Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Offsite Team -
16.05.2019 - 15:38

Τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Thumbnail
Παραπολιτικά και κοινωνικά σχόλια για την κατάσταση

Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο στις 12 το μεσημέρι τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και του Λαού, μετά από τον χθεσινό γύρο επαφών του προέδρου του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πήρε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» προχθές Τρίτη.

 

Η περιβόητη φράση του Κουντρέτ Οζερσάι παλιότερα, ότι με το ΚΕΕ δεν θα έπινε «ούτε καφέ», εξακολουθεί να δίνει έμπνευση για σχόλια, παραπολιτικά και κοινωνικά, με αφορμή τις χθεσινές διαβουλεύσεις, όπως και τα πιθανά σενάρια που είναι, σύμφωνα με κάποιες τ/κ εφημερίδες δύο, με κάποιες άλλες τρία.

 

Η εφημερίδα Σταρ υπό τον τίτλο «Η κατάσταση είναι λεμόνι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κατά την επίσκεψη του ΚΕΕ στο ΚΛ, μπροστά από τον Ερσίν Τατάρ έβαλαν ένα ποτήρι λεμονάδα και όχι καφέ. Το μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΕΕ, Οζντεμίρ Μπέροβα φέρεται δε να είπε ότι ο ίδιος δεν θέλει λεμονάδα αλλά καφέ. Η φράση όμως ότι η κατάσταση είναι όπως το λεμόνι, σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως αναμενόταν και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος.

 

Δύο κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Τζεμάλ Οζγιγίτ ο οποίος δήλωσε πως το μοντέλο συνεργασίας είναι γνωστό και θα πρέπει άμεσα να γίνει, Από προχθές ο κ. Οζγιγίτ είχει ευχηθεί καλή δουλειά στον διάδοχό του στο «υπουργείο παιδείας». Χθες και ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θα τηρήσουν εποικοδομητική αντιπολίτευση, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζεται ο τρόπος που ο κ. Ντενκτάς χαμογέλασε όταν ο Ερσίν Τατάρ δίπλα του, στις δηλώσεις μετά την συνάντηση των δύο κομμάτων ΚΕΕ – ΔΚ, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ακόμα δεν υπήρξε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του κόμματός του και του κόμματος του κ. Οζερσάι. «Αντε γρήγορα δώστε τα χέρια και η ζωή συνεχίζεται», ήταν η δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς προς τον κ. Τατάρ.  

Η Χαβαντίς, όπως και άλλες εφημερίδες, γράφει ότι είτε θα γίνει η συνεργασία ΚΕΕ – ΚΛ, είτε θα πάνε σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές». «Υπάρχουν ψηλές προσδοκίες για μια κυβέρνηση ΚΕΕ – ΚΛ. Όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά απόφαση με το ΚΛ. Ο καθένας έχοντας επίγνωση της υπευθυνότητάς του να συμπεριφερθεί ανάλογα. Να μην φτάσουμε στο σημείο ‘εγώ είμαι πιο δυνατός, να αποσπάσω περισσότερους (ψηφοφόρους)|, ήταν η δήλωση του Ερσίν Τατάρ που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.  

Η Χαβαντίς προσθέτει και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σε εκείνα που ξεκαθάρισαν ότι θα μείνουν εκτός «κυβερνητικής» συνεργασίας με το ΚΕΕ εκλαμβάνοντας ως μετάβαση στην αντιπολίτευση τη δήλωση του Τουφάν Ερχιουρμάν πως «κυβέρνηση» θα πρέπει να σχηματίσουν αυτοί για τους οποίους εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες, δηλαδή το ΚΕΕ και το ΚΛ.  

Η Χαλκίν Σεσί ωστόσο κάνει λόγο για τρία πιθανά σενάρια και προσθέτει στα προαναφερθέντα δύο, πιθανή συνεργασία των κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ. Και η Κίπρις ποστασί θεωρεί ότι το μήνυμα από τις χθεσινές δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ήταν ότι το ΚΕΕ θα κάνει «κυβέρνηση» είτε με το ΚΛ είτε με το ΡΤΚ, είτε θα προσφύγουν σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».  

Home