Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ενναλακτικά σενάρια για Λάρνακα - Αμμόχωστο

Offsite Team -
11.03.2020 - 13:36

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ενναλακτικά σενάρια για Λάρνακα - Αμμόχωστο

Thumbnail
Με εναλλακτικά σενάρια για Λάρνακα – Αμμόχωστο τα νομοσχέδια Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή

Έγγραφο με δύο εναλλακτικά σενάρια για τις συνενώσεις Δήμων στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου συνοδεύει τα δύο νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδηγούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντας παράλληλα ότι προσδοκία της Κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν πριν από τις θερινές διακοπές.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το ζήτημα ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα ότι θα αποστείλει στη Βουλή απαντητική επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να μην διενεργήσει δημοψηφίσματα είναι απόλυτα ορθή και συνάδει με τα όσα διαλαμβάνονται στη Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η προσδοκία μας, σημείωσε, «τώρα στρέφεται στο να υπάρξει μια ταχύτατη συζήτηση των νομοσχεδίων στη Βουλή». Έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής «ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα αν χρειάζεται να παρίσταμαι στη Βουλή για να συζητήσουμε με γρήγορους ρυθμούς αυτά τα πολυσέλιδα και ογκώδη νομοσχέδια, ώστε αν είναι εφικτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και προβλήματα, πριν από την ολοκλήρωση της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου και πριν από τις θερινές διακοπές θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να είχαμε την ψήφιση των συγκεκριμένων νομοθετημάτων».

 

Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια Δήμων

------

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τους Δήμους ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δίνει όλα εκείνα τα εχέγγυα και τα εργαλεία για να έχουν οι νέες οντότητες διοικητική αυτοτέλεια».

Όπως ανέφερε, τερματίζει τις παρεμβάσεις του κράτους σε πάρα πολλά θέματα στη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα στα θέματα της δημιουργίας νέων θέσεων προσωπικού και μειώνει στο ελάχιστο την κρατική παρέμβαση όσον αφορά τα θέματα προϋπολογισμού.

Δημιουργεί όμως την ίδια ώρα και μονάδα εσωτερικού ελέγχου, η οποία ακριβώς είναι κάτι το οποίο θεωρήσαμε ότι έλειπε και στις σύγχρονες μορφές τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να λείπει, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι τίθενται οροφές στις δαπάνες για το προσωπικό που κυμαίνονται στο 40%, για να μπορούν να ελέγχουν πλέον τα έξοδα και τα έσοδα τους, για να είναι και οικονομικά βιώσιμοι.

Έκανε λόγο για πάρα πολλές αρμοδιότητες που παραχωρούνται στις Τοπικές Αρχές, διευκρινίζοντας ότι «καθίστανται σταδιακά πολεοδομικές αρχές, με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα πάμε από την μία μέρα στην άλλη να δημιουργήσουμε επικίνδυνες καταστάσεις, θα περάσουν μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία».

Αποκτούν, πρόσθεσε, ρόλο και λόγο στα θέματα διαχείρισης των παραλιών, κάτι το οποίο ζητούσαν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Παράλληλα, μεταφέρονται σε βάθος 5ετίας οι αρμοδιότητες των Σχολικών Εφορειών στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ μεταφέρεται και το σύνολο των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων που σήμερα αποτελούν αρμοδιότητα Επαρχιακών Διοικήσεων.

Μια πάρα πολύ σημαντική αρμοδιότητα που αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, είναι η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα ασχολείται με τα θέματα των τοπικών αρχών και του τουρισμού, κάτι οποίο θα συνδράμει στον εξορθολογισμό κάποιων στρεβλώσεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα.  

Αύξηση εσόδων Δήμων κατά 70%

----------

Ο κ. Νουρής στάθηκε και στην αύξηση των εσόδων των Δήμων λέγοντας ότι τα έσοδά των Δήμων θα αυξηθούν κατά 70% σχεδόν.

«Τα ετήσια έσοδα των Δήμων πλέον θα κυμαίνονται γύρω στα 120 εκατ. κατ’ έτος και θα συμπληρώνεται το ποσό που μέχρι σήμερα από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα οποία αποδίδονται στις τοπικές αρχές», είπε.

Αυτό, εξήγησε, «ήταν κάτι το οποίο ήταν επάναγκες διότι δεν θα θέλαμε να δούμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία αποδίδουμε αρμοδιότητες, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα είχε τους ανάλογους πόρους για να τις επιτελέσει».  

Τα εναλλακτικά σενάρια για Επαρχίες Λάρνακας - Αμμοχώστου

---------

 Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουν εγερθεί διάφορα ερωτηματικά ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση στην πρόταση του Υπουργείου για τον σχήμα συνενώσεων Δήμων.

Σημείωσε ότι για την Κυβέρνηση «ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός το θέμα των συνενώσεων και ούτε είμαστε δογματικοί», προσθέτοντας ότι «υπάρχει εκ μέρους μας ευελιξία σε περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια της μελέτης για να υπάρξουν κάποιες αλλαγές».

Προς αυτό ανέφερε ότι έχουμε συνοδεύσει το νομοσχέδιο με ένα έγγραφο το οποίο ιδιαίτερα για δύο επαρχίες κάνει αναφορά ότι θα μπορούσαν να ισχύσουν και άλλα δύο σενάρια.

Στην Επαρχία Λάρνακας, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα εναλλακτικό σενάριο που διαλαμβάνει συνένωση του Δήμου Αραδίππου, με τις κοινότητες Κελλιών, Τρούλλων και Ορόκλινης. Ο Δήμος Λάρνακας σε αυτό το ενδεχόμενο θα συνενωνόταν με το Δήμο Λειβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού. Θα παρέμεναν όμως οι άλλοι δύο Δήμοι όπως είναι σήμερα, δηλαδή τα Λεύκαρα και η Αθηένου.

Για την Επαρχία Αμμοχώστου, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ως εναλλακτικό σενάριο που είναι μέσα στη μελέτη, η συνένωση των Δήμων Αγία Νάπας, Σωτήρας με την κοινότητα Λιοπετρίου. Σε αυτή τη περίπτωση ο δεύτερος Δήμος της Επαρχίας θα αποτελείτω από τους Δήμους Παραλιμνίου και Δερύνειας και θα υπήρχε ένας τρίτος φυσιογνωμία αγροτικού δήμου από τις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου. Σε τέτοια περίπτωση, είπε, θα είχαμε αύξηση του αριθμού των δήμων σε 18 από 17.  

 

Εκλογές το 2024 μαζί με Ευρωεκλογές

-------------

 Αυτή η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, ενημερώνοντας ότι υπάρχει πρόνοια, υπό την αίρεση της Βουλής, για μετάθεση των δημοτικών εκλογών από το 2021 στο 2024.

Εξήγησε ότι «θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, να γίνουν όλες οι διεργασίες, ώστε το 2024 οι πολίτες να έχουν ενώπιον τους το νέο σχήμα το αυτοδιοικητικό και να ξέρουν τι ψηφίζουν».

Αν πάμε τελικά σε εκλογές το 2021 προφανώς θα υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες γιατί δεν θα είναι ολοκληρωμένες οι διαδικασίες του νέου αυτοδιοικητικού σχήματος, πρόσθεσε.

Οι πολίτες, συνέχισε ο κ. Νουρής, «έχουν κουραστεί με τις συνεχείς εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρήσαμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία μεταθέτοντας την ημερομηνία των εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 που έχουν ενιαίο εκλογικό κατάλογο, να εξοικονομήσουμε πόρους για το κράτος αλλά να δώσουμε και την ευκαιρία στην μείωση κατά μίας των εκλογικών αναμετρήσεων».

Σε αυτό το μεσοδιάστημα, διευκρίνισε, θα λειτουργήσουν συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων με προφανή ρόλο ότι θα μπορούν να προετοιμάσουν όλες τις εργασίες που χρειάζονται για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει κατανόηση στα κοινοβουλευτικά κόμματα για το σύνολο της πρότασης.  

Τροχοδρομείται διαδικασία εκπόνησης μελέτης για Αγροτικούς Δήμους

---------

 Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που αφορά τις κοινότητες ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Υπουργείο μετά από πάρα πολλές διαβουλεύσεις με την Ένωση Κοινοτήτων, τροποποίησε την αρχική πρόταση και σήμερα στη Βουλή οδηγείται ένα νομοσχέδιο το οποίο διαλαμβάνει στα πλαίσια των συνενώσεων 32 καινούρια συμπλέγματα που περιλαμβάνει 300 περίπου κοινότητες.

Είπε επίσης ότι η Ένωση Κοινοτήτων κατέθεσε συγκεκριμένη εισήγηση για την δυνατότητα διερεύνησης αν μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία αγροτικών δήμων.

Το Υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά, ανέφερε, «είδαν με πολύ θετικό φακό την συγκεκριμένη εισήγηση». Παρά το γεγονός ότι προχωρούμε στη Βουλή έχουμε ήδη τροχοδρομήσει την διαδικασία εκπόνησης μελέτης, σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το νομοσχέδιο που θα έχει ενώπιον της η Βουλή μπορεί ακριβώς να θεωρηθεί ως  υποβοηθητικό στην πιθανότητα να δημιουργηθούν αγροτικοί δήμοι στο μέλλον.

Πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο της Ένωσης Κοινοτήτων έχει εισαχθεί πρόνοια για επιχορήγηση του προϋπολογισμού των Κοινοτήτων με χορηγία της Δημοκρατίας, η οποία θα είναι αυξημένη κατ’ αναλογία με την αύξηση που δόθηκε στους Δήμους ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις υποδομές τους για να πάμε στην επόμενη ημέρα.  

Συνάδει με Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απόφαση να μην διενεργηθούν δημοψηφίσματα

----------------

 Ο κ. Νουρής ενημέρωσε επίσης σε σχέση με το ζήτημα της διενέργειας ή όχι δημοψηφισμάτων ότι «θέσαμε το ερώτημα με τον πλέον επίσημο τρόπο της υποχρέωσης της διενέργειας δημοψηφισμάτων προς την αρμόδια διεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης αν η απόφαση μας να μην διενεργηθούν δημοψηφίσματα είναι συμβατή με το άρθρο 5 της Χάρτας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο έχει απαντητική επιστολή η οποία θα σταλεί επίσης στη Βουλή και ότι η απάντηση είναι ότι «η θέση μας είναι απόλυτα ορθή και συνάδει με τα όσα διαλαμβάνονται στην Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  

Διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα

----------

 Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συνυπογράψει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων μια συμφωνία για τα εργασιακά.

Η συμφωνία, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, «ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ή καμιά αμφισβήτηση όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα κανενός και θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην ταχύτητα εξέτασης των νομοσχεδίων».

Home