Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα 4 μέτρα που αποφασίστηκαν για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Offsite Team -
19.04.2022 - 14:44

Τα 4 μέτρα που αποφασίστηκαν για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό - Αποσυμφόρηση των κλειστών δομών & αυστηροποίηση ελέγχων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με θέμα το Μεταναστευτικό.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σύσκεψη αφορούσε «τις συνεχιζόμενες αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργαλειοποίηση τους εκ μέρους της Τουρκίας, με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση των υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχών και έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρο αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου.

Από όσα τέθηκαν κατά τη σύσκεψη, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο ανέρχονται σήμερα σε ποσοστό 5% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1%.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση όσον αφορά τους αριθμούς.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων, με στόχο:

1) την αποτροπή εισόδου στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές παράτυπων μεταναστών,

2) την αυστηροποίηση των μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,

3) την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις δομές φιλοξενίας ή στις Κεντρικές Φυλακές,

4) τη συνέχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της Ε.Ε. ώστε το συντομότερο να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές εκ μέρους των Βρυξελλών, για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών σε ασφαλείς χώρες.

Συζητήθηκε, επίσης, αριθμός άλλων μέτρων και ενεργειών που θα αμβλύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχιζόμενες ροές, όπως είναι, για παράδειγμα, η παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας.

Πρόσθετα, η Αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε ακατάλληλα υποστατικά στα οποία διαμένουν υπεράριθμοι μετανάστες, αλλά και μέτρα που αφορούν σε κοινότητες στις οποίες συναθροίζονται υπεράριθμοι μετανάστες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα μέτρα και εκεί και όπου απαιτείται να κατατεθούν προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για αποτροπή της παράνομης εισροής μεταναστών από τα κατεχόμενα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχουν μέτρα, τα οποία, ήδη, λαμβάνονται. Όπως γνωρίζετε είναι το θέμα των φυσικών εμποδίων, υπάρχει το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης που τροχοδρομείται και αναμένεται ότι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος και το θέμα της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής. Αυτά είναι θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη και έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που προκύπτουν».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα γίνει αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η μετακίνηση πληθυσμού από αυτές τις δομές σε άλλους χώρους. Έχει, ήδη, ληφθεί ανάλογο μέτρο τις προηγούμενες βδομάδες. Ταυτόχρονα με τη μείωση των ροών, εάν επιτευχθεί, θα μπορεί να γίνεται και καλύτερη διαχείριση στις δομές φιλοξενίας».

Σε ερώτηση αν μειώνονται οι πιθανότητες για αρωγή από την ΕΕ προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα τις οποίες η ΕΕ καλείται να διαχειριστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με τις εξελίξεις που προκύπτουν μετά τη ρωσική εισβολή έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τις ροές προσφύγων από την Ουκρανία. Επομένως, οι αντοχές των συστημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δέχονται ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Όμως, καλούμαστε, και αυτό οφείλουμε να πράξουμε, να διαχειριστούμε ταυτόχρονα, πάντοτε σε συνεργασία με την ΕΕ, και τα δύο ζητήματα».

Ερωτηθείς είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, με την οποία έχουμε μόλις πρόσφατα υπογράψει και ένα μνημόνιο συνεργασίας, και θεωρούμε ότι η Ένωση θα εκπληρώσει ουσιαστικά τα όσα έχουμε συμφωνήσει έτσι ώστε να βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα».

Σε ερώτηση για τα αιτήματα από την Κύπρος προς την ΕΕ σε σχέση με τις δομές φιλοξενίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια κατάληξη σε αυτές τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την ΕΕ - είναι το θέμα του Πουρνάρα και το θέμα του προαναχωρησιακού κέντρου. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη που να μπορούμε να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε ό,τι αφορά το θέμα των φυσικών εμποδίων για αποτροπή ροών από τα κατεχόμενα υπάρχει περιθώριο αύξησης του μέτρου αυτού, ώστε να καλυφθούν και άλλες περιοχές, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζεται.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης δεν έχει αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος, είπε ο κ. Πελεκάνος, προσθέτοντας ότι είναι μέτρο που θα προστεθεί στα υφιστάμενα, όπως και αυτό της σύστασης μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής κάτι για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχετικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home