Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Την εμμονή της Τουρκίας σε στρατό και εγγυήσεις τόνισε ο ΚΕ

Offsite Team -
13.03.2019

Την εμμονή της Τουρκίας σε στρατό και εγγυήσεις τόνισε ο ΚΕ

Thumbnail
Ανεπίλυτο το Κυπριακό λόγω εμμονής της Τουρκίας σε στρατεύματα και εγγυήσεις, λέει ο Εκπρόσωπος 

Η λύση του Κυπριακού δεν κατέστη δυνατή μέχρι τώρα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Πρoδρόμου.

 

Είχε το απόγευμα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους Πρεσβειών που έχουν έδρα την Αθήνα και είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων.

 

Ο κ. Προδρόμου τους ενημέρωσε παράλληλα για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με γειτονικά κράτη και κράτη μέλη της ΕΕ ενώ μιλώντας για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής  Δημοκρατίας, είπε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες.

1

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις συνεχείς αναβαθμίσεις της από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.  

«Κατά τον τελευταίο χρόνο έχουμε φτάσει και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα», είπε ο Εκπρόσωπος.  

Πρόσθεσε ότι ένας τομέας που ισχυροποιεί την κυπριακή οικονομία είναι και ο τουρισμός, όπου οι αριθμοί επισκεπτών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, όπως επίσης και ο τομέας της παροχής υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, επίσης, στους πολύ σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας, των επενδύσεων και της ενέργειας.  

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου σε εκτενή ανασκόπηση του προβλήματος και στον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών από πλευράς της Τουρκίας.  

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και στην παρούσα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

1

 

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να επαναρχίσει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς στρατούς κατοχής.  

Πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες της πλευράς μας δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μιας λύσης μέχρι τώρα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.  

Επεσήμανε ακόμη τη στήριξη της ΕΕ μέσα από εποικοδομητικές θέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, καθώς και στην παρουσία της Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους.  

Αναφερόμενος στις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Κύπρο, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών που ανέπτυξε η Κύπρος μέσω των οποίων προωθείται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

1

 

Πρόσθεσε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένο με τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και βασίζεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.  

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων για τα ενεργειακά θέματα. Συγκεκριμένα είπε ότι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.  

Όσον αφορά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πρόκειται για σημαντικό έργο για την Κύπρο, που θα θέσει τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση της χώρας.  

Ανέφερε επίσης ότι είναι σε γνώση της Λευκωσίας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Ελλάδα για τεχνική φύσεως αποφάσεις σε σχέση με το καλώδιο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση.  

Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας και την Κυβέρνηση της Ελλάδας, είπε εκφράζοντας την ελπίδα να μην τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το έργο το οποίο έχει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Home