Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τουρκία: Το υπουργικό θα δείξει και τον προσανατολισμό του Ερντογάν

Στέλιος Στυλιανού  -
31.05.2023

Τουρκία: Το υπουργικό θα δείξει και τον προσανατολισμό του Ερντογάν

Το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της Άγκυρας και από που θα δανειστεί - Από Κίνα ή από Δύση;

Το καυτό θέμα της Οικονομίας έχει να αντιμετωπίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της χώρας με τις κινήσεις του επόμενο διάστημα να είναι αυτές που θα δείξουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί για δανεισμό αφού με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα τεράστια οικονομικά προβλήματα χωρίς την όποια βοήθεια. 

Μάλιστα όπως λέχθηκε στην εκπομπή Snipers όπου υπήρξε συζήτηση για τις κινήσεις Ερντογάν δεν αποκλείεται οι επιλογές Ερντογάν για το νέο του υπουργικό Συμβούλιο να δείξουν και τον προσανατολισμό του. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε από τον Πολιτικό Αναλυτή, Ανδρέα Νικηταρά  η συζήτηση γύρω από το όνομα του για την θέση του Μεχμέτ Σιμσέκ για την θέση  του υπουργού Οικονομικών σε συνάρτηση με τον Ιμπραχίμ Καλίν που ακούγεται για την θέση του υπουργού Εξωτερικών δείχνει μια κατεύθυνση πιο δυτική από τον Ερντογάν. 

Όπως αναφέρθηκε ο Καλίν σε σχέση με τον Τσαβούσογλου είναι πιο μετριοπαθής και πιο συζητήσιμος και έχει καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα ενώ από την άλλη οι θέσεις του Μεχμέτ Σιμσέκ που φαίνεται να προορίζεται για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι πιο δυτικές όσον αφορά την φιλελεύθερη οικονομία. 

Την ίδια ώρα λέχθηκε ότι η Τουρκία θα χρειαστεί σίγουρα δανειοδότηση και θα μπορέσει να την έχει καθώς το δημόσιο χρέος της είναι πολύ χαμηλό ωστόσο τα ποσά που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλα και δεν θα μπορέσει από μόνο του το Διεθνές Νομισματικό ταμείο να την υποστηρίξει.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι η Τουρκία να προχωρήσει είτε σε δανειοδότηση από τις Δυτικές χώρες και τις δυτικές τράπεζες είτε θα κοιτάξει προς την Κίνα και θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα μπορέσει η Δύση να του δώσει ως αντιστάθμισμα με το επόμενο διάστημα να θεωρείται κρίσιμο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την βούληση να κινηθεί προς Δύση και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον Ανδρέα Νικηταρά με τα άτομα που βρίσκονται στις λίστες για υπουργοποίηση φαίνεται ότι ίσως ο Ερντογάν θα κινηθεί προς την Δύση με το γεγονός ωστόσο ότι ο προεκλογικός του ήταν εθνικιστικός με κατηγορίες προς την Δύση ίσως του δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό. 

Από την άλλη και η Κίνα για να μπει στην διαδικασία να βοηθήσει τον Ερντογάν θα πρέπει να τον ελέγξει και οικονομικά αφού η Τουρκία εμπορικά λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στην ίδια δίπλα στην Ευρώπη. 

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο την εκπομπή:

Στέλιος Στυλιανού 

Home