Στον ΠτΔ ο τελικός λόγος για την λίστα Γιωρκάτζη

Στον ΠτΔ ο τελικός λόγος για την λίστα Γιωρκάτζη

Οι 3 επιλογές που έχει ενώπιον του

Απόφαση για την άμεση δημοσιοποίηση της «λίστας Γιωρκάτζη» για τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά από μακρά συζήτηση, 31 παρόντες Βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Εξαιρέθηκαν και αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, το όνομα του οποίου δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα, καθώς και όλοι οι Βουλευτές των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα. Από τη ψηφοφορία επέλεξε εξάλλου να απέχει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αποστέλλεται σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, για να αποφασίσει κατά πόσο αυτή θα δημοσιευθεί, κατά πόσο θα γίνει αναπομπή ή κατά πόσο θα κάνει αναφορά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε σε τοποθέτησή του ότι ο ίδιος διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα θεσμικά και όχι ως επικοινωνιολόγος  και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, προσθέτοντας ότι επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα και να μην συμμετάσχει στη διαδικασία ψηφοφορίας.  

«Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούστηκαν και γράφησαν και για μένα, Πρόεδρο της Βουλής, σε σχέση με το θέμα της Λίστας. Αρκετοί είναι εκείνοι που μου απέδιδαν ευτελή ή ακόμη και ιδιοτελή κίνητρα. Αν τελικά η Λίστα δοθεί στη δημοσιότητα, θα φανεί η αλήθεια και ο πολίτης θα ξέρει», ανέφερε .  

Και πάλιν όμως, πρόσθεσε, «ούτε ακόμη και αυτό, ενδεχομένως το προσωπικό μου συμφέρον, δεν είναι αρκετό για να με κάνει να ανατρέψω αρχές, αξίες και υποχρέωση απέναντι στη νομιμότητα, αρχές που είχα πάντα ως άνθρωπος, ως πολιτικός, ως Βουλευτής και ως Πρόεδρος της Βουλής. Έστω και ένα μόνο αθώο άνθρωπο να μπορέσω να προστατεύσω, για μένα αξίζει τον κόπο. Πολλώ μάλλον που, πιστεύω, δεν θα είναι ένας, θα είναι πολλοί». «Όσο για τους ενόχους, που βεβαίως και υπάρχουν, και στις κοινωνίες και στις λίστες, αυτοί θα πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν το τίμημα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «η λύση δεν είναι μέσα από την παρανομία και την πολιτική και κοινωνική ανθρωποφαγία. Η λύση είναι και πρέπει να είναι θεσμική, συγκροτημένη, υπεύθυνη, σοβαρή». Μέσα, είπε, «από μια Επιτροπή πού θα έχει όλα, και υπογραμμίζω όλα τα στοιχεία, διαγραφέντα δάνεια, ευνοϊκές μεταχειρίσεις, ευνοϊκούς όρους, ασυνέπειες, διαπλοκή, ή διαφθορά.    Που θα έχει επίσης όλα τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή της». «Και αφού πρώτα εξεταστούν όλα τα στοιχεία, τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από τη διαφάνεια, ιδίως σε ό,τι αφορά εμάς τούς πολιτικούς, και τέλος τη δικαιοσύνη πού θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι «σε καιρούς δύσκολους και όταν οι συνθήκες το απαιτούν, χρέος του πολιτικού ή του πολιτειακού αξιωματούχου είναι να παραμένει πιστός στη νομιμότητα και τις αρχές, ανεξαρτήτως προσωπικού ή πολιτικού κόστους. Μόνο έτσι, θεωρώ, θα μπορέσουμε ως κοινωνία και να πείσουμε και να γίνουμε καλύτεροι».  

Γι´ αυτό, είπε, «και αδυνατώ να γίνω μέρος μιας πιθανής παρανομίας και μιας πιθανής παραβίασης αρχών και αξιών εκ μέρους της Βουλής» και ανακοίνωσε τη μη συμμετοχή του στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος, Μάριος Μαυρίδης τάχθηκε υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας «για λόγους δημοσίου συμφέροντος".

«Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει στη βάση της αρχής της διαφάνειας αλλά και της λογοδοσίας σε ό,τι αφορά ΠΕΠ αν δημοσιοποιηθεί άμεσα η λίστα, να ξεκινήσει η διερεύνηση όλων των δανείων να ανατεθεί σε ανεξάρτητο οίκο για εξέταση των ατόμων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε πως το κόμμα δεν θα συμμετέχει στην ψηφοφορία.«Αποφασίσαμε ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν συμμετέχουμε και ο καθένας από μας θα αναλάβει τη ευθύνη του».

«Με τη μεγαλύτερη ευκολία επιχειρούμε να ισοπεδώσουμε συνειδήσεις να ισοπεδώσουμε ανθρώπους απλώς για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητας. Αν δεν προβληματιστούμε θα συνεχίσουμε τον κατήφορο στον οποίο οδηγούμαστε», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ορθό θα ήταν να γίνει έρευνα από την Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα.

Υπενθύμισε ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Κύπρου λέει ότι ο καθένας θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίον, ενώ στην περίπτωση αυτή γίνεται το αντίθετο και διερωτήθηκε κατά πόσον με τη δημοσιοποίηση της λίστας η Βουλή εισέλθει σε δικαστικές περιπέτειες.

Δημοσιοποίηση της «λίστας Γιωρκάτζη» ως έχει εφόσον η Βουλή δεν είχε ομοφωνήσει για τον τρόπο χειρισμού του θέματος, ήταν η θέση του ΔΗΚΟ, όπως τη διατύπωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι δεδομένου ότι στη λίστα περιλήφθησαν λανθασμένα στοιχεία, εγείρονται δύο ζητήματα, ήτοι η αξιοπιστία της λίστας και αμέλεια ή κακοπιστία εκ μέρους αυτών που συνέταξαν τη λίστα.

«Πρέπει να δημοσιοποιηθεί για να δει ο κόσμος όντως είτε υπήρξε κακοπιστία. Θα ζητήσουμε να γίνει έρευνα για τους λόγους, που περιλήφθησαν κάποια ονόματα. Θα ζητήσουμε να κληθούν να δώσουν μαρτυρία λειτουργοί που έδωσαν αυτά τα στοιχεία. Υπάρχει περίπτωση αυτά τα στοιχεία να δόθηκαν με στόχο να εκφοβίσουν ή να επηρεάσουν τη Βουλή για κάποιες ψηφοφορίες, είπε και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι αυτό που έχει επιχειρηθεί είναι η σπίλωση του κύρους, της αξιοπρέπειας συναδέλφων και του κύρους της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε πρόταση όπως ανεξάρτητα από την τελική τοποθέτηση της Ολομέλειας, το Σώμα ζητήσει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε η εν λόγω λίστα. «Αν διαπιστωθούν ότι υπάρχουν ευθύνες στη διαμόρφωση της λίστας να αποδοθούν οι ευθύνες αυτές».

Στις δικές του αναφορές, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναγνώρισε μεν ότι η λίστα «έχει πολλές ελλείψεις κενά και αντιφάσεις αλλά και της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η ανάγκη να εξυπηρετήσουμε το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον μάς επιβάλλει να δημοσιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε σε επιπλέον εξετάσεις για να καθαρίσουμε όσο το δυνατόν μπορούμε την υπόληψη της πολιτικής ζωής». Είπε τέλος ότι ο ίδιος δεν θα επαναδιεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα "με ενδιαφέρει η δική μου συνείδηση και το κόμμα των Οικολόγων».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τάχθηκε υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας, λέγοντας ότι η δεύτερη επιλογή  για επεξεργασία της λίστας και δημοσιοποίησή της σε διάστημα 14 ημερών δεν είναι πειστική.

«Δεν έχω δει τη λίστα, κρίνοντας από δηλώσεις συναδέλφων προφανώς αυτή η λίστα είτε έγινε πρόχειρα, χωρίς διερεύνηση των προσώπων που περιλαμβάνονται μέσα, είτε τη συνέταξαν με σκοπιμότητες είτε για να δημιουργήσουν μια κοινωνική κατακραυγή είτε να φέρουν το Κοινοβούλιο κάτω από πίεση", είπε. «Εδώ που φτάσαμε θα στηρίξω τη δημοσιοποίηση της λίστας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διοριστεί ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, να ζητηθεί επικαιροποίηση της λίστας από τον Διοικητή της ΚΤΚ, έτσι ώστε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εξετάσει ζητήματα που ενδεχομένως να σχετίζονται με ευνοϊκή μεταχείριση.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως «κάποιοι συνάδελφοι απλοποιούν πάρα πολύ τα πράγματα, θεωρώντας ότι θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, δημοσιοποιώντας μια λίστα ΠΕΠ, η οποία θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ και ως καθαρτήριο».

Τάχθηκε υπέρ της επεξεργασίας της λίστας προτού δημοσιοποιηθεί και συμπλήρωσε: «Είναι έξι διαφορετικές λίστες οι οποίες δεν έχουν ούτε συνοχή ούτε όμοια στοιχεία και χαρακτηριστικά. Είναι προβληματικά τα στοιχεία και δίνοντας στη δημοσιότητα κάποιους οι οποίοι θα αντιδράσουν αμέσως θα ξεκινήσει ο χορός των αγωγών και των δικαστικών διαδικασιών, ο οποίος θα είναι η ταφόπλακα της ad hoc επιτροπής».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου υπενθύμισε ότι το κόμμα είχε από το 2018 ζήτησε τρεις φορές πληροφόρηση για δάνεια των ΠΕΠ και από το Υπουργείο Οικονομικών και από τον Διοικητή της ΚΤΚ.

«Η άποψη του ΕΛΑΜ είναι πως η λίστα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα άμεσα, διαφορετικά το Κοινοβούλιο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μείνουν εκτεθειμένες ενώπιον της κοινωνίας και το κάθε πολιτικό πρόσωπο που έχει αδικηθεί μπορεί να εξηγήσει τη θέση και ο καθένας μπορεί να καταλάβει την αλήθεια», είπε.

Εξάλλου, ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ανέγνωσε δήλωση τράπεζας με την οποία συνεργάζεται ότι το

δάνειο που είχε ήταν εξυπηρετούμενο, δεν έχασε δόση και ότι εξοφλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς μίλησε για "φαυλότητα" εκ μέρους κάποιων στην Κεντρική Τράπεζα και με δεδομένο ότι υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώσουν το τίμημα.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι «θέλουμε ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει κουραστεί και αυτός είναι ένας λόγος που δεν θα ξαναϋποβάλει υποψηφιότητα.

«Αν δεν συνεργαστείτε, ο κάθε αθκειασάρης του facebook θα μας βρίζει», πρόσθεσε.

Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, υποστήριξε τη δημοσιοποίηση της λίστας, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση δεν ξεκίνησε από τους εξωγήινους, αλλά από μέλος του ΑΚΕΛ».

Και ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού υποστήριξε με τη σειρά του τη δημοσιοποίηση της λίστας, ζητώντας ταυτόχρονα όπως η ΚΤΚ δώσει στοιχεία για τις καταθέσεις των ΠΕΠ και των συγγενικών τους προσώπων.

Επέκρινε κάποιους συνάδελφους τους, οι οποίοι «επενδύουν σε ΜΜΕ για να ασελγήσουν επί συναδέλφων τους για να πετύχουν την επανεκλογή τους».

Για ανθρωποφαγία μίλησε ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου και πρόσθεσε «Αυτός ο κανιβαλισμός, αυτή η δίψα για αίμα που έδωσε τροφή σε δημοσιογράφους, που κάποιοι λειτουργούν αντιδεοντολογικά, ξεκινά δυστυχώς από αυτό εδώ το Σώμα».

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Κωνσταντίνου τόνισε ότι η λίστα αγιοποιήθηκε από τους περισσότερους βουλευτές για επικοινωνιακούς και άλλους λόγους. Υποστήριξε ότι κατέχει στοιχεία περίπτωσης ΠΕΠ του οποίου «διαγράφησαν €900.000 σε δάνειο πέριξ του €1,2 εκατομμυρίων".

Home