Θέλουν 29 ψήφους για διάλυση της Βουλής - Έχουν 24 μέχρι τώρα

Θέλουν 29 ψήφους για διάλυση της Βουλής - Έχουν 24 μέχρι τώρα

Όλα όσα θα κρίνουν τυχόν διάλυση της Βουλής - Συνταγματικές πρόνοιες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η συζήτηση που άρχισε από τους βουλευτές των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη και την ανεξάρτητη βουλευτή ‘Αννα Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και πρόωρες βουλευτικές εκλογές μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία 24ωρα. Την Πέμπτη κορυφώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση με όλα τα κόμματα να τοποθετούνται μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων των αρχηγών τους. Ωστόσο, τι προνοεί το Σύνταγμα για διάλυση της Βουλής.

Ο δικηγόρος Σίμος Αγγελίδης που κατέχει άριστα το Σύνταγμα μιλώντας στην Offsite εξήγησε ότι η διάλυση της Βουλής εδράζεται στο Άρθρο 67 του Συντάγματος. Βάσει αυτού απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή θετικές ψήφοι πέραν των μισών βουλευτών (28 +1).

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί η διάλυση της Βουλής από την ημέρα διάλυσης, εντός 30-40 ημερών πρέπει να εκλεγεί  νέα Βουλή. Σε περίοδο 15 ημερών την ημέρα εκλογής των νέων βουλευτών πρέπει να συσταθεί η νέα Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης με τα υφιστάμενα δεδομένα, εάν η Βουλή διαλυθεί τώρα, οι νεοκλεγέντες βουλευτές θα ολοκληρώσουν την τρέχουσα θητεία  και θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα και την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, οι συνεδρίες της περιόδου 2020 - Μαϊου 2021 θα είναι έκτακτες.

Το Σύνταγμα προνοεί 29 θετικές ψήφους για διάλυση της Βουλής. Ωστόσο αυτή τη στιγμη συγκεντρώνονται 24 ψήφοι που κατανέμονται σε 18 από το Δημοκρατικό Συναγερμό, τρεις από την ΕΔΕΚ,δυο ψήφοι απο τους Οικολόγους και η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτή Άννας Θεολόγου. Με βάση ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται αρνητικά ζητώντας την παραίτηση πρώτα του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, ενώ δεν τοποθετήθηκαν το ΕΛΑΜ  οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου Μαρίνος Μουσιούττας και Άγγελος Βότσης και η Αλληλεγγύη. Η τελική θέση αυτών των βουλευτών αποτελεί κλειδί αφού αποτελούν τους πέντε ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η Συμμαχία Πολιτών τάσσεται ενάντια στη διάλυση της Βουλής βαζοντας όρο για μη επανεκδίκηση του βουλευτικών εδρών από τους υφιστάμενους βουλευτές.

 

Home