Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνάντηση ΠτΔ – Πούτιν: Αμοιβαίος σεβασμός Κύπρου-Ρωσίας

Offsite Team -
26.04.2019

Συνάντηση ΠτΔ – Πούτιν: Αμοιβαίος σεβασμός Κύπρου-Ρωσίας

Thumbnail
Τι συζήτησαν ΠτΔ και Πούτιν

Στις στενές σχέσεις Κύπρου – Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Πεκίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης τους στην Κίνα για να συμμετάσχουν στο φόρουμ Belt and Road, που διοργανώνει η Κυβέρνηση της Κίνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Πούτιν μιλώντας, μέσω διερμηνέα, σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Έχουμε καταπληκτικό διάλογο και πάντα βρισκόμαστε σε επαφή, έχουμε καλές οικονομικές σχέσεις. Το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 154%, είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει μια διακυβερνητική επιτροπή για το θέμα. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις απευθείας επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών (των δύο χωρών) και "πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας".

1

"Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι επιστροφή των ρωσικών κεφαλαίων», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρω άλλες χώρες που έχουν τέτοιες επενδύσεις. Σίγουρα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά και είναι μεγάλη χαρά που σας συναντώ».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «φίλε Πρόεδρε πραγματικά είναι με ιδιαίτερη χαρά που μας δίδεται η ευκαιρία να συναντηθούμε, το ένιωθα ως έντονη ανάγκη να βρεθούμε διότι οι διμερείς σχέσεις ενισχύονται με τις επαφές και πάντοτε οι μεταξύ μας επαφές απέδωσαν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε, "ότι η Ρωσία, και για αυτό είμαστε ευγνώμονες, μας συμπαραστάθηκε διαχρονικά είτε στο πολιτικό επίπεδο είτε και στο οικονομικό είτε με τις επενδύσεις είτε και με το δάνειο στις ώρες τις κρίσιμες όταν είχαμε ανάγκη. Αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η στρατιωτική βοήθεια όταν άλλοι αρνούνταν να μας πωλήσουν κάποια εξοπλιστικά συστήματα για στοιχειώδη άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

2

Το πιο σημαντικό που αισθάνομαι, είπε, "είναι η αποφασιστική στάση της Ρωσίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, και γνωρίζοντας πια τις άριστες σχέσεις που δημιουργούνται με την Τουρκία – που εμάς δεν μας ενοχλεί – πιστεύω ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη η παρέμβαση της Ρωσίας όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

Διαβεβαίωσε ότι "παραμένουμε στα θέματα αρχών, αξιόπιστοι και σταθεροί φίλοι της Ρωσίας τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε οποιαδήποτε άλλα φόρα ή επαφές που έχουμε. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στην ειλικρινή συνεργασία μεταξύ μας».

Home