Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνενώσεις Δήμων: Αντιδρούν κοινότητες - Συναντήθηκαν με ΠτΔ

Offsite Team -
24.02.2020 - 14:37

Συνενώσεις Δήμων: Αντιδρούν κοινότητες - Συναντήθηκαν με ΠτΔ

Thumbnail
Βλέπει και Νουρή η Ένωση Κοινοτήτων

Η ένσταση ορισμένων κοινοτήτων στη συνένωσή τους με Δήμους, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, δήλωσε πως "σήμερα επί της ουσίας ο Πρόεδρος μας είπε ότι θα δούμε με τον Υπουργό αυτές τις κοινότητες που αντιδρούν, αν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή".

Επεσήμανε, ακόμη, πως στο πλαίσιο της συζήτησης των σχετικών νομοσχεδίων που θα γίνει στη Βουλή κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. "Θα το δούμε και στη Βουλή και με τις κοινότητες τις ίδιες πώς μπορούμε να προχωρήσουμε", πρόσθεσε ο κ. Κιτρομηλίδης.

 

Ερωτηθείς πόσες κοινότητες δεν συναινούν στη συνένωση με δήμους, ανέφερε πως το θέμα αυτό αφορά 50 κοινότητες και πως οι μισές από αυτές έχουν θέσει προβληματισμούς και θέλουν να ξανασυζητήσουν το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών, και κάποιες αντιδρούν έντονα στο να συμμετέχουν σε συνενώσεις με δήμους.

 

Σημείωσε πως οι κοινότητες αυτές αντιδρούν στις συνενώσεις ευρύτερα, προσθέτοντας πως "ήδη ως Ένωση Κοινοτήτων έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών να γίνει και μια μελέτη για μετεξέλιξη των συμπλεγμάτων τα οποία δημιουργούνται σήμερα σε αγροτικούς δήμους" ώστε να "μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως συμπλέγματα υπηρεσιών να θέσουμε τις βάσεις ούτως ώστε μεταγενέστερα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέους αγροτικούς δήμους για την καλύτερη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τις κοινότητες και τους κατοίκους μας".  

Ο κ. Κιτρομηλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, συζήτησαν  το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ό,τι αφορά τις κοινότητες με βάση την προωθούμενη μεταρρύθμιση καθώς και  τα σχετικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη βουλή όπου θα συζητηθούν.  

«Υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα τα οποία αφορούν κοινότητες οι οποίες δεν συναινούν στο να συμμετέχουν σε συνενώσεις με δήμους. Θα τα συζητήσουμε και με τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και στη Βουλή για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτά», επεσήμανε ο κ. Κιτρομηλίδης.  

Είπε ακόμη πως «είδαμε και κάποια άλλα θέματα που αφορούν την Ένωση Κοινοτήτων και τις κοινότητες γενικότερα», για να προσθέσει πως «είμαστε σε καλό δρόμο».  

Ο κ. Κιτρομηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατανόηση που έδειξε στα θέματα που αφορούν τις κοινότητες. «Πιστεύουμε ότι και με τη συνεργασία που θα έχουμε με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών θα λύσουμε κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες και στο θέμα της μεταρρύθμισης, αλλά και στα άλλα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες», ανέφερε.  

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα δημοψηφισμάτων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου είπε πως "το θέμα των δημοψηφισμάτων έχει τεθεί από συγκεκριμένες κοινότητες" και σημείωσε πως "η Βουλή προωθεί τα νομοσχέδια χωρίς δημοψηφίσματα και είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσουμε στη Βουλή".

ΚΥΠΕ

 

Home