Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τις θέσεις του για την παιδεία παρουσίασε ο Χριστοδουλίδης

Offsite Team
- 13.09.2022

Τις θέσεις του για την παιδεία παρουσίασε ο Χριστοδουλίδης

Ένας λαός που δεν επενδύει στην παιδεία του, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, είναι καταδικασμένος να αγωνίζεται να προκόψει σε επιμέρους τομείς και να μην το πετυχαίνει, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα αίτια, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζοντας το βράδυ της Τρίτης τις θέσεις του για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε μια εκδήλωση – ημερίδα στην Λευκωσία.

Στην πρώτη εκδήλωση δημοσιοποίησης των προτάσεών του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για αέναη σχέση μεταξύ της γνώσης, της καλλιέργειας του πνεύματος και του σώματος, που έχοντας ως αφετηρία τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αποδεικνύεται μέχρι σήμερα αλάθητη. Οι συνολικές και αναλυτικές του θέσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα του, υπό τον τίτλο: «Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση και Προαγωγή Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους πολίτες του αύριο», είπε και αναφέρθηκε σε μερικές από αυτές που αφορούν τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε επένδυση στην αυτόματη και βιωματική μάθηση με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια κριτικού και δημιουργικού πνεύματος, απαλλάσσοντας τους μαθητές από τη διαδικασία της αποστήθισης, προωθώντας την αποφόρτιση και αναδόμηση των αναλυτικών προγραμμάτων. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου και στην ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου στα πρότυπα του Αθλητικού και Μουσικού Γυμνασίου, ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης, δημιουργία πρότυπων τεχνικών σχολών σε όλες τις πόλεις και στην ύπαιθρο, ανάλογα με τις ανάγκες εργασίας σε κάθε περιοχή, όπως οι τομείς γεωργίας και τουρισμού. Αναφέρθηκε επίσης σε επέκταση των σχολείων ΣΤΕΜ σε όλες τις πόλεις και προώθησή του στο γενικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε για προώθηση διεθνώς της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου ως ποιοτικό και ελκυστικό ακαδημαϊκό προορισμό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά και για την αναβάθμιση και ενίσχυση της ψηφιακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, προωθώντας την παροχή πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων. Μίλησε για την αναβάθμιση όλων των σχολικών κτιρίων και την μεταφορά παιδιών με σχολικά λεωφορεία, αλλά και για μικρότερες τάξεις ανά τμήμα, μέτρων ομαλής ένταξης και υποχρεωτικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία με μαθητές με μεταναστευτικό βιογραφικό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην συμπερίληψη του τομέα του πολιτισμού ως οικονομική δραστηριότητα στον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό και δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής για τον πολιτισμό και την ολοκλήρωση και αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών με την δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών.

Για τον αθλητισμό ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι βασικός φορέας παιδείας και άριστου τρόπου υγειούς ζωής και προωθεί την δια βίου άσκηση, αξιοποίηση αθλητών προτύπων, βελτίωση και αξιοποίηση της υπάρχουσας αθλητικής υποδομής και δημιουργία νέων βιώσιμων αθλητικών χώρων όπου υπάρχουν ανάγκης. Πρότεινε αξιολόγηση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών σε σχολεία όλες τις μέρες τις εβδομάδες σε συνεργασία με δήμους, σχολικές εφορείες, ειδικά όπου τέτοιες εγκαταστάσεις είναι περιορισμένες.

Μίλησε για διπλωματία αθλητισμού, αθλητικό τουρισμό, προσέλκυση μικρής και μεσαίας κλίμακας διοργανώσεων και την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Παραολυμπιακού Κέντρου στην Κύπρο με κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης, αναψυχής και κοινωνικοποίησης.

Στην ημερίδα – παρουσίαση των θέσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό τις θέσεις και απόψεις τους εξέθεσαν αντίστοιχα ο Στέλιος Ορφανός, η Ελένη Νικήτα και η Κλέα Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα.

Home