Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για «Πορθητή»

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» για «Πορθητή»

Ενημερώνουν ευρωπαίους και αναμένουν στήριξη – Ισχυρή απάντηση το γεωτρητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Σε διπλωματικό και τεχνοκρατικό επίπεδο συνεχίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τούρκικες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειώσουμε πως, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στα πλαίσια της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ όπως έπραξε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Ρουμανία, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία αγνοεί τα μηνύματα της ΕΕ και των υπόλοιπων εταίρων, και ο μόνος δρόμος που απομένει είναι τα δραστικά πολιτικά μέτρα. Επιπλέον, έκανε έκκληση για ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ. 

Την ισχυρή στήριξη στην Κύπρο επανέλαβε για άλλη μία φορά στο πλαίσιο της Συνόδου η και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν αποφασιστικά. Παράλληλα, κάλεσε εκ μέρους όλων «επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Αντίστοιχα, σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ενημερώνει τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες στην παρουσία μάλιστα και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Ήδη από χθες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ΥΠΑΜ είχε επαφές με ομολόγους του προκειμένου να τους ενημερώσει αλλά και να τους ζητήσει την στήριξή τους προς αποτροπή των τούρκικων παραβιάσεων.

Τα ενεργειακά ως απάντηση

Την ίδια ώρα, ισχυρή απάντηση δίνει η Λευκωσία στην Άγκυρα μέσω του γεωτρητικού της προγράμματος. 

Συγκεκριμένα, εντατικές είναι και οι επαφές του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκκοτρύπη με τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να προχωρήσει με νέα δυναμική το γεωτρητικό πρόγραμμα.

Εξάλλου, ο Υπουργός επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας για διεύρυνση της παρουσία των εταιρειών πετρελαίου Eni και Total στην Κυπριακή ΑΟΖ, αρχής γενομένης με την συνεργασία τους στο τεμάχιο 7 το οποίο η Τουρκία επιχειρεί να γκριζάρει.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, η Total αναμένεται να προχωρήσει με γεωτρήσεις και στα τεμάχια 2,3,8 και 9, ενώ όπως επεσήμανε, περί τα τέλη του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν τα επόμενα γεωτρητικά προγράμματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Home