Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα κοινά υπουργικά Κύπρου - Ελλάδας έφεραν αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ

Offsite Team
- 14.03.2023

Τα κοινά υπουργικά Κύπρου - Ελλάδας έφεραν αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ

Χαιρέτισαν την θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ 

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ έφερε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο την ώρα που ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ αλλά και ΕΔΕΚ χαιρετίζουν την θεσμοθέτηση του. 

Το θεσμοθετημένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας θα προβλέπει μεταξύ άλλων κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων, Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Χριστοδουλίδη. Μάλιστα σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές αναμένεται ότι οι κοινές συναντήσεις των υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας - Κύπρου θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο. 

Σε σημερινή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή αν και αρχικά σημειώνει ότι η θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη επισημαίνει ότι οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα της σύστασης Ανώτατου Συμβουλίου με την Ελλάδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «ήδη, ο Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει με την Αίγυπτο αντίστοιχο Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει με αρκετές χώρες των Βαλκανίων, ακόμα και με την Τουρκία. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή όπως είπε και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας διαχρονικά , και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, θεσμοθετούνται πλέον μέσω αυτού του Οργάνου, για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος.

Στο ΑΚΕΛ απάντησε με ανακοίνωση του και το ΔΗΚΟ αναφέροντας ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι τέτοια κοινά συμβούλια στρατηγικής συνεργασίας υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενώ αυτά τα διακυβερνητικά όργανα είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ 

Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Είναι βέβαιο δε, ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων.

Η απάντηση ΔΗΚΟ σε ΑΚΕΛ αυτούσια

Συγκεκριμένες αναφορές του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την εξαγγελία σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος, δείχνουν ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέτοια κοινά συμβούλια στρατηγικής συνεργασίας υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά τα διακυβερνητικά όργανα είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο. 

Στο πλαίσιο τέτοιων μηχανισμών αναπτύσσεται διάλογος σε τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Στην Ευρώπη οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας. 

Σημειώνουμε δε πως για σειρά ετών λειτουργούσε συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας αναμεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει ένα τέτοιο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας αναμεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, δηλαδή μεταξύ των δύο χωρών που έχουν τις στενότερες και ιστορικότερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη.

Χαιρετίζουν ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω την θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου συνεργασίας χαιρέτησαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την κοινή εξαγγελία Νίκου Χριστοδουλίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος. 

Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Η σύσταση και η εφαρμογή ενός τέτοιου θεσμού θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη αγαστή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας πάνω στα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενέργειας και θα συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διασφάλιση των κοινών εθνικών μας συμφερόντων.

Με την εξέλιξη αυτή, ο συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας θα περάσει σε ένα θεσμοθετημένο και πιο ουσιαστικό επίπεδο. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εκφράζει την ικανοποίηση του αναφορικά με την εξαγγελία για θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως έχει εξαγγελθεί κατά την σημερινή συνάντηση μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη.

 Άλλωστε εδώ και χρόνια τονίζουμε την αναγκαιότητα ο ελληνισμός να κινηθεί σε ένα ενιαίο τόξο κοινής στρατηγικής.

 Ενδεικτικά να θυμίσουμε τις κατά καιρούς εισηγήσεις της Παράταξής μας για δημιουργία Ενιαίου Ενεργειακού, Αμυντικού, Τουριστικού, Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού Δόγματος μεταξύ των δύο κρατών.

 Ελλάδα και Κύπρος επιβάλλεται να κινηθούν από κοινού απέναντι στις τεράστιες διεθνείς προκλήσεις, αλλά και απέναντι στην τουρκική επεκτατική πολιτική.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ 

Χαιρετίζουμε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, που αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, καθώς τη θεωρούμε ως προοίμιο της υλοποίησης της πρότασης της ΕΔΕΚ, για χάραξη πανεθνικής πολιτικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που είναι ενώπιον του Ελληνισμού, με πρώτη και πιο επικίνδυνη πρόκληση τον τουρκικό επεκτατισμό και το Κυπριακό πρόβλημα.

Η ΕΔΕΚ, δια του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου, είχε προτείνει από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δημιουργία πανεθνικής γραμμής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Μίας πανεθνικής πολιτικής, η οποία να εστιάζεται σε τρεις πυλώνες, στον πολιτικό πυλώνα, τον γεωπολιτικό πυλώνα και τον στρατιωτικό πυλώνα.

Σε ότι αφορά τον τρίτο πυλώνα, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι επιβάλλεται Ελλάδα και Κύπρος να επανενεργοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι μία αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Home