Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τελικά σύνοδοι στην παρουσία υπουργών αλλά όχι κοινά υπουργικά με Ελλάδα

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.03.2023

Τελικά σύνοδοι στην παρουσία υπουργών αλλά όχι κοινά υπουργικά με Ελλάδα

Πως θα λειτουργεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας που εξήγγειλαν Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης

Η ανακοίνωση για την σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα αλλά κατά κύριο λόγο η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία του ιδίου αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο Εσωτερικό.

Στην συγκεκριμένη αναφορά αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι τέτοιες αναφορές δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Το ΑΚΕΛ μάλιστα επανήλθε χθες μετά και από δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου (Ραδιόφωνο του Πολίτη) ότι δεν θα υπάρχουν κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων, αλλά «συναντήσεις αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών» αναλόγως της ατζέντας, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι από τα δύο ισχύει.

Η Offsite News θέλοντας να ξεκαθαρίσει το σκηνικό επικοινώνησε με Κυβερνητικές πηγές ζητώντας όπως μας επεξηγηθεί τι τελικά ισχύει και πως θα λειτουργεί εν τέλει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδα. 

Όπως μας έχει αναφερθεί αναμένεται ότι βάσει και της θεσμοθέτησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιούνται γύρω στις δύο συνόδους το χρόνο οι οποίοι θα γίνονται με προκαθορισμένη ατζέντα. 

Στην βάση της ατζέντας που θα υπάρχει βάσει και των κοινών στόχων και προσεγγίσεων που θα θέλουν οι δύο χώρες να προωθήσουν είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκης Ένωσης είτε ακόμα και σε περιφερειακά θέματα θα αποφασίζεται ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί από τις δύο χώρες θα συμμετέχουν σε κάθε σύνοδο στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν «δεν θα δούμε δηλαδή όλο το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου να πηγαίνει σε μια σύνοδο στην Ελλάδα ούτε αντίστοιχα όλο το υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας να έρχεται στην Κύπρο. Αλλά βάση της ατζέντα που θα καθορίζεται κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιοι υπουργοί ή υφυπουργοί από κάθε χώρα θα συμμετέχουν». 

Όπως ανέφερε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του μέσα από την διακυβερνητική συνεργασία οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συζητήσουν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η προστασία του περιβάλλοντος και να θέσουν κοινούς στόχους και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα για το πώς η συνεργασία μεταξύ των κρατών μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή.

Διακυβερνητική Συνεργασία με Αίγυπτο

Σημειώνεται ότι η θεσμοθέτηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα για Διακυβερνητική Συνεργασία είναι η δεύτερη καθώς η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει με την Αίγυπτο αντίστοιχο Συμβούλιο.

Μάλιστα η 1η ιστορική Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου - Αιγύπτου έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2021 στο Κάιρο. Στο πλαίσιο τότε της Διακυβερνητικής Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ παράλληλα οι Υπουργοί που τον συνόδευαν είχαν διμερείς συναντήσεις με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους για θέματα των αρμοδιοτήτων τους όπως επίσης και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν συνοδεύσει στην διακυβερνητική συνάντηση με την Αίγυπτο 4 υπουργοί και ένας υφυπουργός. Συγκεκριμένα οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας, Γεωργίας και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει τέτοιες συμφωνίες με χώρες των Βαλκανίων αλλά ακόμα και με την Τουρκία. 

Home