Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τουρκικά ονόματα στα χωριά κατεχομένων σε έκθεση State Department

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 03.07.2020

Τουρκικά ονόματα στα χωριά κατεχομένων σε έκθεση State Department

Thumbnail
Akdogan αντί Λύση και άλλα τουρκικά ονόματα σε επίσημη έκθεση-Παρέμβαση Περδίκη-Η αντίδραση και οι ενέργειες του ΥΠΕΞ

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι Αρχές της Δημοκρατίας ώστε να βάλουν φραγμό στη χρησιμοποίηση από διάφορους οργανισμούς παράνομων τουρκικών ονομασιών των χωριών των κατεχομένων.

Το πρόβλημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην ετήσια έκθεση που ετοίμασε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) για τη θρησκευτική ελευθερία στην Κύπρο (2019 Report on International Religious Freedom: Cyprus) γίνεται χρήση παράνομων τουρκικών τοπωνυμίων για τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Ενδεικτικά, αναφέρεται   η χρήση παράνομων τοπωνυμίων, όπως Korucam αντί Kormakitis,Ηisarkoy αντί Kampyli και Akdogan αντί Lysi. Ταυτοχρόνως, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, η Google έχει ως τακτική της να χρησιμοποιεί τουρκικά τοπωνύμια όπως αναφέρονται στην τουρκική γλώσσα και όχι στο Ρωμανικό Αλφάβητο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει παρόμοιο περιστατικό. Η συγκεκριμένη περίπτωση βγαίνει στο προσκήνιο μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Offsite, με αφορμή την ερώτηση του κ. Περδίκη, έψαξε και συγκεντρώσαμε στοιχεία. Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η έκθεση του State Department κρίνεται προβληματική σε αρκετά σημεία. Η ερώτηση του βουλευτή εστάλη στο ΥΠΕΞ στις 25 Ιουνίου και ήδη όπως πληροφορούμαστε κατατέθηκε  στη Βουλή και η απάντηση.

Οι ίδιες πηγές από το ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι κάτω από τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται μια διεθνής Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ που ασχολείται με τα τοπωνύμια (UNGEGN).

Όπως πληροφορούμαστε, το ΥΠΕΞ ζήτησε από την κυπριακή Πρεσβεία στις ΗΠΑ που εδρεύει στην Washington DC να προβεί σε διαβήματα προς το State Department, αφού οι αναφορές σε τουρκικά τοπωνύμια παραβιάζουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το ΥΠΕΞ αναμένει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τις απαντήσεις της Πρεσβείας.

Το κεφάλαιο Google

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που προκαλεί κινητοποίηση στο ΥΠΕΞ και έχει πολιτικές διαστάσεις αποτελεί η χρήση των τοπωνυμιών από τον κολοσσό του Διαδικτύου Google. Το ΥΠΕΞ κινητοποιείται και σε αυτό το πολύ λεπτό  σημείο. Όπως πληροφορούμαστε, η Google χρησιμοποιεί αυτή την τακτική βάση ισχυρισμών για τουριστικούς και οικονομικούς λόγους.

GOOGLE

Υπάρχει Επιτροπή

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει την  Μόνιμη Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων με προϊστάμενο τον Ανδρέα Χατζηράφτης. Ο κ. Χατζηράφτης μίλησε στην Offsite και εξήγησε τον τρόπο δράσης της Επιτροπής.

Οι κατοχικές Αρχές χρησιμοποιούν για Δήμους, κοινότητες, οδούς αλλά και μικροτοπωνύμια τουρκικά ονόματα. Χαρακτηριστικά, υπάρχει ολοκληρωτική αλλαγή στα ονόματα με το πρόβλημα να χρονολογείται εδώ και δεκαετίες.

Για πρώτη φορά το θέμα συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1980 στον Καναδά ενώ κάθε δυο χρόνια συζητείται στα Ην. Έθνη με τον προϊστάμενο της (ΜΚΕΤΓΟ) να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία ισχυρίζεται πάντοτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τα κατεχόμενα, άρα δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στα τοπωνύμια. 

Τι αναγνωρίζει η Κ.Δ.

Η Μόνιμη Επιτροπή Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων αναγνωρίζει κάποια ονόματα τοπωνυμίων που προϋπήρχαν πριν από το 1974 αφού τα τοπωνύμια μεταφράστηκαν και στο Ρομανικό Αλφάβητο. Η Τουρκία αμφισβητεί το περιεχόμενο του επίσημου τοπωνυμικού λεξικού, την τυποποίηση και την μεταγραφή στο ρομανικό αλφάβητο.

Ο κ. Χατζηράφτης μιλώντας στην Offsite τόνισε η χρήση 70.000 και άνω τουρκικών τοπωνυμίων παραβιάζουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και γίνονται συνεχή διαβήματα.  Το Τοπωνυμικό Λεξικό περιλαμβάνει όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια που περιλαμβάνουν ελληνικά, τουρκικά και άλλα παγκύπρια. Τα ονόματα αυτά προϋπήρχαν του 1974. Η Τουρκία δυστυχώς δεν τα σεβάστηκε και έκανε ολοκληρωτικές αλλαγές στα κατεχόμενα παραβιάζοντας ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως επίσης και την εθνική νομοθεσία.

Η Offsite επικοινώνησε και με τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη τον άνθρωπο που ανακίνησε το θέμα μέσω της ερώτησης, λέγοντας ότι «πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αφού τα όσα αναφέρονται από την Έκθεση του State Departent πρέπει να προβληματίσουν.

ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Το θέμα έχει πολιτικές διαστάσεις και ειδικά οι αναφορές που γίνονται από την Google για τα τοπωνύμια δημιουργούν εντυπώσεις». 

 

Home