Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα δεδομένα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας

Του Στέλιου Στυλιανού
- 19.07.2020

Τα δεδομένα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας

Thumbnail
Τι αναφέρουν στην Offsite Ανδρέας Πενταράς και Χρίστος Ιακώβου

Διαρκής είναι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες με πρωταγωνίστρια την Τουρκία, η οποία προκαλεί ανελλειπώς τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα νησιά του Αιγαίου έχοντας αποφασίσει μάλιστα να προβεί σε γεωτρήσεις.

Μάλιστα η απόφαση της Τουρκικής Εταιρείας πετρελαίων να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη φέρνει τη ένταση στην Μεσόγειο σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού με αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πολιτικοί αναλυτές άλλωστε μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζουν την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, αφού και η ΕΕ φαίνεται να ανησυχεί για την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.

Η στάση της Τουρκίας άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ να προχωρήσει στην πρόσφατη του συνεδρίαση σε εις βάθος συζήτηση των Ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η Offsite σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εάν αυτές είναι ικανές να οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επικοινώνησε με τον Αντιστράτηγο Εν αποστρατεία, Ανδρέα Πενταρά καθώς επίσης και τον Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, Διεθνολόγο Χρίστο Ιακώβου.

Όπως ανέφερε στην Offsite ο κύριος Πενταράς υπάρχει αυτή την στιγμή το ενδεχόμενο τυχαίου επεισοδίου το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, καθώς η αποφασιστικότητα που δείχνει η Ελλάδα μέσα από δηλώσεις της Ελληνικής ηγεσίας είναι να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα περιλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων. 

Από την άλλη η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει και τα σημεία τα οποία θα κάνει έρευνες και γεωτρήσεις και η Τουρκική εταιρεία Πετρελαίου έχει καθορίσει τα σημεία και έχει πάρει τις άδειες από τις Τουρκικές αρχές για να προχωρήσει σε έρευνες. Όπως τόνισε η απόφαση αυτή  που έχει παρθεί από το Συμβούλιο Εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας δεν μπορεί να ανακληθεί. 

Τα πιο πάνω γεγονότα δηλαδή η βούληση της Τουρκίας για γεωτρήσεις και η βούληση της Ελλάδας για προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έτσι ώστε να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει ,  είναι ικανές να οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο την στιγμή που η Τουρκία υλοποιήσει την απόφαση για έρευνα και γεώτρηση. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον κύριο Πενταρά οι Διεθνείς δρώντες γνωρίζουν αυτή την στιγμή ότι εαν αν μείνουν τα δεδομένα ως έχουν, θα έχουμε το επόμενο διάστημα μια ενδονατοϊκή σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι προσπαθούν μέσα από διάφορες συνομιλίες να πετύχουν όχι μια λύση του προβλήματος αλλά μια μετάθεση του.

Στην Λιβύη το στρατιωτικό ενδιαφέρον

Η Offsite ζήτησε και την άποψη του Διεθνολόγου, Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, Χρίστου Ιακώβου ο οποίος επισήμανε ότι το επίκεντρο του στρατιωτικού ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο είναι η Λιβύη, όπου εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο μιας γενικότερης σύρραξης λόγω και των μέτρων που λαμβάνει η Αίγυπτος να στείλει στρατό προκειμένου να υποστηρίξει τον Χαφτάρ.

Καταληκτικά επισήμανε ότι στο παρόν στάδιο είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να έχει δύο ανοιχτά μέτωπα και θα περιμένει τις εξελίξεις στην Λιβύη προτού κάνει πράξη τις αποφάσεις για έρευνα και γεώτρηση εντός Ελληνικής ΑΟΖ.

Home