Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τατάρ: Επιμένει για απευθείας πτήσεις από Αγγλία στα κατεχόμενα - Πάει Λονδίνο για επαφές

Offsite Team -
23.03.2023

Τατάρ: Επιμένει για απευθείας πτήσεις από Αγγλία στα κατεχόμενα - Πάει Λονδίνο για επαφές

Θα δει και Βρετανούς Βουλευτές υποστηρίζει

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Gündem Kıbrıs, o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Λονδίνο για να πραγματοποιήσει επαφές.

Σε δηλώσεις του στη διαδικτυακή τηλεόραση της Gündem Kıbrıs Web Tv, ο Τατάρ δήλωσε ότι το θέμα των «απευθείας πτήσεων» θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξή κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Μεγάλη Βρετανία.

Ανέφερε επίσης ότι ψες είχε αλληλογραφία με ορισμένους Βρετανούς Βουλευτές και πρόσθεσε ότι το θέμα των απευθείας πτήσεων θα περιληφθεί στη ημερήσια διάταξη κατά τις επαφές του την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τατάρ τόνισε επίσης την ανάγκη για έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τα κέρδη μας»

Αναφερόμενη στην ίδια συνέντευξη, η Kıbrıs (23.03.23) γράφει ότι ο Τατάρ υπενθύμισε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν άλλαξε την στάση του από τότε και «στο τέλος της ημέρας αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκαιο». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Ο λαός μας είπε ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν, προβαίνοντας σε μια μεγάλη αυτοθυσία με την ελπίδα ότι θα αίρονταν η απομόνωση. Εμείς τότε ξέραμε ότι δεν θα τηρούνται αυτές οι υποσχέσεις. και δεν τηρήθηκαν. η στάση μας ήταν και τότε ξεκάθαρη είναι και σήμερα ξεκάθαρη. Έχουμε κέρδη και δεν μπορούμε να τα θυσιάσουμε σήμερα, δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το «κράτος» και την «κυριαρχία» τους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το «κράτος» τους έχει ένα παρελθόν 60 χρόνων, γίνεται αναφορά σε αυτό ακόμα και στις συμφωνίες του 1960 και δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθεί. 

«Πλέον έχουν τον λόγο οι πραγματικότητες», είπε και ισχυρίστηκε ότι οι πραγματικότητες είναι ότι διεξήχθησαν αγώνες, ότι οι Τουρκοκύπριοι έφτασαν σε αυτό το σημείο πληρώνοντας τίμημα, ότι δεν είναι κενού περιεχομένου η πολιτική των δύο κρατών και ότι αυτή η πολιτική εδράζεται σε έναν αγώνα μισού αιώνα.

Σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να διεξάγουν μόνοι τους αυτό τον αγώνα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται μαζί με την Τουρκία στηρίζεται στις «εθνικές ευαισθησίες» τους. 

«Αποφασισμένος για μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδια ο Έρντογαν»

Αναφερόμενος στην μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι επιθυμούν να το κάνουν αυτό μαζί με την «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, όμως ο «νότος» αντιτίθεται σε αυτή την «καλοπροαίρετη προσέγγιση». Σημείωσε τα εξής:

«Τώρα γίνεται λόγος για έλευση ηλεκτρισμού με καλώδια από την Τουρκία. Μακάρι να το αποδέχονταν αυτό και οι Ελληνοκύπριοι και να επωφελούμασταν μαζί από αυτό τον ηλεκτρισμό, να ήμασταν διασυνδεδεμένοι μαζί. Η νότια Κύπρος προσπαθεί να διασυνδεθεί μέσω Ελλάδας. Και εμείς λέμε ελάτε να συνδεθούμε από την Τουρκία που βρίσκεται 40 μίλια μακριά μας. Και η Τουρκία είναι συνδεδεμένη σε αυτό το σύστημα. Αν η Τουρκία, ο νότος και ο βορράς συνδεθούν μαζί, θα επιλυθεί το πρόβλημα του ηλεκτρισμού σε αυτό το σύστημα δύο κατευθύνσεων. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είναι αποφασισμένος στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδια».

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Home