Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συστήνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Νίκος

Offsite Team -
30.03.2023

Συστήνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Νίκος

Χαιρετίζει τις καλύτερες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας η Κυβέρνηση - Όλα όσα λέχθηκαν στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 30/3 το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν το πρώτο Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ένας θεσμός που μπορεί να είναι και ωφέλιμος και πολύ χρήσιμος και πολύ παραγωγικός και ως τέτοιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον προσεγγίζει.

>>> Διαβάστε επίσης: Αννίτα: Ο ΔΗΣΥ συμφωνεί με τη θέση του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Kυπριακο <<<

Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση που είχε με την κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αλλά και για την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε διεξοδικά, με σαφήνεια και ενδελεχώς.

Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που προφανώς στο μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα πρέπει όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε. Ο Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση τους στις προσπάθειες του, ώστε αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει η ΕΕ τα ΗΕ -  να στηριχθεί από όλους μας και να καταστεί εφικτό να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέρα και να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συζητήθηκε διεξοδικά ήταν η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος, η θετική δυνατότητα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ‘περάσουμε’ και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και στην Τουρκία μέσω της ΕΕ ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι αυτή η προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεση του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και θα τους αποστείλει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς μέρες για να ακούσει τις απόψεις τους ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου, το οποίο θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο στις αρμοδιότητες που θα έχει».

Σε ερώτηση αν η ΕΕ τελικά δεν εμπλακεί ενεργότερα τότε δεν θα μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε σε λύση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι για να μπορέσει να αρθεί το αδιέξοδο, είναι ο διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας για να μπορέσουμε να άρουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο. Αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου, προφανώς θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμείς βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να δείξει την ίδια ειλικρινή βούληση που δείχνουμε εμείς για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντίδραση από την Άγκυρα για αυτή την πρόταση, έστω και άτυπα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι. Αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό στο οποίο εμείς αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε είναι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε αυτή η πρόταση να προχωρήσει το συντομότερο σε υλοποίηση».

Ερωτηθείς για το θέμα της απαγόρευσης από πλευράς Τουρκίας σε κυπριακά πλοία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάποια από τα ζητήματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει στο μεγάλο «καλάθι» των ευρωτουρκικών.

«Και είναι για αυτό που η πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ αφορά στο γεγονός ότι η ΕΕ κατέχει εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να ωφελήσουν και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς που θεωρούμε πως αν η Τουρκία με νηφαλιότητα και ειλικρινή βούληση προσεγγίσει αυτή την πρόταση, θα μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν και να μπορέσουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του ΔΗΣΥ για κυπριακή υποψηφιότητα, για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα μέχρι να λήξει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κατανοούμε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία και την υποστήριξη της Τουρκίας προς την υποψηφιότητα της Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι που πρέπει μόνο να χαιρετίσουμε και να ευχόμαστε να παραμείνουν για όσο διάστημα περισσότερο γίνεται. Αυτό είναι κάτι που διατηρεί την ασφάλεια στην περιοχή μας, αλλά και μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε και εμείς τις δηλώσεις. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με πρώτιστο στόχο η ιδιότητα μας ως κράτος μέλος να υποβοηθήσει το μεγάλο εθνικό στόχο, την επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη αφορούσε ολόκληρη την Κύπρου και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επωφελούνται από πολλά ζητήματα που άπτονται της ΕΕ. Το μήνυμα που εμείς στέλνουμε με κάθε ευκαιρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από κάθε δική του δήλωση, είναι ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, θα είναι το κοινό μας σπίτι μετά την επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την ενεργοποίηση της ΕΕ μόνο να κερδίσουμε όλοι έχουμε.

Αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν και οι εκλογές στην Τουρκία, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προετοιμαστεί η υλοποίηση αυτής της πρότασης, στη βάση της οποίας θα υπάρξει διορισμός μιας πολιτικής προσωπικότητας μετά τις εκλογές στην Τουρκία που θα μπορέσει να είναι σε θέση να υποβοηθήσει την προσπάθεια, και των ΗΕ, για άρση του αδιεξόδου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα διεξαγωγής κοινωνικής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε «αναμένουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση του, την ετοιμότητα του να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινωνική συνάντηση. Δεν έχουμε κάτι νεότερο μέχρι στιγμής». 

Να σημειώσουμε πως στη Συνεδρία παρευρέθηκαν μόνο οι Αρχηγοί των Κομμάτων καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Βασιλείου. Την ΕΔΕΚ εκπροσώπησε η Αναπληρωτής Πρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου και όχι ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλους. 

Διαβάστε αυτούσια όσα ανέφερε ο ΚΕ: 

«Ήταν μία εποικοδομητική συζήτηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες και για την συνάντηση που είχε με την κυρία Ρόζμαρι αλλά και για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου Πλαισίου. 

Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας δέχθηκε ερωτήσεις τις οποίες απάντησε διεξοδικά με σαφήνεια και ενδελεχώς και αυτό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα που προφανώς στο μεγάλο εθνικό πρόβλημα πρέπει όλοι μαζί να συμπαραταχθούμε. 

Ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις τη στήριξη και την ενίσχυση των προσπαθειών του ούτως ώστε αυτή η προσπάθεια, αυτή η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πάντοτε υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ, και διευκρίνισε ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η πρόταση αυτή δεν είναι για να αντικαταστήσει τα ΗΕ η ΕΕ αλλά χρειάζεται και αυτή τη στιγμή ενίσχυσή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο καθένας και η καθεμία από εμάς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μία επωφελής κατάσταση για όλα τα μέρη και να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Αυτό που συζητήθηκε ήταν η καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του καλλιεργεί μέσα από τις δηλώσεις αλλά και από την ανάληψη πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, Αυτό που αυτή τη στιγμή προέχει για εμάς είναι να περάσουμε και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η επίλυση του κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι αυτή η προτεραιότητά της κυπριακής Κυβέρνησης.

Πέραν τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεση του να προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στους οποίους θα αποστείλει και περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες για να ακούσει τις απόψεις, ως προς τη σύσταση αυτού του Συμβουλίου που θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο». 

Home