Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συζήτησαν και το Κυπριακό οι Γεραπετρίτης – Φιντάν

Offsite Team
- 05.09.2023

Συζήτησαν και το Κυπριακό οι Γεραπετρίτης – Φιντάν

Συμφώνησαν οδικό χάρτη 3 σημείων για τα Ελληνοτουρκικά

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας ότι υποστηρίζει επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να πληρούνται τα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο Υπουργοί αποκάλυψαν ότι κλείδωσε η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για τις 18 Σεπτεμβρίου. Δήλωσαν ακόμη ότι συμφώνησαν στο τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, πρώτον, έναρξη πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα στις 16 Οκτωβρίου για το κοινό σχέδιο δράσης. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και τρίτον, την προώθηση θετικής ατζέντας.

Από πλευράς του ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό είναι σαφείς και πως ως εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα αυτό.

Συμφώνησαν οδικό χάρτη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας

Στο μεταξύ σε οδικό χάρτη συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε συνάντησή τους, ενώ όπως είπαν η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, πρώτον, έναρξη πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα στις 16 Οκτωβρίου για το κοινό σχέδιο δράσης. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και τρίτον, την προώθηση θετικής ατζέντας.

Γεραπετρίτης: Καταφέραμε να οικοδομήσουμε κλίμα συνεργασίας

Στη δήλωσή του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», λέγοντας ότι επισκέφθηκε την Τουρκία με σκοπό να συνομιλήσει για τις σχέσεις των δύο χωρών στη βάση το διεθνούς δικαίου, της ισότητα και εδαφικής ακεραιότητα κρατών.

Όπως είπε, οι δύο ηγέτες των δύο χωρών στο Βίλνιους συμφώνησαν να «ξαναπιάσουν το νήμα» των ελληνοτουρκικών. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, οι δύο ηγέτες ανέθεσαν καθήκοντα στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και ότι αποστολή του ιδίου και του Τούρκου ομολόγου του είναι να επιλύουν τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουν εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουν εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

Επίσης, σημείωσε, αποστολή τους είναι να κατευθύνουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.

Περαιτέρω είναι εντεταλμένοι «να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα.

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, πρόσθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Ανέφερε ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη και θα ακολουθήσει μετά από 7 χρόνια συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο βήμα η άμεση επανεκκίνηση συνομιλιών.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, είπε ότι η Ελλάδα πάντα την υποστήριζε, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται τα προαπαιτούμενα.

Αναφερόμενος στις μειονότητες, δήλωσε ότι «αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν», προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών.

Θετική εποχή, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

«Εχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα.

Προσέθεσε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου». «Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε διάθεση και βούληση να επενδύσουμε σε ειλικρίνεια και κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην δημιουργούνται κρίσεις», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτείται καθολική εφαρμογή διεθνούς δικαίου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη της στους σεισμούς και ευχήθηκε «περαστικά» και για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη γειτονική μας Ελλάδα». 

Πρόσθεσε ότι «έχουμε εισέλθει σε μια νέα θετική περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα». 

«Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, ο Πρόεδρός μας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκαν. Τότε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν ξανά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε θετικό κλίμα, να λύσουν τα προβλήματα με μια νέα προοπτική και ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών τους αυτό το θέμα. Σήμερα, δώσαμε συνέχεια στα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας σε εκείνη τη συνάντηση, εξετάσαμε διεξοδικά τις σχέσεις μας, αναλύσαμε τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες», είπε. Δύο εβδομάδες αργότερα, πρόσθεσε, Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Οκτώβριο, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών. «Προβλέπουμε τη διεξαγωγή της πέμπτης συνάντησης συνεργασίας υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών μας στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους», είπε ο Χακάν Φιντάν. Ανέφερε ότι «η αναβίωση των διαύλων διαλόγου και των επαφών υψηλού επιπέδου είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς. Ο ομόλογός μου και εγώ επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να το συνεχίσουμε. Επαναλάβαμε την πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη «αξιολογήσαμε συνολικά τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τις έχουμε συζητήσει στο παρελθόν σε συμβουλευτικές συναντήσεις. τονίσαμε την επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ως Τουρκία, υπερασπιζόμασταν πάντα την αρχή της δίκαιης κατανομής». 

Πρόσθεσε πως, «ανταλλάξαμε επίσης απόψεις με τον ομόλογό μου για το κυπριακό ζήτημα. Οι απόψεις μας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε το θέμα αυτό». 

Όπως είπε «συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που το κοινό σχέδιο δράσης για το θέμα αυτό λειτουργεί καλά. Οι αναπληρωτές υπουργοί μας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Μεταφέραμε επίσης ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Δεν θέλουμε να δούμε περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο». 

Για τη Δυτική Θράκη είπε ότι «συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα των ομογενών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό σημείο της ημερήσιας διάταξης. Εχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές σχετικά με τα προβλήματα των μειονοτήτων στη χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση για τους ομογενείς μας». 

Ο Χακάν Φιντάν είπε ακόμη ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. Τονίσαμε την αμοιβαία συνεργασία μας στο θέμα αυτό». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συζήτησαν επίσης περιφερειακά θέματα. «Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη. Επαναλάβαμε τις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Home