονα να βελτιωθεί, να καλυφθούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική του. Η προοδευτική αλλαγή στηρίζει και αναβαθμίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια ως τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

Ποιοτική Παιδεία

Σημαντικότατο πυλώνα της προοδευτικής αλλαγής αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονης, δημοκρατικής και ανθρώπινης Παιδείας η οποία να κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα, να χαίρονται τη ζωή και να έχουν θέληση να δημιουργήσουν. Μια παιδεία η οποία δεν θα φορτώνει τα παιδιά μας με άγχος και πίεση, θύματα ενός εξετασιοκεντρικού συστήματος και της παραπαιδείας.

Κράτος δικαίου

Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την αναστήλωση του κράτους δικαίου για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, την ίση μεταχείριση των πολιτών χωρίς διακρίσεις, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις.

Η προοδευτική αλλαγή αποφασιστικά και χωρίς κανένα συμβιβασμό στέκεται απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, η οποία επί των ημερών της διακυβέρνησης του Συναγερμού έχει πραγματικά απογειωθεί.

Σημαντικό στοιχείο και επιδίωξη της αλλαγής είναι αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας η οποία έχει καταρρακωθεί εξαιτίας της πολιτικής των χρυσών διαβατηρίων, αλλά και της εξαπάτησης των ευρωπαϊκών θεσμών από μέρους των κυβερνώντων. Δεν ανεχόμαστε η Κύπρος να διασύρεται σε πρωτοσέλιδα και κύριες ειδήσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησαν οι συμπεριφορές των κυβερνώντων.

Περιβάλλον

Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την προστασία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να τερματιστούν οι πολιτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων, των άναρχων και άνευ σχεδιασμού αναπτύξεων. Προτεραιότητα είναι η προστασία των φυσικών πόρων από την άναρχη ανάπτυξη.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Ακόμα περισσότερες είναι οι προκλήσεις ενώπιον της χώρας μας. Το έργο είναι πολύ δύσκολο. Έτσι κι αλλιώς οι τοπικές και οι διεθνείς συνθήκες είναι δύσκολες. Η ανάγκη για αλλαγή προκύπτει από παντού. Εμείς έχουμε το όραμα, έχουμε και τη θέληση να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να φέρουμε την πραγματική αλλαγή. Και τονίζω το «πραγματική» καθώς στις προεδρικές εκλογές δεν αντιπαρατίθενται μόνο πρόσωπα. Το αληθινό διακύβευμα αφορά στις πολιτικές. Από τη μια στοιχίζονται αυτοί που επιθυμούν τη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού. Από την άλλη στοιχιζόμαστε όσοι επιθυμούμε να γυρίσει επιτέλους ο τόπος σελίδα.

Για να γίνει αυτό εφικτό αναγνωρίζουμε και κατανοούμε ως ΑΚΕΛ την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε συνεννόηση και συνεργασία. Συζητώντας πρώτα απ’ όλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να πετύχουμε τη συνεργασία κάναμε τις υπερβάσεις μας, προτείναμε να υποστηριχθεί υποψήφιος από τον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο, ο οποίος να μπορεί να εκφράσει όλες τις δυνάμεις που προσδοκούν στην αλλαγή. Το ότι η συνεργασία σε επίπεδο ηγεσιών δεν επιτεύχθηκε δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.

Η στήριξη ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού υποψηφίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας. Γιατί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, να δημιουργήσει συγκλίσεις, να συνθέσει και να ενώσει δυνάμεις, να καλλιεργήσει το έδαφος για τις απαραίτητες υπερβάσεις. Μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και την καχυποψία με την οποία ένα μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Μπορεί ξανά να εμπνεύσει την αισιοδοξία και τη διάθεση για δημιουργία.

Από την αρχή της προσπάθειάς μας για οικοδόμηση συνεργασιών, αναζητήσαμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ένα υποψήφιο ο οποίος να συμμερίζεται μαζί μας την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Μια αλλαγή που να αρχίζει από τη λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλαγή η οποία να έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο, να θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών, τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του. Να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων, των προνομιούχων, των ελίτ και των κατεστημένων όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Αναζητήσαμε και συζητήσαμε για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που αποδεδειγμένα να έχει εμπειρία διοίκησης και διακυβέρνησης. Να είναι εμβριθής γνώστης του Κυπριακού και πεπεισμένος ότι χωρίς λύση και επανένωση του τόπου ο λαός μας δεν έχει μέλλον. Να έχει γνώσεις για την εσωτερική και διεθνή πολιτική και την οικονομία. Να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία, γιατί στον δύσκολο κόσμο που ζούμε το πρώτο που χρειάζεται να υπάρχει είναι ευαισθησία για τις ανησυχίες και τα προβλήματα του κόσμου, μεγάλο μέρος του οποίου ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και το ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά.

Αναζητήσαμε υποψήφιο με σημαντικές σχέσεις στη διεθνή πολιτική κονίστρα, για να αναστηλώσουμε το καταρρακωμένο κύρος της χώρας μας.

Αναζητήσαμε υποψήφιο ο οποίος παρότι ανεξάρτητος να διαθέτει ιστορικό συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις. Υποψήφιος πάνω από τον οποίο να μην αιωρείται καμία σκιά, να είναι έντιμος και καθαρός.

Αναζητήσαμε και συζητήσαμε για υποψήφιο ο οποίος να μπορεί με αξιοπιστία και πειστικότητα να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να πετύχει τον συντονισμό των προσπαθειών, τη συστράτευση των δυνάμεων για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Κύπρο μας.

Ακολουθώντας τις διαδικασίες μας, συζητώντας τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο της βάσης καταλήξαμε στην πρόταση για τον Αντρέα Μαυρογιάννη. Έναν καταξιωμένο διπλωμάτη ο οποίος για χρόνια με επιτυχία υπηρετεί την Κύπρο και τον λαό μας από διάφορα σημαντικά πόστα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον.

Σήμερα, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες μας και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Από σήμερα σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε δουλειά.

Για να μπορούμε να κοιτάμε τους νέους μας κατάματα.

Για την Κύπρο μας και τον λαό μας.

Ενωμένοι θα παλέψουμε για την αλλαγή.

σερδφγηη

Home