Συλλούρης και Λαβρόφ επαναβεβαίωσαν τη βούληση για συνεργασία

Συλλούρης και Λαβρόφ επαναβεβαίωσαν τη βούληση για συνεργασία

Η εκατέρωθεν η βούληση Ρωσίας και Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, περιλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων στο διμερές και στο πολυμερές κοινοβουλευτικό επίπεδο, εκφράστηκε σήμερα σε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.  

Υποδεχόμενος τον κ. Λαβρόφ, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς Κύπρου-Ρωσίας, οι οποίοι, όπως ανέφερε, χρονολογούνται πολύ πριν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι ιστορικοί και πολιτιστικοί αυτοί δεσμοί υπερκεράζουν τα όποια εφήμερα προβλήματα αναφύονται στο διεθνές πεδίο.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Στηλίτευσε δε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, αλλά και των ίσων αποστάσεων που επικρατεί στο διεθνές πολιτικό σύστημα.   

 

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία της 60ής επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε τη διαχρονικότητα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και τις φιλικές σχέσεις που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών, στη βάση ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

 

Η Ρωσία, ανέφερε, τάσσεται υπέρ του δίκαιου και ισότιμου διαλόγου στη βάση αρχών προς εξεύρεση λύσεων και αποκλιμάκωση. Εξέφρασε δε ευχαριστίες για τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τη Ρωσία, τόσο όσον αφορά ψήφισμα του Σώματος για άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, όσο και στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο, ειδικότερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Τον κ. Λαβρόφ συνόδευαν στη συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.  

ΚΥΠΕ

Home