Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μπαίνουν οι βάσεις για Τριμερή

Του Στέλιου Στυλιανού -
15.03.2023

Στην Κύπρο η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μπαίνουν οι βάσεις για Τριμερή

Οι χωριστές συναντήσεις της Βοηθού ΓΓ των ΟΗΕ με Χριστοδουλίδη και Τατάρ σηματοδοτούν εξελίξεις

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Βοηθό Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι Ντι Κάρλο θα έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Συγκεκριμένα η συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα διεξαχθεί στις 10:00 το πρωί ενώ δύο ώρες αργότερα θα υπάρξει η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. 

Η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο η οποία βρίσκεται από χθες στην Κύπρο αναμένεται ότι στις συναντήσεις της με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ θα τους ενθαρρύνει έτσι ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μέσα πάντως από ανάρτηση της στο Twitter η κυρία Ντι Κάρλο σημείωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Στην σημερινή συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να επαναλάβει τη βούληση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη συμφωνημένη βάση ενώ αναμένεται να αναπτύξει και στην κύρια Ντι Κάρλο και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, για να μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό.

Μάλιστα αναμένεται να επισημάνει ότι οι όποιες συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ρόλο της ΕΕ στην όλη προσπάθεια να είναι ενισχυτικός.

Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να βάλει εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης την ετοιμότητα του για κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην παρουσία της ίδιας της Βοηθού Γενικής Γραμματέας του ΟΗΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προπαρασκευαστική συνάντηση  με τον Κόλιν Στιούαρτ την περασμένη Πέμπτη για την κάθοδο της στην Κύπρο εξέφρασε την ετοιμότητα του για τριμερή συνάντηση με τους Ερσίν Τατάρ και την Βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ. Σύμφωνα ωστόσο με Κυβερνητικές πηγές η οποίες μίλησαν στην Offsite News η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την όποια απάντηση για μια τέτοια συνάντηση. 

Πάντως αν και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί  μια τριμερής συνάντηση τώρα δεν αποκλείεται μέσα από τις επαφές που θα υπάρξουν να μπουν οι βάσεις για πραγματοποίηση της το επόμενο διάστημα σε μια νέα ενδεχομένως κάθοδο στην Κύπρο της κυρίας Ντι Κάρλο. 

Σημειώνεται ότι η ίδια η επίσκεψη της Ντι Κάρλο στέλνει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό.  

Μάλιστα η ίδια βρίσκεται πιο ψηλά στην ιεραρχία των Ηνωμένων Εθνών από τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντσα, ο οποίος είχε επισκεφθεί πέρσι τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο την Κύπρο με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο σε αντίθεση με τον Γιέντσα να υποβάλλει τις αναφορές της απευθείας στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Home