Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συλλούρης: Ανακοίνωσε τον νέο θεσμό της «Παράλληλης Βουλής»

Offsite Team
- 03.10.2019

Συλλούρης: Ανακοίνωσε τον νέο θεσμό της «Παράλληλης Βουλής»

Thumbnail
Με ποιες θεματικές θα ασχολείται η «Παράλληλη Βουλή»

Τον νέο θεσμό που εγκαινιάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό της «Παράλληλης Βουλής», που στόχο έχει μια συντεταγμένη διαδραστική σχέση της Βουλής με την κοινωνία και τους πολίτες, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

 

Σε ομιλία στην αποψινή τελετή έναρξης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας του τρίτου στη σειρά συνεδρίου που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με ειδικότερο τίτλο «Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση», ο κ. Συλλούρης είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό, που στόχο έχει μια συντεταγμένη διαδραστική σχέση της Βουλής με την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να προβάλλονται τα διάφορα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενισχύεται η πολιτότητα, η συμμετοχική δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η διαφάνεια και να γίνεται παράλληλα ένα άνοιγμα της Βουλής προς τους πολίτες.

 

Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχολείται η «Παράλληλη Βουλή», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, θα αφορούν κυρίως την έρευνα, την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την οικολογία, την υγεία και τον πολιτισμό.

 

Ανέφερε ότι «οι βουλευτές – ως οι κατεξοχήν εκφραστές της λαϊκής βούλησης – παράλληλα με το νομοθετικό τους έργο και την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα – θα έχουν τη δυνατότητα να αφουγκράζονται σε οργανωμένη βάση τα προβλήματα των πολιτών και να συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο κανάλι διαλόγου για τον πολίτη».  

Επίσης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Κύπρος προωθεί ήδη τη δική της εθνική στρατηγική  για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2019.  

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των κύριων στόχων της στρατηγικής, είναι η αξιοποίηση και επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, και ειδικότερα στις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης.  

Αναφορά με το τρίτο συνέδριο που διοργανώνει η Βουλή για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε έμπρακτα να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οδηγώντας την Κύπρο – χωρίς να υστερεί κανενός – στις εξελίξεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.  

Σημείωσε ότι σε αυτό πρόκειται να αναπτυχθούν τρεις θεματικές σε πάνελ, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων που είναι η Τεχνολογία και Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές, η Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες / Blockchain.  

«Η σύμπραξη ατόμων και οργανισμών, προερχόμενων από όλα τα φάσματα και πεδία της κοινωνίας της Κύπρου – ακαδημαϊκών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, λειτουργών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – θα βοηθήσει τη χώρα μας να δημιουργήσει ένα φιλοκαινοτόμο πλαίσιο, με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και ρυθμιστική ικανότητα, ώστε να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τάχιστα και ομαλώς τις νέες τεχνολογίες, σε ποικίλες πρακτικές και δραστηριότητες», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας, συνέχισε, προχώρησε και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες (Blockchain), ώστε να υιοθετηθούν οι νέες τεχνολογίες σε τοπικό επίπεδο.  

Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή, το ελάχιστον που έπρεπε να κάνει – ως έμπρακτη ανταπόκριση στα μηνύματα που η ίδια θέλει να δώσει στις νέες εξελίξεις – είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής και ψηφιακής διακυβέρνησης και η κατάργηση του χαρτιού και πρόσθεσε ότι «ήδη από την τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας του Σώματος, οι βουλευτές είχαν ενώπιόν τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες».  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθησή ότι, με την προώθηση στρατηγικών κατάρτισης και επανακατάρτισης στις ψηφιακές δεξιότητες και με τη θέσπιση των απαραίτητων υποδομών, θα επιτευχθεί η ενεργός και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και η συμπόρευσή μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό επαναστατικό ρεύμα.

ΚΥΠΕ

Home