Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τορναρίτης: Η Τουρκία υπονομεύει τον στόχο της ειρήνη στην Ευρώπη

Offsite Team -
16.05.2022 - 12:58

Τορναρίτης: Η Τουρκία υπονομεύει τον στόχο της ειρήνη στην Ευρώπη

Η Τουρκία υπονομεύει τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, μίλησε σήμερα το πρωί για το θέμα της ενίσχυσης της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στα Χανιά.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα  την ενίσχυση της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή διεθνών σχέσεων  και τον καταλληλότερο τρόπο για την προώθηση εθνικών και συλλογικών συμφερόντων. Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, είναι η ανάγκη προώθησης πολυμερών λύσεων, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, που ξεκίνησε στην Κίνα, αλλά επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, καταδεικνύει την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση του διεθνούς συστήματος. Τα σημερινά σύνθετα προβλήματα και οι ποικίλες προκλήσεις στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, επιβάλλουν τη ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Η θωράκιση του πολυμερούς συστήματος, τόνισε, πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και δικαιώματα που να προάγουν τα παγκόσμια και δημόσια κοινά αγαθά.

Σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συνιστούν παράδειγμα αυξημένης πολυμέρειας, ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε τη στάση κάποιων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Τουρκία,  που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τις κυρώσεις, υπονομεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους και τον στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη.

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.07.2022 - 06:17

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Η πορεία μέχρι το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου

Με ανοιχτές διαδικασίες προχωρά η ΕΔΕΚ τις εσσωκομματικές της διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ημερομηνίας 23 Ιουνίου η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα παρθεί στις 13 Ιουλίου σε Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 18:00  το απόγευμα στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία με σύνθημα «Καθορίζουμε το παρόν. Διαμορφώνουμε το μέλλον». 

Όπως είχε αποφασίσει μάλιστα στο Πολιτικό Γραφείο στην ίδια συνεδρίαση συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι επαφές με υποψήφιους Προέδρους. Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση της προοπτικής για εκλογική συνεργασία αφού πρώτα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μάριο Ηλιάδη.

Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε ήδη μια συνάντηση με τον  Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ήδη υπάρχει νέα καθορισμένη συνάντηση ΕΔΕΚ - Μαυρογιάννη για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου. Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση και με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφασίστηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων στις οποίες η ηγεσία θα ενημερώσει για τις μέχρι στιγμής επαφές που έγιναν με κόμματα και υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τα μέλη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Στις διασκέψεις θα οριστούν και οι αντιπρόσωποι της κάθε Επαρχίας για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Πήγε στην ΕΔΕΚ με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Αμμοχώστου ενώ στις 5/7 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 6/7 σε Λεμεσό και Λάρνακα και στις 7/7 στη Λευκωσία. 

Στο Συνέδριο σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτιμάται ότι θα παραστούν γύρω στους 400 αντιπροσώπους οι οποίοι είναι  κατανεμημένοι στις επαρχίες ανάλογα με αριθμό μελών και το ποσοστό στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του Συνεδρίου είναι στη βάση των απόψεων και εισηγήσεων όπως αυτές θα διατυπωθούν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να παρουσιαστούν οι επιλογές που υπάρχουν ενώπιον των συνέδρων οι οποίοι θα κληθούν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο να λάβουν την τελική τους απόφαση, η οποία θα είναι και η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές. 

Home